Twoja przeglądarka Internet Explorer 6 nie obsługuje niektórych elementów serwisu. Wskazana jestaktualizacja.

Newsletter

 

Sad Pana Waldemara Żółcika to prawdziwa gratka dla zainteresowanych ekologiczna uprawą jabłoni. Mamy tu na myśli bogactwo testowanych odmian: od różnorakich sportów Gali, przez Red Love, do Melfree i wielu innych.

Dziś Pan Żółcik opowiedział nam o swoich doświadczeniach z odmianą Gold Milenium. Zapraszamy do zapoznania się z materiałem:

Czytaj więcej o: Gold Milenium – jak sprawdza się w uprawie ekologicznej?

 

 

Zdaniem ekspertów produkcja ograniczająca pozostałości środków ochrony roślin może być wspaniałym impulsem, aby zainteresować się ekologią. Przy produkcji ograniczającej pozostałości po kwitnieniu jabłoni nie możemy już stosować chemicznych środków ochrony roślin. Dzięki temu wielu sadowników może zaobserowować, że uzyskanie wysokiej klasy jabłek możliwe jest również bez chemicznych środków stosowanych w drugiej połowie sezonu. W ten

Czytaj więcej o: A może by zacząć od ograniczania pozostałości?

 

W Szwecji 13 osób zostało zarażonych wirusem zapalenia wątroby typu A. Źródłem infekcji są polskie mrożone truskawki.

Serwis foodsafetynews.com podaje, że zachorowało 9 kobiet i 4 mężczyzn (w wieku od 11 do 92 lat). W dochodzeniu udział bierze Folkhälsomyndigheten – szwedzka Inspekcja  Zdrowia Publicznego, Livsmedelsverket  – Krajowa Agencja ds. Żywności oraz władze lokalne. W toku postepowania wyjaśniającego ustalono, że źródłem infekcji

Czytaj więcej o: Szwecja: Wirus zapalenia wątroby w polskich mrożonych truskawkach

 

Amerykanie są wstrząśnięci – okazuje się, że ananasy importowane z Kostaryki jako owoce ekologiczne tak naprawdę zawierały pozostałości środków ochrony roślin niedopuszczonych do stosowania.

Kostarykańskie organy kontroli wykazały, że w ekologicznych ananasach premium, za które amerykańscy konsumenci płacili wysokie ceny były pestycydy. Prawdopodobnie suma, którą zapłacili Amerykanie za fałszywe owoce ekologiczne to około 6 milionów dolarów.

Czytaj więcej o: USA: Ekologiczne ananasy zawierały chemikalia!

fot. @SamaraPolytech

 

Zespół naukowców z Uniwersytetu Technicznego w Samarze opracował jadalne opakowania z rosyjskich jabłek. Ich produkcja może pomóc w rozwiązaniu problemu usuwania śmieci. 

Zgodnie z początkowymi zamierzeniami jadalne folie miały być pożywieniem astronautów. Projekt miał na celu modyfikację menu w kosmosie. Dla portalu eurekalert wypowiada się szefowa zespołu projektowego Nadieżda Makarowa, która wyjaśnia, że opakowania

Czytaj więcej o: Jadalne opakowania z jabłek

 

Organizowane co dwa lata międzynarodowe targi poświęcone produkcji, przechowywaniu i marketingowi jabłek Interpoma 2018 odbywać się będą w dniach 15 – 17 listopada we włoskim Bolzano. Interpoma to jedyne wydarzenie, które poświęcone jest wyłącznie produkcji jabłek.Tegoroczna edycja kładzie akcent na ekologię – podczas towarzyszącej targom konferencji „Jabłko na świecie” poruszony zostanie ekologicznej produkcji tych owoców.

Kongres poruszy szereg

Czytaj więcej o: Interpoma pod hasłem ekologicznej produkcji jabłek

 

W związku z licznymi apelami kierowanymi do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie poparcia pełnego zakazu stosowania 3 substancji czynnych z grupy neonikotynoidów oraz Narodowej Strategii Ochrony Owadów Zapylających, ukazał się komunikat prasowy z wyjaśnieniami. 

Pomimo wstrzymania się Polski od głosu, ze względu na nieuwzględnienie możliwości stosowania ww. substancji czynnych do zaprawiania buraka cukrowego, Komisja Europejska w drodze rozporządzeń wykonawczych

Czytaj więcej o: Ograniczenie możliwości stosowania neonikotynoidów – wyjaśnienia

 

Miodówka gruszowa od kilku sezonów coraz bardziej daje się we znaki sadownikom. Larwy tych szkodników wysysają soki przede wszystkim z młodych pędów, a grzyby sadzakowe rozwijające się na wytwarzanej przez nie spadzi zakłócają proces fotosyntezy. Bardzo duże nasilenie miodówki może zaskutkować nie tylko opadziną liści, ale także słabszym potencjałem jakościowym pąków na rok następny.

Aby uchronić grusze przed miodówką trzeba

Czytaj więcej o: Glinka kaolinowa na miodówkę

 

Znane powiedzenie funkcjonujące w branży: „sprzedaj, zanim posadzisz”  nabiera dziś nowego znaczenia za sprawą jagody kamczackiej. Słynna ze swoich prozdrowotnych właściwości jagoda zainteresowała producentów nie tylko łatwością produkcji, ale także bardzo wysokimi cenami za kilogram owoców, za który jeszcze dwa lata temu można było uzyskać grubo ponad 20 zł/kg.

W ciągu ostatnich kilku lat powierzchnia nasadzeń jagody kamczackiej zaczęła bardzo

Czytaj więcej o: Jagoda kamczacka: „Sprzedaj, zanim posadzisz”

 

Dobre notowania cen czereśni w przeciągu ostatnich kilku lat zachęcają sadowników do zakładania sadów czereśniowych w uprawie konwencjonalnej. Producenci czereśni w tym roku nie mogą być jednak zadowoleni, ponieważ ceny stopniowo spadają. Na skupie kilogram tych owoców można sprzedać za średnio 3, 50 zł/kg, a na rynkach hurtowych nie jest o wiele lepiej. Czemu ceny czereśni zaczynają spadać?

Z roku na rok zwiększa się powierzchnia sadów czereśniowych. I

Czytaj więcej o: Zainteresowanie uprawą czereśni rośnie, ceny spadają


Zaproszenia

Właściciel serwisu i zarządzający nie biorą odpowiedzialności prawnej i finansowej za skutki decyzji podjętych na podstawie informacji zawartych w portalu.