Twoja przeglądarka Internet Explorer 6 nie obsługuje niektórych elementów serwisu. Wskazana jestaktualizacja.

Newsletter

Preparaty biologiczne w ekologicznej uprawie pszenicy, ziemniaków i kukurydzy

Na rynku można znaleźć wiele preparatów zawierających pożyteczne mikroorganizmy (np. EM, ProBio Emy i inne). Naukowcy z IUNG – PIB w Puławach oraz innych jednostek badawczych pod kierownictwem prof. Jana Kusia badali, czy rzeczywiście tak wielotorowo wpływają na wielkość plonu pszenicy i ziemniaków. W doświadczeniu wykorzystano ProBio Emy.

Wyniki
Zastosowanie pożytecznych mikroorganizmów spowodowało wzrost plonu pszenicy jarej w monokulturze i lepsze wypełnienie ziaren w konwencjonalnej uprawie.

Czytaj więcej o: Preparaty biologiczne w ekologicznej uprawie pszenicy, ziemniaków i kukurydzy

Jakość żywności ekologicznej

Choroby cywilizacyjne nazywane obecnie także przewlekłymi chorobami niezakaźnymi, do których należą m.in. cukrzyca, otyłość, miażdżyca, nowotwory i alergie wywoływane są przez nieprawidłowy sposób odżywiania, niezdrowy styl życia i zanieczyszczenie żywności oraz środowiska. Przy zapobieganiu bądź leczeniu chorób cywilizacyjnych warunkiem koniecznym jest nie tylko przestrzeganie prawidłowej diety (sposób odżywiania i styl życia), ale także konsumpcja żywności charakteryzującej się jak najwyższą

Czytaj więcej o: Jakość żywności ekologicznej

Gryka „jak śnieg biała”

Pisaliśmy o gryce w artykule: „Gryka - wymagania, uprawa ekologiczna”, ale warto w odrębnym tekście skupić się na jej właściwościach w zmianowaniu i zastosowaniu.

Gryka jest rośliną redestowatą i posiada wiele zalet, między innymi:

  • zapobiega erozji gleb;
  • nie jest podatna na choroby i szkodniki;
  • ogranicza występowanie nicieni (działanie fitosanitarne), rolnic, pędraków i innych szkodników glebowych (allelopatia);
  • ogranicza występowanie chwastów, takich jak perz i komosa;
  • wiąże azot i fosfor z

    Czytaj więcej o: Gryka „jak śnieg biała”

Rolnictwo ekologiczne w PROW 2014-2020?

Ważnym priorytetem gospodarki rolnej i leśnej w następnym 6-leciu będzie odtwarzanie, chronienie i wzmacnianie ekosystemów, promowanie praktyk zachowujących bioróżnorodność, naturalny krajobraz, jakość gleb i wód.

Dotychczas rolnictwo ekologiczne stanowiło jeden z pakietów Krajowego Programu Rolnośrodowiskowego, ale w nowej perspektywie budżetowej będzie odrębnym działaniem, a nie elementem programu rolnośrodowiskowo-klimatycznego. Wdrażanie programu Rolnictwo ekologiczne w ramach PROW

Czytaj więcej o: Rolnictwo ekologiczne w PROW 2014-2020?

Uprawa soczewicy jadalnej

Soczewica jadalna (Lens culinaris) – spokrewniona z fasolą samopylna roślina strączkowa jednoroczna (lub dwuletnia) z rodziny bobowatych. Uprawiana przez człowieka od starożytności, obecnie głównie w USA, Indiach, Turcji, Hiszpanii i Egipcie.

Konsumenci, zwłaszcza wegetarianie, doceniają jej walory smakowe i bogactwo białka (w zastępstwie mięsa). Nasiona soczewicy charakteryzują się bardzo niskim indeksem glikemicznym. Polecane są osobom ciężko pracującym, sportowcom, kobietom w ciąży i

Czytaj więcej o: Uprawa soczewicy jadalnej


Ekologiczna uprawa ziemniaków

Upowszechnienie ziemniaków w rolnictwie polskim spowodowało ograniczenie klęsk głodu w XIX stuleciu. Wbrew pozorom nie jest to gatunek łatwy w uprawie, a plonowanie ograniczają znacznie zarówno nadmierna wilgotność, jak i susza, zwłaszcza występujące naprzemiennie. Groźne są też przymrozki.

Natomiast jeśli chodzi o gleby, to ziemniak charakteryzuje się większą tolerancją, o ile są one przewiewne, ciepłe, w dobrej kulturze, niezakamienione, bogate w składniki pokarmowe. W gospodarstwach

Czytaj więcej o: Ekologiczna uprawa ziemniaków

Nowa krzyżówka trawy zapobiegająca powodziom i podtopieniom

Zagrożenia powodziowe w naszym kraju są problemem szczególnie uciążliwym. Dotyczy to wielu rejonów Polski. Prace melioracyjne zwykle nie są prowadzone a wały przeciwpowodziowe pozostają w opłakanym stanie. Okazuje się jednak, że coś tak niepozornego jak zwykła trawa może być cichym sprzymierzeńcem człowieka w tym względzie. Jak donosi BBC, naukowcy z Wielkiej Brytanii wyhodowali zupełnie nową krzyżówkę traw, która jest w stanie zapobiegać podtopieniom.

Krzyżówka ta chłonie wodę tak skutecznie,

Czytaj więcej o: Nowa krzyżówka trawy zapobiegająca powodziom i podtopieniom

Uprawa ekologiczna soi w Polsce?

Dlaczego warto uprawiać soję? Jedną z roślin najczęściej poddawanych genetycznym modyfikacjom jest soja. To jeden z powodów, dla których warto ją uprawiać w Polsce z nasion wolnych od GMO i przystosowanych do naszych warunków. Jest doskonałą rośliną paszową, przedplonem o działaniu plonotwórczym dla zbóż, kukurydzy, rzepaku, warzyw, uprawą pożądaną w gospodarstwach ekologicznych, poprawiającą żyzność i strukturę gleby, surowcem dla przetwórstwa i przemysłu. Po uprawie soi pozostaje też masa

Czytaj więcej o: Uprawa ekologiczna soi w Polsce?

Większość gatunków roślin najlepiej rozwija się, gdy odczyn gleby jest zbliżony do obojętnego. Kwaśne podłoża jest w więc zwykle niekorzystne dla roślin, w dodatku często występuje w nim niedobór fosforu, potasu i magnezu. Są to powody, dla których przeprowadza się wapnowanie. Jak robić to właściwie?

Wapnowanie jest jednym ze sposobów nawożenia i warto o tym pamiętać. Dostarczenie wapnia do gleby może również wiązać się z ryzykiem jej przenawożenia. Generalnie jednak zabieg pozytywnie wpływa na

Czytaj więcej o: Wapnowanie gleby – jak robić to odpowiednio?

Nawożenie organiczne – z jakich nawozów korzystać?

Nawożenie organiczne jest chętnie stosowane zarówno w uprawach ekologicznych jak i tradycyjnych. Wybór nawozów organicznych jest duży i nie sprowadza się jedynie do stosowania obornika czy nawozów zielonych. Warto więc znać ich możliwości, wady i zalety.

Stosowanie nawozów organicznych nie tylko dostarcza roślinom składników pokarmowych, ale również pozytywnie wpływa na jakość gleb, użyźniając ją i wspomagając powstawanie próchnicy. Nawozy organiczne mają jedną zasadniczą zaletę, której zwykle

Czytaj więcej o: Nawożenie organiczne – z jakich nawozów korzystać?


Zaproszenia

Właściciel serwisu i zarządzający nie biorą odpowiedzialności prawnej i finansowej za skutki decyzji podjętych na podstawie informacji zawartych w portalu.