Twoja przeglądarka Internet Explorer 6 nie obsługuje niektórych elementów serwisu. Wskazana jestaktualizacja.

Newsletter

 

O tym, że cebula jest zdrowa nikogo nie trzeba przekonywać, natomiast jak jest droga, przekonał się 55-letni mieszkaniec powiatu lubartowskiego. Wczoraj w nocy został ujęty na kradzieży przez właściciela działki, który natychmiast zawiadomił policjantów. Funkcjonariusze w związku z popełnionym wykroczeniem ukarali mężczyznę wysokim mandatem karnym.

Wczoraj tuż przed północą policjanci otrzymali zgłoszenie, że na terenie gminy Niedźwiada został ujęty sprawca

Czytaj więcej o: Chciał ukraść cebulę

 

Już w pięciu europejskich krajach odnotowano przypadki listeriozy. W Wielkiej Brytanii zmarło 9 osób. Okazało się, że źródłem pochodzenia bakterii jest mrożona kukurydza. Ze sklepów Lidlu wycofywana jest partia skażona mrożonek. Niestety, nie wiadomo, ile osób jeszcze zachoruje, ponieważ okres inkubacji tej baterii wynosi nawet 70 dni.

Na liście krajów, do których trafiły zainfekowane mrożonki jest nie tylko Wielka Brytania, ale także

Czytaj więcej o: Skandal z Listerią w mrożonych warzywach: Nie żyje już kilka osób!

 

Tantniś krzyżowiaczek to szkodnik, który w 2016 roku przysporzył olbrzymich problemów producentom roślin kapustnych. Jak będzie w tym sezonie? Jeszcze na początku czerwca producenci kapusty, brokułów czy rzepaku były pełni obaw – susza i ciepła pogoda sprzyjała rozwojowi szkodników. Zdecydowanie chłodniejsza i deszczowa pogoda, która uśpiła nieco czujność rolników, trwała zaledwie kilka dni. Od początku nowego tygodnia powróciły już

Czytaj więcej o: Tantniś krzyżowiaczek – czy pogoda będzie mu sprzyjać?

 

Warunki pogodowe, z którymi mamy do czynienia ostatnio mogą sprzyjać rozwojowi chorób bakteryjnych w uprawach cebuli. Wysokie temperatury w ciągu dnia, duża wilgotność powietrza oraz częste opady deszczu to bardzo niepokojące czynniki. Jeśli na plantacji borykamy się ze szkodnikami, które uszkadzają części zielone lub jeśli wystąpił grad, ryzyko infekcji chorobami bakteryjnymi zwiększa się, ponieważ bakterie wnikać będą poprzez uszkodzone tkanki.

Za bakteriozy w

Czytaj więcej o: Bakteriozy w uprawie cebuli

 

Polska ma potencjał, by stać się dużym graczem na rynku żywności ekologicznej. Tak się jednak nie dzieje, a produkty wytworzone w naszym kraju wykorzystywane są z zyskiem głównie przez zagraniczne firmy. Jak to zmienić? NIK przygotowuje na ten temat raport i zaprasza do współpracy zewnętrznych ekspertów.

Rolnictwo ekologiczne w Polsce zamiast spodziewanego dynamicznego rozwoju przeżywa od kilku lat okres stagnacji i spadków.Podczas gdy

Czytaj więcej o: Rolnictwo ekologiczne – niewykorzystywana szansa Polski

 

Zaistniały sprzyjające warunki atmosferyczne do rozwoju zarazy ziemniaka. W niektórych regionach krajów ostatnie dni są burzowe. Naprzemiennie mamy do czynienia z wysoką i niską temperaturą oraz częstymi opadami. Niestety, trzeba liczyć się, że przy takich warunkach objawy zarazy przybiorą na sile, a jeśli utrzymają się dłużej, może dojść do znacznych start w plonie i epidemicznego rozwoju choroby.

Pierwsze objawy zaobserwujemy w postaci początkowo jasnozielonych, z czasem

Czytaj więcej o: Pogoda sprzyja rozwojowi zarazy ziemniaka

 

Zgodnie z obowiązującymi wytycznymi dla Komisji powołanych przez Wojewodę dotyczącymi ogólnych zasad szacowania szkód w gospodarstwach rolnych i działach specjalnych produkcji rolnej, w których wystąpiły szkody spowodowane przez suszę, grad, deszcz nawalny, ujemne skutki przezimowania, przymrozki wiosenne, powódź, huragan, piorun obsunięcie się ziemi lub lawinę straty spowodowane przez suszę można szacować wyłącznie wówczas, gdy na danym terenie zgodnie

Czytaj więcej o: Szacowanie szkód spowodowanych suszą

 

Choroba występuje powszechnie i powoduje duże szkody na plantacjach. Jest to jedna z najgroźniejszych i najczęściej występujących chorób na plantacjach fasoli. Chorobie sprzyjają znaczna wilgotność oraz zacienienie roślin wskutek zbyt gęstego siewu. W takich warunkach choroba szybko obejmuje całą plantację. Silne porażenie powoduje zmniejszenie plonu strąków i nasion oraz pogorszenie ich jakości. Bakteria poraża siewki, pędy, liście, strąki i nasiona. Czasem na silnie

Czytaj więcej o: Bakterioza obwódkowa fasoli

 

Duński magazyn rolniczy, ATL, podał informację, że jeśli pogoda nie zmieni się, to susza, która nęka tamtejszych rolników, będzie porównywalna z rekordową, która miała miejsce w 1992 roku. Szacuje się, że starty mogą wynieść nawet 6 miliardów koron duńskich, a niektórych rolników może dotknąć bankructwo. 

Niestety, w naszym kraju sytuacja również wygląda niepokojąco. W niektórych regionach co prawda występują od czasu do

Czytaj więcej o: IUNG wydał komunikat o suszy rolniczej w Polsce!

 

Mówi się, że nawet w produkcji konwencjonalnej nieunikniona jest w przyszłości konieczność odejścia od herbicydów. Tendencje doskonale wyczuwają producenci maszyn, proponując coraz bardziej precyzyjne metody mechanicznej walki z chwastami.

Włosi na czele z firmą Calderoni proponują wielofunkcyjną maszynę do pracy pod koronami i w międzyrzędziach.“ONE” – to korpus maszyny, do którego możemy podłączać odpowiednie ramiona, co pozwala wykonywać kilka

Czytaj więcej o: Mechaniczna walka z chwastami


Zaproszenia

Właściciel serwisu i zarządzający nie biorą odpowiedzialności prawnej i finansowej za skutki decyzji podjętych na podstawie informacji zawartych w portalu.