Twoja przeglądarka Internet Explorer 6 nie obsługuje niektórych elementów serwisu. Wskazana jestaktualizacja.

Newsletter

Miniporadnik uprawy w tunelu foliowym

Nic tak nie smakuje jak świeżo zerwany pomidor, soczysta papryka czy chrupiący ogórek. Warzywa z własnego ogródka to nie tylko wyjątkowy smak, ale pewność, że sięgamy po sprawdzone produkty. Jednak w naszym klimacie, aby dłużej cieszyć się własnymi jarzynami, musimy stworzyć im odpowiednie warunki. Może to zrobić każdy, a na pielęgnację wystarczy poświęcić jedną godzinę dziennie. Przedstawiamy krok po kroku, jak rozpocząć uprawę pod osłoną, na co zwrócić uwagę i jakich zasad przestrzegać.

Ten,

Czytaj więcej o: Miniporadnik uprawy w tunelu foliowym

Sok z kapusty

Naukowcy znaleźli przepis na wyciśnięcie maksymalnej ilości soku z kapusty i wydzielenie zawartych w nim substancji grzybobójczych i bakteriobójczych. Wytworzony na bazie soku preparat może zastąpić środki chemiczne używane do ochrony roślin czy owoców.

"W każdej kapuście znajdują się substancje aktywne zwane glukozynolanami. Kiedy roślina zostaje nadgryziona przez roślinożercę, albo z gleby docierają do niej zanieczyszczenia chemiczne, wtedy glukozynolany rozkładają się na dwie substancje o

Czytaj więcej o: Sok z kapusty "leczy" rośliny

Targi TSW od strony ekologicznej

Targi Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbyły się 19 i 20 lutego 2014 roku w halach targowych EXPO XXI w Warszawie potwierdziły, że integracja środowisk producentów i dostawców środków produkcji jest jak najbardziej potrzebna. Targi dotyczyły głównie konwencjonalnych sposobów uprawy, ale mocnym akcentem były maszyny, nawozy i środki ochrony polecane w ekologicznej produkcji i na nich będziemy się koncentrować.

W nowoczesnym gospodarstwie potrzebne są takie rozwiązania techniczne, które

Czytaj więcej o: Targi TSW od strony ekologicznej

Mechaniczne zwalczanie chwastów w uprawie warzyw

Zwalczanie chwastów między rzędami warzyw jest szczególnym wyzwaniem w organicznej uprawie warzyw. Film w języku niemieckim nakręcony w Stammheim (FiBL) pokazuje 12 różnych urządzeń do zastosowania w ekologii. Eksperci mówią o ich wadach i zaletach. W urządzeniach zastosowano najbardziej nowoczesne rozwiązania, dzięki czemu są one precyzyjne, selektywne,kontrolowane komputerowo.

Zachęcamy do obejrzenia filmu sponsorowanego przez Bio Suisse i Fondation sur-la-Croix.

 

Źródło:

Czytaj więcej o: Mechaniczne zwalczanie chwastów w uprawie warzyw

Pomidory z upraw ekologicznych zawierają więcej witaminy C, cukrów i innych związków niż pomidory z upraw tradycyjnych - czytamy na stronach "Public Library of Science ONE".W porównaniu z pomidorami uprawianymi tradycyjnie, podobne rośliny z gospodarstw ekologicznych gromadzą w sobie więcej cukrów, witaminy C i związków - podaje PAP.

Całość: http://www.google.com/hostednews/epa/article/ALeqM5iSAEMK4exzJono1ZKpPp4ahap9-g?docId=13256611

Czytaj więcej o: Ekologiczne pomidory bogatsze w składniki?

Ekologiczne warzywa szklarniowe z Ryczywołu

Produkcja warzyw w obiektach szklarniowych w Ryczywole ma już swoją tradycję. Od niedawna jednak poza integrowaną uprawą postawiono na ekologię. Po roku doświadczeń przyszedł czas na podsumowania.
Spółka Produkcja Warzyw BIO-RYCZYWÓŁ w minionym sezonie oferowała po raz pierwszy między innymi ekologiczne pomidory, ogórki, bakłażany, arbuzy i zioła. Jedna ze szklarni z tradycyjnym podłożem w całości przeznaczona została pod uprawę różnorodnych gatunków.

Wybrano odmiany plenne, smaczne, ale i tak

Czytaj więcej o: Ekologiczne warzywa szklarniowe z Ryczywołu

Bayer CropScience zakupił Prophyta Control GmbH, firmę z Niemiec, dostawcę biologicznych środków ochrony roślin. To druga transakcja koncernu mająca na celu rozszerzenie portfolio o produkty biologiczne. Preparaty będą stosowane w uprawach sadowniczych i warzywniczych. 
 
Opatentowana technologia Prophyta oparta na fermentacji oraz wiedza i doświadczenia związane z wykorzystaniem grzybów są podstawą do wdrożenia innowacyjnych rozwiązań w biologicznym zwalczaniu szkodników. Potencjał

Czytaj więcej o: Bayer CropScience nabywa kolejne bioprzedsiębiorstwo

Podarunek w duchu „eko”

Delikatesy ORGANIC Farma Zdrowia zaproponowały odbiorcom w pełni ekologiczny zestaw prezentowy o nazwie BIODAREK. Składa się on wyłącznie z produktów pochodzących z certyfikowanych upraw organicznych.
BIODAREK, czyli ekologiczny podarunek, debiutuje jako pomysł na prezent mikołajkowy i bożonarodzeniowy, ale jego sprzedaż będzie odbywała się całorocznie. Zestaw w pierwszej kolejności trafił do sprzedaży hurtowej (świąteczny prezent firmowy), ale już wkrótce pojawi się w delikatesach sieci ORGANIC

Czytaj więcej o: Podarunek w duchu „eko”


Kapuściane królestwo

Dożynki w Charsznicy są nietypowe pod każdym względem. Nie dość, że role tradycyjnego wieńca pełni tu pięknie przystrojona, dorodna głowa kapusty, to na dodatek święto odbywa się na kilka tygodni przed zbiorami. No i są to jedyne dożynki, podczas których najważniejszym momentem jest koronacja pary królewskiej. W tym roku królową została Beata Kłucińska. Jej Królewska Mość mieszka w Ciszowicach, jest mężatką, ma dwóch synów. Gospodarstwo, w którym uprawia głównie kapustę, liczy sobie około 10

Czytaj więcej o: Kapuściane królestwo


W Polsce z trudem tworzą się grupy producentów, a w Niemczech powstają już organizacje zrzeszające warzywników zainteresowanych ekouprawą, np. Knoblauchsland działająca od wiosny 2012 roku. Współpraca regionalna ma być antidotum na wyzwania rynku.

W przypadku warzywnictwa podobne problemy dotykają producentów konwencjonalnych i ekologicznych, np. płace pracowników, konkurencja krajów trzecich. Grupa ekowarzywników stawia na różnorodne kanały i metody dystrybucji, a także na promocję i pomoc w

Czytaj więcej o: Grupy ekoproducentów warzyw



Zaproszenia

Właściciel serwisu i zarządzający nie biorą odpowiedzialności prawnej i finansowej za skutki decyzji podjętych na podstawie informacji zawartych w portalu.