Twoja przeglądarka Internet Explorer 6 nie obsługuje niektórych elementów serwisu. Wskazana jestaktualizacja.

Newsletter

Zwalczanie szkodników w ekologicznej uprawie kapusty pekińskiej

Kapusta pekińska na trwałe trafiła na nasze stoły – jest chętnie spożywana, a nadwyżki są eksportowane. Wegetacja tego gatunku przebiega dynamicznie i po 3 miesiącach uprawy uzyskuje się nawet 200 t/ha masy zielonej.

Mankamentem jest jednak podatność na choroby i szkodniki oraz słaby system korzeniowy (wymagane nawadnianie).

Nie ma jeszcze zaleceń dla ekologicznej uprawy kapusty pekińskiej, najwrażliwszej ze wszystkich kapustnych na działanie patogenów. Naukowcy w Instytucie Ogrodnictwa w

Czytaj więcej o: Zwalczanie szkodników w ekologicznej uprawie kapusty pekińskiej

Ściółki w ograniczaniu zachwaszczenia w uprawie selera

W rolnictwie ekologicznym nie stosuje się herbicydów, dlatego chwasty mogą obniżać plonowanie. Zwalczanie ich ogranicza się do zabiegów agrotechnicznych, które są czasochłonne. Stosuje się też ściółkowanie materią organiczną (skoszona trawa, rośliny bobowate), czarną folią PE lub czarną włókniną PP. W doświadczeniu w Instytucie Ogrodnictwa pod kierownictwem prof. Stanisława Kaniszewskiego przeprowadzono badania porównawcze, jaki system ściółkowania w uprawie selera najlepiej się sprawdzi.

W

Czytaj więcej o: Ściółki w ograniczaniu zachwaszczenia w uprawie selera

WorldFood Warsaw ekologicznie

Międzynarodowe Targi Żywności i Napojów WorldFood Warsaw to doskonała okazja dla producentów żywności ekologicznej i tradycyjnej. Mogą oni bowiem zaprezentować swoje wyroby i dotrzeć z ofertą do szerokiej gamy odbiorców – przedstawicieli handlu i dystrybucji.

Rynek żywności ekologicznej w Polsce wciąż rośnie. Według prognoz agencji badawczej Inquiry, w połowie 2013 roku jego wartość wyniosła 550-600 mln złotych. Eksperci zakładają, że w 2015 roku wartość może wynieść jeszcze więcej – aż 700 mln

Czytaj więcej o: WorldFood Warsaw ekologicznie

Miniporadnik uprawy w tunelu foliowym

Nic tak nie smakuje jak świeżo zerwany pomidor, soczysta papryka czy chrupiący ogórek. Warzywa z własnego ogródka to nie tylko wyjątkowy smak, ale pewność, że sięgamy po sprawdzone produkty. Jednak w naszym klimacie, aby dłużej cieszyć się własnymi jarzynami, musimy stworzyć im odpowiednie warunki. Może to zrobić każdy, a na pielęgnację wystarczy poświęcić jedną godzinę dziennie. Przedstawiamy krok po kroku, jak rozpocząć uprawę pod osłoną, na co zwrócić uwagę i jakich zasad przestrzegać.

Ten,

Czytaj więcej o: Miniporadnik uprawy w tunelu foliowym

EkoOgród - ekologiczna uprawa ziół, warzyw i owoców na balkonie - regulamin konkursu

Regulamin Konkursu - Miejski EkoOgród – ekologiczna uprawa ziół, warzyw i owoców na balkonie i parapecie

§ 1
POSTANOWIENIA WSTĘPNE

1. Pomysłodawcami i Organizatorami Konkursu są Międzynarodowe Targi Łódzkie Spółka Targowa Sp. z o.o. - organizator VII Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD i III Targów Ekologicznego Stylu Życia beECO 3-5.10.2014 r. oraz Slow Life Food & Garden, zwani dalej Organizatorami.
2. Instytucją współfinansującą organizację Konkursu

Czytaj więcej o: EkoOgród - ekologiczna uprawa ziół, warzyw i owoców na balkonie - regulamin konkursu


Zapowiedź Targów TSW 2015

Od 1 sierpnia br. rozpoczęliśmy sprzedaż powierzchni wystawienniczej kolejnej V edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa - TSW 2015. Targi podobnie jak w latach poprzednich odbędą się na terenie warszawskiego Expo XXI przy ulicy Prądzyńskiego 12/14 w terminie 19 i 20 lutego (czwartek i piątek) 2015 roku. Na stronie internetowej targów www.tsw.targi.pl można znaleźćwszystkie informacje na temat aktualnych warunków uczestnictwa w imprezie (regulamin,
formularze zgłoszeń i cennik).

Miło nam również

Czytaj więcej o: Zapowiedź Targów TSW 2015

Zapisy na 7. edycję targów NATURA FOOD i beECO trwają!

Zgłoś swoją firmę!Międzynarodowe Targi Łódzkie zapraszają do udziału w VII edycji Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD, która odbędzie się w dniach 3-5 października 2014 roku. Równolegle odbędą się III Targi Ekologicznego Stylu Życia beECO. Organizatorzy spodziewają się ponad 300 wystawców i 12 tysięcy zwiedzających, którzy w pierwszy weekend października zapełnią nową Halę Expo przy al. Politechniki w Łodzi. EKOświat w Łodzi!

Odbywające się w Łodzi

Czytaj więcej o: Zapisy na 7. edycję targów NATURA FOOD i beECO trwają!

Bezpłatne wsparcie dla rolników ekologicznych - przewodnik

Dobre Zakupy - pierwszy w Polsce internetowy przewodnik po odpowiedzialnej konsumpcji otwiera swoje podwoje dla producentów ekologicznej i zrównoważonej żywności. Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie wraz z Polską Zieloną Siecią zapraszają producentów do wypełnienia ankiety i znalezienia się w przewodniku promującym przyjazną dla ludzi i środowiska żywność.

Dostęp polskich konsumentów i konsumentek do zrównoważonych/ekologicznych produktów jest wciąż ograniczony. Celem Dobrych Zakupów jest

Czytaj więcej o: Bezpłatne wsparcie dla rolników ekologicznych - przewodnik "Dobre zakupy"

Czwarta edycja kampanii „Pora na pomidora” przeciw otyłości wśród dzieci

Otyłość i nadwaga to problem już nie tylko ludzi dorosłych. Coraz częściej dotyka też dzieci i młodzież. Dlatego w tym roku organizator IV edycji ogólnopolskiej kampanii „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców” działania kieruje przede wszystkim do najmłodszych oraz osób, które odgrywają kluczową rolę w kształtowaniu ich nawyków żywieniowych.Eksperci oraz organizacje zajmujące się kwestiami zdrowia systematycznie donoszą o szybko rosnącej liczbie dzieci i młodzieży z

Czytaj więcej o: Czwarta edycja kampanii „Pora na pomidora” przeciw otyłości wśród dzieci

Prozdrowotne właściwości warzyw

Warzywa to źródło wszystkich niezbędnych dla organizmu witamin, makro i mikroelementów oraz licznych związków o charakterze bioaktywnym. Wszystkie warzywa możemy podzielić na grupy ze względu na ich użyteczność.

Warzywa korzeniowe, w których główną częścią użytkową jest korzeń, to marchew, pietruszka, pasternak i burak ćwikłowy. Należy regularnie spożywać marchew ze względu na zawarte w niej karotenoidy (beta-karoten i luteinę oraz zeaksantynę), jak też antocyjany (w przypadku marchwi

Czytaj więcej o: Prozdrowotne właściwości warzyw


Zaproszenia

Właściciel serwisu i zarządzający nie biorą odpowiedzialności prawnej i finansowej za skutki decyzji podjętych na podstawie informacji zawartych w portalu.