Twoja przeglądarka Internet Explorer 6 nie obsługuje niektórych elementów serwisu. Wskazana jestaktualizacja.

Newsletter

Grupowe zmiany – co oznaczają dla producentów?

 

Zmiany w ustawie dotyczącej grup producenckich i związków producentów, które weszły w życie 18 grudnia 2015, stawiają przed producentami wiele nowych wyzwań. Znaczna część grup funkcjonujących na rynku będzie musiała nauczyć się, jak radzić sobie w wymagającej rzeczywistości i dostosować się do zmian. Gra toczy się o wysoką stawkę – nie tylko o dofinansowanie inwestycyjne dla grup producenckich, ale przede wszystkim o ich rynkowy byt.

Choć coraz większa liczba producentów decyduje się na

Czytaj więcej o: Grupowe zmiany – co oznaczają dla producentów?

Mniej środków ochrony - niższe dochody?

Cały cykl produkcji środków ochrony roślin – od wprowadzenie na rynek, rejestracji, aż po ich stosowanie – podlega rygorystycznym regulacjom prawnym. Wszystko po to, by zagwarantować, że produkowana żywność jest bezpieczna. Jednym z przykładów bezpośredniego wpływu regulacji na produkcję rolną jest wprowadzony przez Komisję Europejską dwa lata temu zakaz zaprawiania nasion rzepaku substancjami z grupy neonikotynoidów. W Polsce spadek produkcji rzepaku może wynieść nawet 10 proc., a w całej UE –

Czytaj więcej o: Mniej środków ochrony - niższe dochody?

Sektor rolno-spożywczy a rosyjskie embargo

Skutki embarga wprowadzonego przez Rosję w sierpniu 2014 r., choć widoczne w sektorze rolno-spożywczym, nie są aż tak dotkliwe, jak początkowo obawiali się przedsiębiorcy. Nie wszystkie branże też w jednakowym stopniu odczuły konsekwencje ograniczeń współpracy z Rosją - wynika z raportu Banku BGŻ BNP Paribas „Wpływ ograniczeń handlowych wprowadzonych przez Rosję na sektor rolno-spożywczy w Polsce" przygotowanego we współpracy z przedstawicielami firm z sektora rolno-spożywczego. Na spadek

Czytaj więcej o: Sektor rolno-spożywczy a rosyjskie embargo

Ekologiczne rolnictwo

Polski rynek produktów ekologicznych wyceniany jest na 600-650 mln złotych. Mimo 20-proc. wzrostów jego udział w całym ryku spożywczym to zaledwie 0,3 proc. Na Zachodzie jest on dziesięciokrotnie większy, a dynamika wzrostu nie słabnie.

– Polska jest w zasadzie na początku rozwoju rynku produktów ekologicznych, czyli certyfikowanych. W krajach zachodnich, które mają ten rynek o wiele bardziej rozwinięty, jego udział w całym rynku spożywczym to ok. 3 proc. W Polsce kształtuje się on na poziomie

Czytaj więcej o: Ekologiczne rolnictwo "rośnie"

Kredyty preferencyjne są najpopularniejszą formą finansowania inwestycji wśród właścicieli gospodarstw rolnych – tak wynika z badania AgriNet24, zrealizowanego na 1000-osobowej grupie dorosłych rolników, przeprowadzonego przez firmę Martin & Jacob we współpracy z Bankiem BGŻ BNP Paribas.

– Ponad 70 proc. badanych chciałoby sfinansować swoje inwestycje środkami pochodzącymi z kredytu preferencyjnego. Korzystają z niego chętniej gospodarstwa o powierzchni ponad 20 ha. Farmerzy, zapytani o cel

Czytaj więcej o: Rolnicy wybierają kredyt preferencyjny


Zaproszenia

Właściciel serwisu i zarządzający nie biorą odpowiedzialności prawnej i finansowej za skutki decyzji podjętych na podstawie informacji zawartych w portalu.