Twoja przeglądarka Internet Explorer 6 nie obsługuje niektórych elementów serwisu. Wskazana jestaktualizacja.

Newsletter

 

Tantniś krzyżowiaczek to szkodnik, który w 2016 roku przysporzył olbrzymich problemów producentom roślin kapustnych. Jak będzie w tym sezonie? Jeszcze na początku czerwca producenci kapusty, brokułów czy rzepaku były pełni obaw – susza i ciepła pogoda sprzyjała rozwojowi szkodników. Zdecydowanie chłodniejsza i deszczowa pogoda, która uśpiła nieco czujność rolników, trwała zaledwie kilka dni. Od początku nowego tygodnia powróciły już

Czytaj więcej o: Tantniś krzyżowiaczek – czy pogoda będzie mu sprzyjać?

 

Polska ma potencjał, by stać się dużym graczem na rynku żywności ekologicznej. Tak się jednak nie dzieje, a produkty wytworzone w naszym kraju wykorzystywane są z zyskiem głównie przez zagraniczne firmy. Jak to zmienić? NIK przygotowuje na ten temat raport i zaprasza do współpracy zewnętrznych ekspertów.

Rolnictwo ekologiczne w Polsce zamiast spodziewanego dynamicznego rozwoju przeżywa od kilku lat okres stagnacji i spadków.Podczas gdy

Czytaj więcej o: Rolnictwo ekologiczne – niewykorzystywana szansa Polski

 

Zgodnie z obowiązującymi wytycznymi dla Komisji powołanych przez Wojewodę dotyczącymi ogólnych zasad szacowania szkód w gospodarstwach rolnych i działach specjalnych produkcji rolnej, w których wystąpiły szkody spowodowane przez suszę, grad, deszcz nawalny, ujemne skutki przezimowania, przymrozki wiosenne, powódź, huragan, piorun obsunięcie się ziemi lub lawinę straty spowodowane przez suszę można szacować wyłącznie wówczas, gdy na danym terenie zgodnie

Czytaj więcej o: Szacowanie szkód spowodowanych suszą

 

Mówi się, że nawet w produkcji konwencjonalnej nieunikniona jest w przyszłości konieczność odejścia od herbicydów. Tendencje doskonale wyczuwają producenci maszyn, proponując coraz bardziej precyzyjne metody mechanicznej walki z chwastami.

Włosi na czele z firmą Calderoni proponują wielofunkcyjną maszynę do pracy pod koronami i w międzyrzędziach.“ONE” – to korpus maszyny, do którego możemy podłączać odpowiednie ramiona, co pozwala wykonywać kilka

Czytaj więcej o: Mechaniczna walka z chwastami

Dolina Ekologicznej Żywności na Bio Fach 2013

W dniach 13-16 lutego br. członkowie klastra Dolina Ekologicznej Żywności uczestniczyli w Międzynarodowych Targach Żywności Ekologicznej w  Norymberdze. Targi BioFach to jedna z najważniejszych i największych imprez wystawienniczych produktów ekologicznych na świecie. Co roku gromadzi ponad 40 000 zwiedzających oraz 2 500 wystawców z ponad 80 krajów świata.

W tym roku polski sektor ekologiczny, dzięki patronatowi Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, miał silną reprezentację na targach

Czytaj więcej o: Dolina Ekologicznej Żywności na Bio Fach 2013

Japoński profesor Teruo Higa z Uniwersytetu Ryukyu, w 1982 roku wyodrębnił kombinację pożytecznych mikroorganizmów, które powszechnie występują w naturalnym środowisku. Ze względu na niezwykłe właściwości profesor Higa nazwał ją Efektywnymi Mikroorganizmami (EM). Są one zdolne do odtwarzania całych ekosystemów i ochrony już istniejących.
Wiele z mikroorganizmów użytych do stworzenia tej specyficznej kombinacji, stosuje się od dawien dawna, choćby do produkcji wina, piwa, kapusty kiszonej. Do

Czytaj więcej o: Magiczne EM-y

Mszyce w maju to problem z którym niejeden rolnik, warzywnik, działkowiec i miłośnik ogródków musiał się zmierzyć. Próbując z nimi walczyć używamy mniej lub bardziej skomplikowanych sposobów: od mydlin i roztworów płynu do naczyń, po sadzenie cebuli i czosnku tuż przy zaatakowanych roślinach.

W tym roku przelot mszyc rozpoczął się wcześniej niż zazwyczaj. Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa poinformowała, że rozpoczęła się migracja mszyc. Przelatują one z drzew i krzewów zimowych

Czytaj więcej o: Mszyca nadciąga

Rosja – zagraniczne warzywa mile widziane

Import do Rosji stale wzrasta. Po rozpadzie Związku Radzieckiego, najpilniejszą kwestią stało się pokrycie zapotrzebowania na podstawowe artykuły. Od tego czasu jednak siła nabywcza rośnie, zwiększa się liczba zapytań ofertowych z największych miast (Moskwa 13 mln mieszkańców, Petersburg 6,5 mln) oraz z innych 11 liczących ponad 1 mln mieszkańców, a także zmienia struktura zakupów.
W Federacji Rosyjskiej prowadzona jest produkcja w ponad 35 tys. przedsiębiorstw na wzór dawnych kołchozów na wielu

Czytaj więcej o: Rosja – zagraniczne warzywa mile widziane


Jak stać się producentem ekowarzyw?

O problemach, ale także perspektywach i praktycznych stronach ekologicznej działalności opowiadają Artur Kielian - specjalista ds. rolnictwa ekologicznego i dokumentacji TÜV Rheinland Polska.
 
Wdrożenie zasad rolnictwa ekologicznego wymaga od właściciela gospodarstwa wiele trudu. Przede wszystkim, musi się on liczyć z twardymi wymaganiami stawianymi tego typu podmiotom. Mimo trudności, ekologiczna działalność na zachodzie cieszy się ogromnym, niesłabnącym powodzeniem.
W naszym kraju

Czytaj więcej o: Jak stać się producentem ekowarzyw?


Więcej wystawców bioproduktów

Udział wystawców z branży ekologicznych świeżych warzyw i owoców rośnie z roku na rok i jest coraz bardziej widoczny np. podczas takich targów jak Fruit Logistica.
Znaczenie importowanych owoców widać dobrze na przykładzie najbardziej popularnych owoców w Niemczech – jabłek. Według AMI od początku zbiorów w 2010 roku sprzedano w Niemczech około 24 tys. ton jabłek z europejskiej produkcji ekologicznej, czyli o ponad 3 tys. więcej niż w 2009 roku. Oczekuje się dalszego wzrostu.
Niemiecka

Czytaj więcej o: Więcej wystawców bioproduktów



Zaproszenia

Właściciel serwisu i zarządzający nie biorą odpowiedzialności prawnej i finansowej za skutki decyzji podjętych na podstawie informacji zawartych w portalu.