Twoja przeglądarka Internet Explorer 6 nie obsługuje niektórych elementów serwisu. Wskazana jestaktualizacja.

Newsletter

 

Sad Pana Waldemara Żółcika to prawdziwa gratka dla zainteresowanych ekologiczna uprawą jabłoni. Mamy tu na myśli bogactwo testowanych odmian: od różnorakich sportów Gali, przez Red Love, do Melfree i wielu innych.

Dziś Pan Żółcik opowiedział nam o swoich doświadczeniach z odmianą Gold Milenium. Zapraszamy do zapoznania się z materiałem:

Czytaj więcej o: Gold Milenium – jak sprawdza się w uprawie ekologicznej?

 

 

Zdaniem ekspertów produkcja ograniczająca pozostałości środków ochrony roślin może być wspaniałym impulsem, aby zainteresować się ekologią. Przy produkcji ograniczającej pozostałości po kwitnieniu jabłoni nie możemy już stosować chemicznych środków ochrony roślin. Dzięki temu wielu sadowników może zaobserowować, że uzyskanie wysokiej klasy jabłek możliwe jest również bez chemicznych środków stosowanych w drugiej połowie sezonu. W ten

Czytaj więcej o: A może by zacząć od ograniczania pozostałości?

 

Dobre notowania cen czereśni w przeciągu ostatnich kilku lat zachęcają sadowników do zakładania sadów czereśniowych w uprawie konwencjonalnej. Producenci czereśni w tym roku nie mogą być jednak zadowoleni, ponieważ ceny stopniowo spadają. Na skupie kilogram tych owoców można sprzedać za średnio 3, 50 zł/kg, a na rynkach hurtowych nie jest o wiele lepiej. Czemu ceny czereśni zaczynają spadać?

Z roku na rok zwiększa się powierzchnia sadów czereśniowych. I

Czytaj więcej o: Zainteresowanie uprawą czereśni rośnie, ceny spadają

 

Warszawa, Zgierz, Radom, Trzebinia – za nami seria pożarów na składowiskach opadów. Firmy znalazły szybki sposób na zarobek – sprowadzały z Zachodu różnego rodzaju odpady z obietnicą ich zagospodarowania, do którego nie dochodziło. Firma ogłaszała bankructwo, śmieci pozostawały, a nagle wybuchał pożar. Proceder trwał od kilku lat. W złej sytuacji są rolnicy – martwią się, że w wyniku pożarów ich uprawy mogą być skażone. Wraz z

Czytaj więcej o: Pożary na wysypiskach śmieci – żywność może być skażona?

Polacy to miłośnicy kawy i herbaty - aż 70% dorosłych konsumentów pije codziennie kawę, zaś 80% badanych herbatę. W 2015 r. z Polski wyeksportowano 164 tys. ton kawy, herbaty i kakao (o 3% więcej niż w 2014 r.) o wartości 898 mln EUR (o 16% większej), a do samej UE wyeksportowano 141 tys. ton kawy, herbaty i kakao o wartości 774 mln EUR. Najważniejszymi odbiorcami tej grupy towarowej były Czechy (228 mln EUR) oraz Niemcy (112 mln EUR). Eksport tych produktów poza obszar UE

Czytaj więcej o: Kawa czy herbata podczas WorldFood Warsaw

Ekologia naukowo

Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach był organizatorem dwudniowej (23-24.09.2014 r.) Międzynarodowej Konferencji Ekologicznej, która prezentowała wyniki badań prowadzonych w ramach projektu unijnego EkoTechProdukt. Dotyczyły one nie tylko aspektów ogrodniczych, ale także walorów zdrowotnych żywności organicznej. Wyniki badań są nie do przecenienia, biorąc pod uwagę, że niewiele jednostek pracuje nad poprawą technologii ekoprodukcji owoców, potwierdza eksperymentalnie, poszukuje optymalnych

Czytaj więcej o: Ekologia naukowo

VI Ekowarsztaty w Sadzie Instytutu Ogrodnictwa

Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach corocznie organizuje spotkanie w Ekologicznym Sadzie Doświadczalnym w Nowym Dworze-Parceli. W tym roku wypadło 10-lecie jego istnienia i tradycyjnie już było okazją do zaprezentowania dorobku badawczego. Zapowiedziano wydanie podręcznika dla ekologicznych sadowników, który usystematyzuje i poszerzy wiedzę na temat ekologicznej produkcji owoców.

Nowoczesna uprawa ekologiczna gatunków sadowniczych nie ma nic wspólnego ze skansenem, nie jest ekstensywna i

Czytaj więcej o: VI Ekowarsztaty w Sadzie Instytutu Ogrodnictwa

Minikiwi - uprawa w Polsce?

Owoc minikiwi jest bardziej aromatyczny niż samo kiwi, można go zjadać w całości, razem ze skórką, a roślinę daje się hodować w Polsce. Badacze ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie wyhodowali i wprowadzili do uprawy nowe odmiany tego owocu.

Owoc kiwi nie bez powodu otrzymał swoją nazwę po ptaku z Nowej Zelandii. Brązowa, włochata skórka tego owocu kojarzyła się z upierzeniem nielota. W przypadku minikiwi - nazywanego również aktinidią - to podobieństwo już nie jest zauważalne.

Czytaj więcej o: Minikiwi - uprawa w Polsce?

Co wykazały kontrole sadów ekologicznych?

Kontrole przeprowadzone przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa zdemaskowały wiele fałszywych ekologicznych upraw drzew owocowych – informuje TVP1. Z danych ARiMR wynika, że wiele upraw powstało tylko ze względu na dopłaty, które wynoszą 1500 zł do 1 ha rocznie. Skontrolowano ¼ sadów ekologicznych (płatności na rok 2013), przy czym w ok. 30% skontrolowanych sadów wykryto nieprawidłowości, które nie pozwalają na pobieranie dopłat przez ich właściciel. Działki te głównie nie

Czytaj więcej o: Co wykazały kontrole sadów ekologicznych?

Na deser do poprzedniego wpisu o jabłeczniku podajemy kilka historycznych przepisów. Pochodzą ze zbieranej przez nas dokumentacji polskiego dziedzictwa kulinarnego, który obejmuje przepisy i porady kulinarne powstałe przed 1800 rokiem.

Całość: http://dumanowski.natemat.pl/67621,dawne-receptury-na-jablecznik-cydr

Czytaj więcej o: Dawne receptury na cydr


Zaproszenia

Właściciel serwisu i zarządzający nie biorą odpowiedzialności prawnej i finansowej za skutki decyzji podjętych na podstawie informacji zawartych w portalu.