Twoja przeglądarka Internet Explorer 6 nie obsługuje niektórych elementów serwisu. Wskazana jestaktualizacja.

Newsletter

Mechaniczne zwalczanie chwastów w uprawie warzyw

Zwalczanie chwastów między rzędami warzyw jest szczególnym wyzwaniem w organicznej uprawie warzyw. Film w języku niemieckim nakręcony w Stammheim (FiBL) pokazuje 12 różnych urządzeń do zastosowania w ekologii. Eksperci mówią o ich wadach i zaletach. W urządzeniach zastosowano najbardziej nowoczesne rozwiązania, dzięki czemu są one precyzyjne, selektywne,kontrolowane komputerowo.

Zachęcamy do obejrzenia filmu sponsorowanego przez Bio Suisse i Fondation sur-la-Croix.

 

Źródło:

Czytaj więcej o: Mechaniczne zwalczanie chwastów w uprawie warzyw

Pomidory z upraw ekologicznych zawierają więcej witaminy C, cukrów i innych związków niż pomidory z upraw tradycyjnych - czytamy na stronach "Public Library of Science ONE".W porównaniu z pomidorami uprawianymi tradycyjnie, podobne rośliny z gospodarstw ekologicznych gromadzą w sobie więcej cukrów, witaminy C i związków - podaje PAP.

Całość: http://www.google.com/hostednews/epa/article/ALeqM5iSAEMK4exzJono1ZKpPp4ahap9-g?docId=13256611

Czytaj więcej o: Ekologiczne pomidory bogatsze w składniki?

Bayer CropScience zakupił Prophyta Control GmbH, firmę z Niemiec, dostawcę biologicznych środków ochrony roślin. To druga transakcja koncernu mająca na celu rozszerzenie portfolio o produkty biologiczne. Preparaty będą stosowane w uprawach sadowniczych i warzywniczych. 
 
Opatentowana technologia Prophyta oparta na fermentacji oraz wiedza i doświadczenia związane z wykorzystaniem grzybów są podstawą do wdrożenia innowacyjnych rozwiązań w biologicznym zwalczaniu szkodników. Potencjał

Czytaj więcej o: Bayer CropScience nabywa kolejne bioprzedsiębiorstwo

W Polsce z trudem tworzą się grupy producentów, a w Niemczech powstają już organizacje zrzeszające warzywników zainteresowanych ekouprawą, np. Knoblauchsland działająca od wiosny 2012 roku. Współpraca regionalna ma być antidotum na wyzwania rynku.

W przypadku warzywnictwa podobne problemy dotykają producentów konwencjonalnych i ekologicznych, np. płace pracowników, konkurencja krajów trzecich. Grupa ekowarzywników stawia na różnorodne kanały i metody dystrybucji, a także na promocję i pomoc w

Czytaj więcej o: Grupy ekoproducentów warzyw


Projekt „Zielony Dom” na Ukrainie

Projekt „Zielony Dom” na Ukrainie jest projektem w sferze przedsiębiorczości socjalnej w branży rolniczej. Jest on wynikiem połączenia współczesnych technologii, niedoskonałego ustawodawstwa ukraińskiego i tradycji historycznych Zakarpacia. Projekt ten przygotowywany był już w 2006 r. i nazywał się „Projektem Róża”.

Centrum Konsultacyjne "Terra Dei" powstało w 2003 r. w celu przekazania doświadczenia przez holenderskich konsultantów mieszkańcom obwodu zakarpackiego. Konsultanci nauczyli, jak na

Czytaj więcej o: Projekt „Zielony Dom” na Ukrainie

Czy ciepła i sucha pogoda korzystnie wpływa na smak warzyw i owoców? Papryczki chili stają się ostrzejsze w smaku, co wiąże się z większą produkcją alkaloidów. Intensywność smaku zwiększa się także w przypadku cebuli, czosnku i niektórych owoców.

Niedobór wody powoduje również wzmocnienie aromatu i/lub smaku kukurydzy, buraków, rzodkiewek. Dla miłośników ostrych, wyrazistych nut w potrawach zapewne będzie to zmiana korzystna.

W przypadku melonów będzie to wzrost zawartości cukrów w owocach w

Czytaj więcej o: Po suszy smaczniejsze owoce i warzywa?

Przeciętny obywatel Niemiec w roku 2011/2012 spożył średnio 2,4 kg różnorodnych sałat. Wśród wielu nowych odmian oferowanych nabywcom, wciąż jest zainteresowanie starszymi, a także rozwija się nowy dział – biosałaty z produkcji ekologicznej.
Na spożycie w minionym roku miał wpływ kryzys wywołany przez przypadku śmierci powodowanych przez chorobotwórczą bakterię E. coli (EHEC). Mimo to obserwuje się systematyczny wzrost zapotrzebowania na sałaty: w 2004/05 roku zakupiono 158 tys. ton, a w

Czytaj więcej o: Sałaty coraz popularniejsze w Niemczech

W Hiszpanii odnotowuje się 20-procentowy wzrost wydajności produkcji ekologicznej pomidorów w szklarniach. Areał organicznych upraw w Almerii wynosi 20 750 ha, co stanowi prawie 80% ogólnej powierzchni.  Region ten jest liderem w stosowaniu biologicznych metod produkcji i słynie zwłaszcza z pomidorów.  
Od roku 2007 do szklarni Almerii zaczęto wprowadzać na dużą skalę naturalnych wrogów biologicznych szkodników. Wraz z wprowadzeniem egzotycznych roślin do produkcji szklarniowej

Czytaj więcej o: Szklarniowe pomidory ekologiczne z Hiszpanii

Cztery nawozy organiczne Solufeed uzyskały europejski certyfikat TUV Nord uprawniający do stosowania w ekologicznej uprawie. W Wielkiej Brytanii i Irlandii już od 2011 roku są w niej polecane, a od niedawna także w całej Europie. 
 
Nawozy Solufeed zawierają naturalnie występujące formy nawozowe wzbogacone mikroelementami, które są udostępniane dzięki aktywności mikrobiologicznej. Mogą być stosowane w rolnictwie i ogrodnictwie. 
 
Źródło: Solufeed, freshplaza.com 

Czytaj więcej o: Nowe nawozy polecane w ekologicznej uprawie

W Szwecji sprzedaż produktów organicznych w 2010 roku wzrosła z 793 mln do 897 mln euro, czyli o 13%, a udział takiej zywności w całości rynku spożywczego wyniósł 3,1% (Ekoweb, Szwecja). W firmach cateringowych odnotowano zwiększenie spożycia o 35%, a w hotelach i restauracjach – o 13%. Finlandia w 2010 roku osiągnęła obroty o 2% wyższe w dziale żywności organicznej (Nielsen, Finlandia). W 2011 odnotowano duży skok w sprzedaży, do 110 mln euro. Dania jest liderem wśród krajów skandynawskich, a

Czytaj więcej o: Skandynawia liderem w sprzedaży produktów organicznych


Zaproszenia

Właściciel serwisu i zarządzający nie biorą odpowiedzialności prawnej i finansowej za skutki decyzji podjętych na podstawie informacji zawartych w portalu.