REDAKCJA JD 06 listopad 2019 Spójne znakowanie produktów BEZ GMO 1 stycznia 2020 r. zostaną wprowadzone dwa nowe znaki graficzne: „Bez GMO” i „Wyprodukowano bez stosowania GMO”. Ma to na celu...
REDAKCJA GP 29 październik 2019 Selen pierwiastkiem niezbędnym w żywieniu bydła Selen jest pierwiastkiem o ogromnym znaczeniu w żywieniu bydła. Pełni ważną rolę w organizmie zwierzęcym, ma wielki wpływ na...
REDAKCJA NP 18 październik 2019 Kiedy mniej, kiedy więcej? Paszoznawstwo i żywienie Odżywianie jest podstawową czynnością życiową wszystkich organizmów żywych. Oprócz oczywistych czynników wpływających na zapotrzebowanie...
REDAKCJA GP 12 wrzesień 2019 Robactwo na talerzu – czy czeka nas produkcja białka z owadów? Choć u większości z nas owady budzą wstręt i obrzydzenie, podejmuje się poważne dyskusje na temat upowszechnienia białka...
REDAKCJA GP 09 wrzesień 2019 Białkowa pasza z rzęsy wodnej? Mimo że zapotrzebowanie na pasze białkowe systematycznie wzrasta, ich produkcja w Europie pozostaje ograniczona. Rodzi to konieczność...
REDAKCJA JD 31 styczeń 2017 Polskie mięso hitem w Europie i na świecie W 2016 r. Polska umocniła pozycję największego eksportera drobiu w Unii Europejskiej. W pierwszych 10 miesiącach 2016 roku z Polski wyeksportowano...
admin_do_skasowania 12 styczeń 2016 Polskie koty są przekarmiane Przeciętny kot powinien jeść ok. 200 gramów karmy mokrej i 20–40 gramów karmy suchej dziennie. Weterynarze podkreślają, że przekarmianie zwierząt...
admin_do_skasowania 19 listopad 2013 Dobroczynne stosowanie drożdżowych dodatków paszowych u zwierząt hodowlanych Drożdże to jednokomórkowe grzyby, w sprzyjających okolicznościach rozmnażające się poprzez pączkowanie. Spotykane są powszechnie na całym świecie....
admin_do_skasowania 04 lipiec 2013 Groźne zatrucie sporyszem Zatrucie sporyszem u bydła powodowane jest spożywaniem przez nie zboża oraz dziko rosnących traw porażonych grzybami z rodzaju Claviceps. Jest to...