Twoja przeglądarka Internet Explorer 6 nie obsługuje niektórych elementów serwisu. Wskazana jestaktualizacja.

Newsletter

Zwalczanie szkodników w ekologicznej uprawie kapusty pekińskiej

Kapusta pekińska na trwałe trafiła na nasze stoły – jest chętnie spożywana, a nadwyżki są eksportowane. Wegetacja tego gatunku przebiega dynamicznie i po 3 miesiącach uprawy uzyskuje się nawet 200 t/ha masy zielonej.

Mankamentem jest jednak podatność na choroby i szkodniki oraz słaby system korzeniowy (wymagane nawadnianie).

Nie ma jeszcze zaleceń dla ekologicznej uprawy kapusty pekińskiej, najwrażliwszej ze wszystkich kapustnych na działanie patogenów. Naukowcy w Instytucie Ogrodnictwa w

Czytaj więcej o: Zwalczanie szkodników w ekologicznej uprawie kapusty pekińskiej

Ściółki w ograniczaniu zachwaszczenia w uprawie selera

W rolnictwie ekologicznym nie stosuje się herbicydów, dlatego chwasty mogą obniżać plonowanie. Zwalczanie ich ogranicza się do zabiegów agrotechnicznych, które są czasochłonne. Stosuje się też ściółkowanie materią organiczną (skoszona trawa, rośliny bobowate), czarną folią PE lub czarną włókniną PP. W doświadczeniu w Instytucie Ogrodnictwa pod kierownictwem prof. Stanisława Kaniszewskiego przeprowadzono badania porównawcze, jaki system ściółkowania w uprawie selera najlepiej się sprawdzi.

W

Czytaj więcej o: Ściółki w ograniczaniu zachwaszczenia w uprawie selera

Prozdrowotne właściwości warzyw

Warzywa to źródło wszystkich niezbędnych dla organizmu witamin, makro i mikroelementów oraz licznych związków o charakterze bioaktywnym. Wszystkie warzywa możemy podzielić na grupy ze względu na ich użyteczność.

Warzywa korzeniowe, w których główną częścią użytkową jest korzeń, to marchew, pietruszka, pasternak i burak ćwikłowy. Należy regularnie spożywać marchew ze względu na zawarte w niej karotenoidy (beta-karoten i luteinę oraz zeaksantynę), jak też antocyjany (w przypadku marchwi

Czytaj więcej o: Prozdrowotne właściwości warzyw

Roszponka – warzywo z baśni

 Miłośnikom bajek Braci Grimm słowo „roszponka” kojarzy się długowłosą dziewczyną, której matkę zgubił nadmierny apetyt na niepozorne warzywo o tej nazwie.  Można powiedzieć, że obecnie roszponka powraca - coraz częściej leży na półkach w dużych supermarketach i niewielkich sklepach. Bardziej popularna jest w Europie Zachodniej, zwłaszcza późną jesienią i zimą, kiedy niewiele świeżych warzyw znajduje się na handlu.

Dlaczego warto ją kupować?

Roszponka, zwana niekiedy roszpunką,

Czytaj więcej o: Roszponka – warzywo z baśni

Biostymulatory w rolnictwie ekologicznym i w uprawach warzywniczych

Zakres stosowania biostymulatorów w rolnictwie ekologicznym i w uprawie warzyw w Polsce niestety nie jest jeszcze zbyt szeroki. Wiąże się z tym asortyment produktów dostępnych na rynku i póki co – stosunkowo wysokie koszty ochrony roślin. Wydaje się jednak, że taka forma walki z chorobami i szkodnikami ma przyszłość i z każdym rokiem będzie popularniejsza. Warto więc zapoznać się z tym tematem i zacząć stosować biostymulatory na własnej plantacji.Stosowanie biostymulatorów to jeden ze sposobów

Czytaj więcej o: Biostymulatory w rolnictwie ekologicznym i w uprawach warzywniczych

Kompostownik – budowa i utrzymywanie

Założenie kompostownika pozwoli na wprowadzenie do upraw większej ilości nawozów organicznych. Efektywne rozwiązanie wpływa pozytywnie na jakość i wielkość plonów, przy czym nie powoduje degradacji gleby oraz środowiska. To jednocześnie dobry sposób na wykorzystanie zielonej masy z koszenia trawnika lub cięcia roślin. Jak widać mocne atuty przemawiają za jego budową. Od czego więc zacząć?

Budowa kompostownika jest łatwa i nie powinna przysporzyć problemów. Do budowy można wykorzystać drewniane

Czytaj więcej o: Kompostownik – budowa i utrzymywanie

Mączka bazaltowa w uprawie roślin sadowniczych i warzywniczych

W uprawie roślin na szeroką skalę obserwuje się coraz większą intensyfikację stosowania nawozów mineralnych oraz chemicznych środków ochrony roślin. Pomimo mody na ekologiczną żywność problem chemizacji owoców i warzyw jest wciąż powszechny. Tym bardziej więc warto stosować mniej degradacyjne sposoby uprawiania ziemi i skorzystać nieco zapomnianych receptur. Jedną z nich jest mączka bazaltowa, która powoli w Polsce wraca do łask.

Mączka bazaltowa to rozdrobnione kawałki bazaltowej skały –

Czytaj więcej o: Mączka bazaltowa w uprawie roślin sadowniczych i warzywniczych

Dobrzy i źli sąsiedzi w warzywniku

Planując zakładanie warzywnika, zwykle zwracamy uwagę na kilka elementów takich jak rodzaj gleby i jego pH, przeznaczona powierzchnia, stanowisko i nasze potrzeby żywieniowe. Nie mniej istotne jest jednak wzajemne sąsiedztwo roślin – wiadomo bowiem, że rośliny oddziałują na siebie i mogą być dobrymi sąsiadami lub antagonistami. Jak zatem optymalnie zaplanować warzywniak?

Przy planowaniu warzywniaka dużą uwagę zwracamy na długość okresu wegetacyjnego poszczególnych gatunków. Jeśli dane warzywo

Czytaj więcej o: Dobrzy i źli sąsiedzi w warzywniku

Nawozy zielone – jak je stosować?

Niezależnie od typu uprawy dobre rezultaty w ogrodzie, na polu lub w sadzie daje stosowanie nawozów zielonych. Zwarte łany roślin przeznaczonych na nawóz nie tylko wzbogacają glebę w składniki pokarmowe, ale także chronią je przed erozją, ograniczają wyparowywanie wody i rozwój chwasty. Jakie gatunki warto uprawiać?

Nawozy zielone są od lat z powodzeniem stosowane zarówno w uprawach sadowniczych jak i warzywniczych. Często po kilku latach uprawy poszczególne stanowiska wymagają „odpoczynku” i

Czytaj więcej o: Nawozy zielone – jak je stosować?

Zioła w warzywniku warto uprawiać nie tylko ze względu na ich walory przyprawowo-lecznicze. Udowodniono, że odpowiednie zagospodarowanie grządek warzyw roślinami aromatycznymi wpływa pozytywnie na plon i zmniejsza ryzyko porażeń przez choroby i szkodniki.
 
Uprawa ziół w warzywniaku jest więc jak najbardziej uzasadniona i może być interesującym i ważnym elementem funkcjonowania ogrodu ekologicznego. Do grupy roślin, które chronią warzywa zalicza się zioła aromatyczne – m.in. majeranek,

Czytaj więcej o: Zioła – sposób na choroby i szkodniki


Zaproszenia

Właściciel serwisu i zarządzający nie biorą odpowiedzialności prawnej i finansowej za skutki decyzji podjętych na podstawie informacji zawartych w portalu.