Twoja przeglądarka Internet Explorer 6 nie obsługuje niektórych elementów serwisu. Wskazana jestaktualizacja.

Newsletter

Polacy to miłośnicy kawy i herbaty - aż 70% dorosłych konsumentów pije codziennie kawę, zaś 80% badanych herbatę. W 2015 r. z Polski wyeksportowano 164 tys. ton kawy, herbaty i kakao (o 3% więcej niż w 2014 r.) o wartości 898 mln EUR (o 16% większej), a do samej UE wyeksportowano 141 tys. ton kawy, herbaty i kakao o wartości 774 mln EUR. Najważniejszymi odbiorcami tej grupy towarowej były Czechy (228 mln EUR) oraz Niemcy (112 mln EUR). Eksport tych produktów poza obszar UE

Czytaj więcej o: Kawa czy herbata podczas WorldFood Warsaw

Ekologia naukowo

Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach był organizatorem dwudniowej (23-24.09.2014 r.) Międzynarodowej Konferencji Ekologicznej, która prezentowała wyniki badań prowadzonych w ramach projektu unijnego EkoTechProdukt. Dotyczyły one nie tylko aspektów ogrodniczych, ale także walorów zdrowotnych żywności organicznej. Wyniki badań są nie do przecenienia, biorąc pod uwagę, że niewiele jednostek pracuje nad poprawą technologii ekoprodukcji owoców, potwierdza eksperymentalnie, poszukuje optymalnych

Czytaj więcej o: Ekologia naukowo

VI Ekowarsztaty w Sadzie Instytutu Ogrodnictwa

Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach corocznie organizuje spotkanie w Ekologicznym Sadzie Doświadczalnym w Nowym Dworze-Parceli. W tym roku wypadło 10-lecie jego istnienia i tradycyjnie już było okazją do zaprezentowania dorobku badawczego. Zapowiedziano wydanie podręcznika dla ekologicznych sadowników, który usystematyzuje i poszerzy wiedzę na temat ekologicznej produkcji owoców.

Nowoczesna uprawa ekologiczna gatunków sadowniczych nie ma nic wspólnego ze skansenem, nie jest ekstensywna i

Czytaj więcej o: VI Ekowarsztaty w Sadzie Instytutu Ogrodnictwa

Minikiwi - uprawa w Polsce?

Owoc minikiwi jest bardziej aromatyczny niż samo kiwi, można go zjadać w całości, razem ze skórką, a roślinę daje się hodować w Polsce. Badacze ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie wyhodowali i wprowadzili do uprawy nowe odmiany tego owocu.

Owoc kiwi nie bez powodu otrzymał swoją nazwę po ptaku z Nowej Zelandii. Brązowa, włochata skórka tego owocu kojarzyła się z upierzeniem nielota. W przypadku minikiwi - nazywanego również aktinidią - to podobieństwo już nie jest zauważalne.

Czytaj więcej o: Minikiwi - uprawa w Polsce?

Co wykazały kontrole sadów ekologicznych?

Kontrole przeprowadzone przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa zdemaskowały wiele fałszywych ekologicznych upraw drzew owocowych – informuje TVP1. Z danych ARiMR wynika, że wiele upraw powstało tylko ze względu na dopłaty, które wynoszą 1500 zł do 1 ha rocznie. Skontrolowano ¼ sadów ekologicznych (płatności na rok 2013), przy czym w ok. 30% skontrolowanych sadów wykryto nieprawidłowości, które nie pozwalają na pobieranie dopłat przez ich właściciel. Działki te głównie nie

Czytaj więcej o: Co wykazały kontrole sadów ekologicznych?

Na deser do poprzedniego wpisu o jabłeczniku podajemy kilka historycznych przepisów. Pochodzą ze zbieranej przez nas dokumentacji polskiego dziedzictwa kulinarnego, który obejmuje przepisy i porady kulinarne powstałe przed 1800 rokiem.

Całość: http://dumanowski.natemat.pl/67621,dawne-receptury-na-jablecznik-cydr

Czytaj więcej o: Dawne receptury na cydr

Naturalnie

To jedyna taka grupa producentów w Polsce. W promieniu 70 km od Tarnogrodu 100 gospodarzy produkujących owoce i warzywa ekologiczne w 2010 r. utworzyło Bio-Food „Roztocze” Sp. z o.o. Ale niektórzy z nich już wtedy mieli 12-letnią historię produkcji ekologicznej i to w czasach, kiedy w Polsce nie było jeszcze żadnych przepisów – wzorowali się na rozwiązaniach niemieckich.

Do współpracy namawiał ich Bogusław Bednarz, właściciel firmy Bioconcept. Robił to także we własnym interesie; potrzebował

Czytaj więcej o: Naturalnie

Mniej na ekologiczne sady
Czy na skutek nadużyć, trzeba od razu ograniczać finansowanie sadownictwa ekologicznego ze środków publicznych? Może lepiej wyeliminować nieprawidłowości i nie wylewać dziecka z kąpielą – mówią oburzeni producenci ekoowoców. Skutkiem ograniczenia dopłat z Ministerstwa Rolnictwa może być zapaść w rozwoju branży ekosadowniczej.  
Nowe przepisy, które właśnie weszły w życie po podpisaniu przez ministra Kalembę, ograniczają listę gatunków wspieranych praktycznie do truskawek i poziomek.

Czytaj więcej o: Mniej na ekologiczne sady

Na początku marca do Doliny Ekologicznej Żywności dołączyły 2 nowe firmy: F.H. „Domena” z Markuszowa (województwo podkarpackie) oraz „KorabGarden” z Samoklęsk (województwo lubelskie). Dzięki temu Dolina Ekologicznej Żywności, pierwszy w kraju klaster zrzeszający różne podmioty działające na rzecz promowania i rozwoju żywności ekologicznej, liczy już 20 członków.


Kim są nowi członkowie klastra?

„Domena” (Jerzego Leśniaka) z Markuszowa jest firmą handlową specjalizująca się w dystrybucji

Czytaj więcej o: Nowi klastrowicze

To bardzo trudne. Na Zachodzie są winnice ekologiczne, ale stanowią ledwo 2-3 proc. upraw. Prowadzą je najbardziej ambitni winiarze i jakoś im się to udaje, choć nie wiadomo, ile w tym prawdy, a ile marketingu. Problem w tym, że chemia jest po prostu potrzebna w uprawie wielu odmian.

Całość: http://www.rp.pl

Czytaj więcej o: Winorośl ekologicznie?


Zaproszenia

Właściciel serwisu i zarządzający nie biorą odpowiedzialności prawnej i finansowej za skutki decyzji podjętych na podstawie informacji zawartych w portalu.