Twoja przeglądarka Internet Explorer 6 nie obsługuje niektórych elementów serwisu. Wskazana jestaktualizacja.

Newsletter

Miniporadnik uprawy w tunelu foliowym

Nic tak nie smakuje jak świeżo zerwany pomidor, soczysta papryka czy chrupiący ogórek. Warzywa z własnego ogródka to nie tylko wyjątkowy smak, ale pewność, że sięgamy po sprawdzone produkty. Jednak w naszym klimacie, aby dłużej cieszyć się własnymi jarzynami, musimy stworzyć im odpowiednie warunki. Może to zrobić każdy, a na pielęgnację wystarczy poświęcić jedną godzinę dziennie. Przedstawiamy krok po kroku, jak rozpocząć uprawę pod osłoną, na co zwrócić uwagę i jakich zasad przestrzegać.

Ten,

Czytaj więcej o: Miniporadnik uprawy w tunelu foliowym

Sok z kapusty

Naukowcy znaleźli przepis na wyciśnięcie maksymalnej ilości soku z kapusty i wydzielenie zawartych w nim substancji grzybobójczych i bakteriobójczych. Wytworzony na bazie soku preparat może zastąpić środki chemiczne używane do ochrony roślin czy owoców.

"W każdej kapuście znajdują się substancje aktywne zwane glukozynolanami. Kiedy roślina zostaje nadgryziona przez roślinożercę, albo z gleby docierają do niej zanieczyszczenia chemiczne, wtedy glukozynolany rozkładają się na dwie substancje o

Czytaj więcej o: Sok z kapusty "leczy" rośliny

Targi TSW od strony ekologicznej

Targi Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbyły się 19 i 20 lutego 2014 roku w halach targowych EXPO XXI w Warszawie potwierdziły, że integracja środowisk producentów i dostawców środków produkcji jest jak najbardziej potrzebna. Targi dotyczyły głównie konwencjonalnych sposobów uprawy, ale mocnym akcentem były maszyny, nawozy i środki ochrony polecane w ekologicznej produkcji i na nich będziemy się koncentrować.

W nowoczesnym gospodarstwie potrzebne są takie rozwiązania techniczne, które

Czytaj więcej o: Targi TSW od strony ekologicznej

Ekologiczne warzywa szklarniowe z Ryczywołu

Produkcja warzyw w obiektach szklarniowych w Ryczywole ma już swoją tradycję. Od niedawna jednak poza integrowaną uprawą postawiono na ekologię. Po roku doświadczeń przyszedł czas na podsumowania.
Spółka Produkcja Warzyw BIO-RYCZYWÓŁ w minionym sezonie oferowała po raz pierwszy między innymi ekologiczne pomidory, ogórki, bakłażany, arbuzy i zioła. Jedna ze szklarni z tradycyjnym podłożem w całości przeznaczona została pod uprawę różnorodnych gatunków.

Wybrano odmiany plenne, smaczne, ale i tak

Czytaj więcej o: Ekologiczne warzywa szklarniowe z Ryczywołu

Kapuściane królestwo

Dożynki w Charsznicy są nietypowe pod każdym względem. Nie dość, że role tradycyjnego wieńca pełni tu pięknie przystrojona, dorodna głowa kapusty, to na dodatek święto odbywa się na kilka tygodni przed zbiorami. No i są to jedyne dożynki, podczas których najważniejszym momentem jest koronacja pary królewskiej. W tym roku królową została Beata Kłucińska. Jej Królewska Mość mieszka w Ciszowicach, jest mężatką, ma dwóch synów. Gospodarstwo, w którym uprawia głównie kapustę, liczy sobie około 10

Czytaj więcej o: Kapuściane królestwo


Nowy portal www.tomato-academy.com

W sierpniu 2012 firma Syngenta Polska uruchomiła nowy portal – www.tomato-academy.com. Portal ten, to jedno z narzędzi, które firma Syngenta dostarcza producentom pomidora szklarniowego – uczestnikom projektu Tomato Academy.
Na portalu dostępne są m.in.: informacje o projekcie Tomato Academy, oferta odmianowa Syngenta, aktualne i archiwalne wydania biuletynów informacyjnych Tomato Academy, gdzie poruszane są np. zagadnienia uprawowe, technologiczne oraz przegląd sytuacji rynkowej w Polsce i

Czytaj więcej o: Nowy portal www.tomato-academy.com

Uprawa warzyw na Certyfikowanym Polu Ekologicznym

W czasie Dnia Otwartego Oddziału Warzywnictwa Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach – prof. dr hab. Stanisław Kaniszewski oraz dr Anna Szafirowska przedstawili doświadczenia ekologicznych upraw warzyw na Certyfikowanym Polu Ekologicznym. Na polu tym uprawiane są różne gatunki warzyw, m.in.: cukinia, pomidor, groch, cebula siedmiolatka, ogórki (projekt – Biorewit – nowe środki ulepszania gleby do redukcji zanieczyszczeń i rewitalizacji ekosystemu glebowego), koper, karczochy, marchew, fasola szparagowa, burak ćwikłowy, papryka, seler oraz   zioła – szałwia, bazylia, kocimiętka i lawenda. W uprawach tych stosowany jest płodozmian z roślin strączkowych i zbożowych oraz różne kombinacje ściółkowania, nawadniania oraz nawożenie naturalnym nawozem z kompostu. W tym celu uprawiana jest mieszanka koniczyny czerwonej z trawami. Czasem do takiego kompostu dodawany jest obornik ekologiczny. W uprawach tych stosowana jest również ekologiczna ochrona, np. podlewanie lub opryskiwanie roślin roztworem z pokrzywy. Do zwalczania mszyc oraz innych szkodników testowano działanie olejku konopnego, który jest bardzo skuteczny, ale bardzo drogi - 1 litr kosztuje 5 tys. zł! Ciekawostką jest to, że w bieżącym roku wiele upraw konwencjonalnych było bardzo silnie zaatakowanych przez mszyce, a w uprawach ekologicznych szkodniki te nie wyrządziły w zasadzie żadnych strat.  Celem prowadzonych doświadczeń na Certyfikowanym Polu Ekologicznym jest opracowanie zaleceń uprawowych dla rolników, którzy stosują się do zasad ekologicznej uprawy roślin. W 2012 r.  po raz pierwszy zostało założone doświadczenie z rośliną wieloletnią – rabarbarem. Okazuje się, że jest to uprawa mało pracochłonna, co bardzo interesuje wielu producentów. W uprawach ekologicznych bardzo ważny jest dobór odpowiednich odmian warzyw oraz jakość nasion do wysiewu. Nie tylko w uprawach ekologicznych, ale również konwencjonalnych ważny jest termin poszczególnych prac zgodnie z kalendarzem biodynamicznym. Przeprowadzone doświadczenia wykazały, że nie wszystkie warzywa zalecane są do upraw ekologicznych, np. zaraza ziemniaka jest dużym problemem w uprawie pomidorów, w uprawie cebuli z siewu oraz roślin kapustnych poważne zagrożenie stanowią śmietki, a w uprawie fasoli szparagowej – strąkowiec. Największe szkody w uprawach ekologicznych powodują ptaki, które wyjadają nasiona.

Czytaj więcej o: Uprawa warzyw na Certyfikowanym Polu Ekologicznym

Dzień Otwartych Drzwi Oddziału Warzywnictwa Instytutu Ogrodnictwa

W dniu 19 lipca 2012 r. w Skierniewicach odbył się Dzień Otwartych Drzwi Oddziału Warzywnictwa Instytutu Ogrodnictwa. Dyrektor IO – Prof. dr hab. Franciszek Adamicki dokonał uroczystego otwarcia spotkania i powitania uczestników. Następnie kierownicy poszczególnych zakładów Oddziału Warzywnictwa IO mówili o prowadzonych bieżących pracach badawczych oraz o zagrożeniach występujących w bieżącym okresie wegetacyjnym. W kolejnej części spotkania odbyły się prezentacje doświadczeń prowadzonych na poletkach, w szklarni, tunelach, mikropoletkach oraz polu doświadczalnym „Klin”. Dużym zainteresowaniem cieszyła się prezentacja doświadczeń prowadzonych w ekologicznej uprawie warzyw.
W czasie spotkania przedstawiciele Oddziału Warzywnictwa IO mówili m.in.:
- o kierunkach badań w zakresie ochrony roślin warzywnych przed chorobami;
- o nowych środkach ochrony roślin warzywnych przed chorobami;
- o badaniach nad nowymi metodami zwalczania kiły kapusty w uprawach roślin krzyżowych;
- o projekcie LIFE+ - doświadczenie demonstracyjne z zastosowaniem podłoży biodegradowalnych w uprawie pomidora;
- o projekcie LIFE+ - doświadczenie demonstracyjne z zastosowaniem ekoaktywatorów glebowych w uprawie cebuli, selera i kapusty;
- o zastosowaniu węgla brunatnego w bezglebowej uprawie pomidora;
- o projekcie „Trichoderma” – zastosowanie grzybów z rodzaju Trichoderma w uprawie pomidora i papryki;
- o wpływie wieloletniego nawożenia organicznego i mineralnego na właściwości gleby i rozwój roślin warzywnych ;
- o uprawie papryki w gruncie;
- o zróżnicowaniu cech morfologicznych populacji roślin kapustowatych;
- o nowych mieszańcach F1 ogórka polowego hodowli Pracowni Hodowli i Biotechnologii Oddziału Warzywnictwa IO;
- o badaniach nad konkurencją chwastów i metodami ich zwalczania w uprawach pora z rozsady i kapusty pekińskiej;
- o wybranych aspektach ochrony marchwi i cebuli z siewu przed chwastami;
- o następczym wpływie herbicydów na niektóre gatunki roślin warzywnych;
- o monitorowaniu nalotu rolnicy zbożówki na plantacje marchwi jako skuteczna metoda ustalenia optymalnego terminu jej zwalczania;
- o efektywności działania pułapek feromonowych w odławianiu różnych gatunków motyli na wybranych gatunkach warzyw;
- o nowych metodach sygnalizacji pojawu połyśnicy marchwianki;
- o ochronie naturalnych wrogów szkodników na plantacjach warzyw;
- o ochronie pora i cebuli przed wciornastkiem tytoniowcem;
- o ekologicznej uprawie warzyw.
Podczas Dnia Otwartych Drzwi Oddziału Warzywnictwa, uczestnicy mogli skorzystać z konsultacji i indywidualnego poradnictwa prowadzonego przez pracowników naukowych Instytutu Ogrodnictwa.

Czytaj więcej o: Dzień Otwartych Drzwi Oddziału Warzywnictwa Instytutu Ogrodnictwa

Firma Syngenta Polska zorganizowała spotkanie pomidorowe w Gospodarstwie Rolno-Ogrodniczym Janusza Michalaka w Podzborowie koło Kalisza, gdzie w szklarni na powierzchni ponad 1 ha uprawiane są pomidory odmiany Brightina F1.

Czytaj więcej o: Spotkanie pomidorowe - Brightina pod wiatrakami - w Gospodarstwie Rolno-Ogrodniczym Janusza Michalaka

Chwałowice - ekologia nie tylko na pokaz

Jak produkując ekologiczną żywność osiągać wyższe plony, zastanawiającą się naukowcy z wielu instytutów i uczelni rolniczych. Doświadczenia w tej materii prowadzą między innymi na poligonie w Pokazowym Gospodarstwie Ekologicznym w Chwałowicach, należącym do Centrum Doradztwa Rolniczego Radom.
5 hektarów z 41 ha użytków rolnych przeznaczone jest właśnie na poletka doświadczalne. Na „swojej” części prof. Stanisław Kaniszewski z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach uprawia seler odmiany Diamant

Czytaj więcej o: Chwałowice - ekologia nie tylko na pokaz


Zaproszenia

Właściciel serwisu i zarządzający nie biorą odpowiedzialności prawnej i finansowej za skutki decyzji podjętych na podstawie informacji zawartych w portalu.