Wirusów jest wiele - jedne atakują nasz układ odpornościowy, inne pokarmowy, a jeszcze inne potrafią nieźle narozrabiać w ogólnym rozstrojeniu naszego organizmu. Jednakże nie można dać się zwariować, istnieją bowiem nie tylko syntetyczne szczepionki i lekarstwa, ale jak zawsze - z pomocą przychodzi sama Matka Natura. Co tym razem daje nam w koszyku dobrodziejstw? Które z tych ziół sami mamy w kuchni, a których używamy jedynie do ozdoby? Czas się przekonać.
Czego szukamy w kuchni?
Oczywiście nie dajmy sobie wmówić, że same zioła i różne dobroczynne korzenie znajdujące się w kuchni od razu pomogą, one mogą jedynie służyć jako suplement diety w walce o odporność i lepsze samopoczucie. Nie od dziś wiemy i pamiętamy, że kiedy wracano z długiego wiosennego spaceru, babcia przygotowywała pyszny napar na rozgrzanie. Co tam było? Zapewne czarny bez, goździki, maliny i cytryna. A może po ciężkim dniu, kiedy zmęczeni wpadliśmy w miękki fotel, mama przyniosła parującą herbatę? Jednak czy nie pachniała ona trochę kardamonem i miodem? Dokładnie, właśnie na tym polega wzmacnianie i wspieranie się ziołami. Nigdy jednak nie zapominajmy, aby do wszelakiej wiedzy podchodzić ze zdrowym rozsądkiem i umiarem. Skupmy się więc na tym, co możemy znaleźć na naszych półkach w kuchni lub w przydomowych spiżarniach.
- czarny bez – owoce
- nagietek lekarski – kwiaty
- czosnek – ząbki
- imbir – korzeń
- lukrecja - korzeń
- liść oliwny - liście
- oregano – suszone liście
- otręby owsiane
- melisa – liście
- rumianek – kwiaty
Wszystkie te składniki mają na celu wesprzeć odporność organizmu lub pobudzić tak zwane działanie immunostymulujące. Działają także wspomagająco na inne układy np. trawienny, tak ważny we właściwym funkcjonowaniu odporności organizmu. Należy pamiętać, że zadowolone jelita to zdrowy organizm. Można stosować powyższe składniki jako napary, herbatki lub olejki ziołowe. Te ostatnie wymagają wprawy w przygotowaniu i są dość czasochłonne, jednakże czasami warto spędzić nad tym dłuższą chwilę.
Co warto stosować na co?
Czarny bez
Często wykorzystywany w medycynie. Przetwory z owoców czarnego bzu chronią komórki naszego organizmu i wzmacniają je. Owoce zawierają bowiem flawonoidy, które wspomagają komórki do walki z wirusami grypopodobnymi, chroniąc komórki gospodarza przed wniknięciem wirusa. Przy zażywaniu czarnego bzu leczenie mamy szansę skrócić o 3 – 4 dni. Dodatkowo owoce wspierają układ pokarmowy, pomagając przy walce z wrzodami oraz zaparciami.
Nagietek lekarski
Nagietek lekarski, choć wydaje się zwykłym, żółtym kwiatem, kryje w sobie wielką moc fitochemikali, a dokładnie echinacei. Jest to związek, który ma zdolność hamowania rozwijania się w ludzkim organizmie bakterii i wirusów. Właściwości lecznicze nagietka przydają się również przy leczeniu bólu, stanów zapalnych oraz przy problemach górnych drogach oddechowych.
Czosnek, imbir i lukrecja
To zioła i przyprawy dobrze znane w każdej kuchni. Korzenie imbiru i lukrecji stosowane często jako przyprawy zawierają w sobie wiele drogocennych składników. Kolejno: imbir wspomaga układ odpornościowy, rozgrzewa oraz wspomaga układ limfatyczny organizmu. Imbir warto popijać lub żuć w napadach nudności ,dla uśmierzenia bólu oraz przy zwyżkach poziomu cukru. Korzeń lukrecji szczególnie polecany jest przy wspomaganiu problemów żołądkowych, w działaniu przeciwutleniającym oraz w leczeniu lekkich stanów przeziębieniowych. Czosnek to najstarsza roślina o właściwościach wzmacniających i przeciwzapalnych. Stosowanie ząbków czosnku może być zarówno na świeżo jak i po szybkiej obróbce termicznej. Można go stosować przy przeziębieniach, przy kłopotach z układem sercowo – naczyniowym oraz przy kłopotach z układem oddechowym.
Liście oliwne
Główną ich zaletą jest dobroczynny wpływ na skrócenie przebiegu leczenia wszelakich przeziębień , a także problemów z układem oddechowym i drogami moczowymi. Związki znajdujące się w liściach wspomagają komórki naszego organizmu, powodując blokadę replikacji wirusa i jego namnażania w organizmie.
Rumianek
Znany od wieków jako środek do stosowania przy bólach brzucha i niestrawności. Jednak to nie wszystkie jego właściwości prozdrowotne. Jego kwiaty zawierają związki takie jak kumaryny, terpeny, kwasy organiczne oraz sole mineralne. Pomaga w przeziębieniach, działając antyseptycznie i antybakteryjnie, ułatwia gojenie się ran oraz pobudza układ immunologiczny. Właściwości rumianku nie tylko są stosowane przy użytku wewnętrznym, ale także zewnętrznym. Z powodzeniem używany jest przy inhalacjach podczas przeziębień, na alergie i owrzodzenia.
Melisa
Melisa jest głównie znana ze swoich właściwości uspokajających i wyciszających, ale to nie wszystko w czym może nas wspomóc napar. Picie jej pomaga przy problemach z układem pokarmowym, zwłaszcza przy problemach z jelitem nadwrażliwym. Warto zastosować ją również przy bólach pochodzenia pierwotnego (takich jak migreny) oraz bakteriobójczo. Używana w medycynie naturalnej jako środek zapobiegający swędzeniu po ugryzieniu owadów.
Oregano
Najczęściej stosowane jako suszone ziele do potraw poprawiające smak i ułatwiające trawienie. Warto zastosować oprócz liści również olejek z oregano, który wykazuje właściwości podobne do działania antybiotyków. Zawarte w olejku carvacrol oraz tymol działają nie tylko antybakteryjne, ale także przeciwgrzybiczo. Warto go stosować przy przemęczeniach, obniżonej odporności oraz początkach przeziębień i zachorowaniach około grypowych.
Otręby owsiane
Niezbyt lubiane w pierwszych latach życia przez większość osób, wracają do łask, kiedy wkroczymy w wiek dorosły. Otręby zawierają bowiem beta – glukany, które wpływają na stymulacje układu immunologicznego. Dodatkowo są bardzo bogatym źródłem błonnika, co wpływa pozytywnie na florę jelitową, tym samym wspomagając pracę jelit. Warto zatem dla lepszej walki z przeziębieniami i dla ochrony układu immunologicznego sięgać po otręby zarówno do pieczonych potraw, jak i sałatek czy zdrowych shakeów.
Najlepszy sposób podania
Herbata
Najlepsze i najszybsze efekty można uzyskać, stosując herbatki ziołowe. W warunkach domowych wystarczy dowolne zioło wysuszyć i około dwóch łyżeczek zalać gorącą, lecz nie gotującą się wodą. Odstawić do naciągnięcia około 10 minut i gotowe. Gotową herbatkę można popijać po obiedzie lub w trakcie dnia między posiłkami. Należy pamiętać, by dokładnie sprawdzić, czy na żadne z ziół nie ma się uczulenia. Ponieważ zioła, jak każde inne lekarstwo, mogą powodować alergie.
W przypadku herbatek z korzenia postępowanie wygląda podobnie - zamiast suszonych liści do wody dodajemy zmielony lub skrojony korzeń. Zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 10 minut, następnie popijamy.
Napary
Mimo iż podobne do herbat, są jednak bardziej esencjonalne i tym samym odznaczają się silniejszymi właściwościami. Naparów można pić około 200 ml dziennie. Jak je wykonać? Zalewamy zioło lub korzeń wodą i odstawiamy na około 8 – 10 h. Gotowy napar zlewamy do słoika i trzymamy w spiżarce, piwnicy lub chłodnej szafce. Odlewamy mała porcję i rozwadniamy ciepłą wodą. Pijemy tylko po podgrzaniu.
UWAGA
Niektóre zioła oddziałują z lekami; warto przed zaparzeniem herbatki sprawdzić interakcje. Będąc w ciąży, zawsze zapytaj swojego lekarza, czy możesz spożywać dany napar lub herbatkę.