Uprawa warzyw jest coraz bardziej popularna. W naszej diecie staramy się przemycać jak najwięcej warzyw, a ich jakość i właściwości prozdrowotne są dla nas szczególnie istotne. Jednak poza walorami smakowymi, jakimi niepodważalnie odznaczają się warzywa, są one również bardzo ozdobne. Łączenie roślin ozdobnych z użytkowymi jest nie tylko oznaką bycia „na czasie”, ale coraz częściej jest także wyznacznikiem ekologicznego stylu życia. Przy odrobinie fantazji, a przede wszystkim dzięki dużej wiedzy na temat uprawy, z pewnością uda nam się stworzyć ogród jadalny, równie piękny i smaczny!
Stworzenie ogrodu pełnego warzyw wcale nie jest takie trudne! Wystarczy wiedzieć, w jaki sposób możemy je rozmnażać i jak przygotować podłoże do sadzenia.
Warzywa wysiewane bezpośrednio na miejsce stałe |
bób, burak korzeniowy, fasola szparagowa, marchew, sałata, cebula dymka, pasternak, rzepa, rzodkiew, rzodkiewka, groch, szpinak, kukurydza cukrowa |
Warzywa początkowo uprawiane na rozsadniku, później przesadzane na miejsce stałe |
brokuł, brukselka, szparag, kalafior, kapusta, por, jarmuż, kalarepa |
Warzywa wysiewane w szklarni, później uprawiane z rozsady na miejscu stałym |
bakłażan, cebula, por, seler korzeniowy, seler liściowy, kukurydza cukrowa, papryka słodka, pomidor
|
Przygotowanie podłoża
Warzywa korzeniowe (np. burak korzeniowy, marchew, pietruszka, ziemniaki): nie należy stosować obornika! Niezalecane jest również wapnowanie! Na około 2 tygodnie przed sadzeniem należy rozrzucić podstawowe nawozy.
Warzywa kapustne (np. brokuł, brukselka, kalafior, jarmuż, kapusta, rzodkiewki, kalarepa): jesienią należy przekopać ziemię razem z obornikiem. W przypadku gleby kwaśnej należy zastosować wapno (nie wolno przeprowadzać wapnowania w tym samym czasie, kiedy wkopuje się obornik). Na około 2 tygodnie przed wysiewem oraz sadzeniem zaleca się rozrzucenie nawozów.
Warzywa strączkowe i inne (np. bakłażan, fasola, papryka, seler korzeniowy, seler naciowy, sałata, dynia, por, cebula, groch, szpinak, kukurydza cukrowa, pomidor): jesienią należy przekopać ziemię razem z obornikiem. W przypadku gleby kwaśnej należy zastosować wapnowanie (najlepiej pod koniec zimy lub wczesną wiosną). Na około 2 tygodnie przed wysiewem oraz sadzeniem zaleca się nawożenie.
Źródła:
Ogród, kompletny przewodnik, tom I: Ogród marzeń