Twoja przeglądarka Internet Explorer 6 nie obsługuje niektórych elementów serwisu. Wskazana jestaktualizacja.

Newsletter

 

Warunki atmosferyczne w tym sezonie nie są sprzyjające dla europejskich rolników. Północ Europy cierpi z powodu suszy, południe nękają gradobicia. W znaczącym stopniu odbija się to na jakości upraw. W czerwcowym biuletynie Unii Europejskiej – JRC MARS Bulletin Crop dotyczącym monitoringu zbiorów, prognozy dotyczące zbiorów dla wszystkich upraw ozimych, kukurydzy na ziarno i słoneczników zostały skorygowane w dół na poziomie UE,

Czytaj więcej o: Susza na północy, grad na południu

 

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski ponownie apeluje o powoływanie komisji do szacowania strat w gospodarstwach, które ucierpiały z powodu suszy.

Szef resortu prosi rolników, aby zwracali się do urzędów gmin o kierowanie w tej sprawie wniosków do wojewodów. Do wniosków o oszacowanie strat  rolnicy nie są zobowiązywani do składania jakichkolwiek dodatkowych dokumentów.

Oszacowanie strat musi być zakończone przed

Czytaj więcej o: Susza – komisji wciąż mało

 

Prezydent Andrzej Duda powołał dziś na stanowisko ministra rolnictwa i rozwoju wsi Jana Krzysztofa Ardanowskiego.

Nowy minister zadeklarował, że najważniejsza jest dla niego strategiczna przyszłość polskiego rolnictwa i wykorzystanie ogromnego potencjału tego sektora polskiej gospodarki. Jan Krzysztof Ardanowski podkreślił, że czuje dużą odpowiedzialność wobec rolników i konieczność uspokojenia sytuacji na wsi. Minister – nawiązując do dyskusji na forum Unii Europejskiej

Czytaj więcej o: Jan Krzysztof Ardanowski nowym ministrem rolnictwa

 

Rozwój rolnictwa ekologicznego jest traktowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi priorytetowo. Sektor ten jest bardzo waży zarówno ze względów gospodarczych, społecznych jak i związanych z ochroną środowiska.

Dziś Kierownictwo Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi przyjęło zaktualizowany Ramowy Plan Działań dla Żywności i Rolnictwa Ekologicznego w Polsce na lata 2014–2020. Jego celem jest rozwój rolnictwa ekologicznego i rynku żywności

Czytaj więcej o: Rozwój rolnictwa ekologicznego jest priorytetem dla Ministerstwa Rolnictwa!

Grupowe zmiany – co oznaczają dla producentów?

 

Zmiany w ustawie dotyczącej grup producenckich i związków producentów, które weszły w życie 18 grudnia 2015, stawiają przed producentami wiele nowych wyzwań. Znaczna część grup funkcjonujących na rynku będzie musiała nauczyć się, jak radzić sobie w wymagającej rzeczywistości i dostosować się do zmian. Gra toczy się o wysoką stawkę – nie tylko o dofinansowanie inwestycyjne dla grup producenckich, ale przede wszystkim o ich rynkowy byt.

Choć coraz większa liczba producentów decyduje się na

Czytaj więcej o: Grupowe zmiany – co oznaczają dla producentów?

Ekologiczne rolnictwo

Polski rynek produktów ekologicznych wyceniany jest na 600-650 mln złotych. Mimo 20-proc. wzrostów jego udział w całym ryku spożywczym to zaledwie 0,3 proc. Na Zachodzie jest on dziesięciokrotnie większy, a dynamika wzrostu nie słabnie.

– Polska jest w zasadzie na początku rozwoju rynku produktów ekologicznych, czyli certyfikowanych. W krajach zachodnich, które mają ten rynek o wiele bardziej rozwinięty, jego udział w całym rynku spożywczym to ok. 3 proc. W Polsce kształtuje się on na poziomie

Czytaj więcej o: Ekologiczne rolnictwo "rośnie"

Wzrost zainteresowania żywnością ekologiczną

Wraz ze wzrostem zamożności Polaków rosną ich wydatki na wysokiej jakości żywność. Produkty ekologiczne i tradycyjne, choć droższe, cieszą się coraz większą popularnością. Za pięć lat mogą stanowić ponad 10 proc. polskiej produkcji rolno-spożywczej.

– W Polsce rynek produktów ekologicznych i tradycyjnych może jeszcze wzrosnąć 2-3 razy w ciągu najbliższych 5 lat. Powinniśmy więc osiągnąć 10 proc. udziału w całej produkcji rolno-spożywczej – ocenia w rozmowie z agencją Newseria Biznes Andrzej

Czytaj więcej o: Wzrost zainteresowania żywnością ekologiczną

Rynek żywności ekologicznej wart do 650 mln złotych

Polacy przywiązują coraz większą wagę do zdrowego odżywiania, a co za tym idzie – rośnie popularność żywności ekologicznej. Naturalne produkty pochodzące z upraw, w których nie stosuje się sztucznych nawozów, i przetwarzane bez udziału konserwantów, można już kupić nie tylko na bazarach i w osiedlowych sklepach, lecz także w hipermarketach i przez internet. Rynek żywności ekologicznej w Polsce wart jest 600-650 mln złotych.

– Żywność ekologiczna to przede wszystkim produkty bez domieszek,

Czytaj więcej o: Rynek żywności ekologicznej wart do 650 mln złotych

Podsumowanie targów EKOstyl 2014 w Bielsku-Białej

Organizowane po raz pierwszy w regionie Targi zdrowej żywności i zdrowego stylu życia EKOstyl 2014 w Bielsku-Białej, w dniach 22 – 23 listopada zakończyły się pełnym sukcesem.

Na targach swoją ofertę prezentowało 100 firm, a w trakcie dwóch dni imprezę odwiedziło około 4 tysiące osób.
Wszystkie stoiska były oblegane prze zwiedzających od otwarcia do zakończenia imprezy.
Osoby odwiedzające targi wychodziły z pełnymi torbami zakupów. A było co kupować!!!
Nie tylko zdrowa żywność cieszyła się

Czytaj więcej o: Podsumowanie targów EKOstyl 2014 w Bielsku-Białej


Ekologiczne rolnictwo i sprzedaż bezpośrednia na cenzurowanym

W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi powołano Radę do spraw Rolnictwa Ekologicznego i Sprzedaży Bezpośredniej, aby unormować i upowszechnić te dwa zagadnienia.

Ministerstwo i instytucje samorządowe będą wspierać rozwój produkcji ekologicznej, przetwórstwa, działać na rzecz zwiększenia konkurencyjności, wspomagać sprzedaż bezpośrednią i inne formy zbytu ekoproduktów. Niemniej ważne jest też budzenie zainteresowania konsumentów żywnością ekologiczną i popularyzowanie wiedzy z zakresu

Czytaj więcej o: Ekologiczne rolnictwo i sprzedaż bezpośrednia na cenzurowanym



Zaproszenia

Właściciel serwisu i zarządzający nie biorą odpowiedzialności prawnej i finansowej za skutki decyzji podjętych na podstawie informacji zawartych w portalu.