Twoja przeglądarka Internet Explorer 6 nie obsługuje niektórych elementów serwisu. Wskazana jestaktualizacja.

Newsletter

 

Zaistniały sprzyjające warunki atmosferyczne do rozwoju zarazy ziemniaka. W niektórych regionach krajów ostatnie dni są burzowe. Naprzemiennie mamy do czynienia z wysoką i niską temperaturą oraz częstymi opadami. Niestety, trzeba liczyć się, że przy takich warunkach objawy zarazy przybiorą na sile, a jeśli utrzymają się dłużej, może dojść do znacznych start w plonie i epidemicznego rozwoju choroby.

Pierwsze objawy zaobserwujemy w postaci początkowo jasnozielonych, z czasem

Czytaj więcej o: Pogoda sprzyja rozwojowi zarazy ziemniaka

 

Duński magazyn rolniczy, ATL, podał informację, że jeśli pogoda nie zmieni się, to susza, która nęka tamtejszych rolników, będzie porównywalna z rekordową, która miała miejsce w 1992 roku. Szacuje się, że starty mogą wynieść nawet 6 miliardów koron duńskich, a niektórych rolników może dotknąć bankructwo. 

Niestety, w naszym kraju sytuacja również wygląda niepokojąco. W niektórych regionach co prawda występują od czasu do

Czytaj więcej o: IUNG wydał komunikat o suszy rolniczej w Polsce!

 

Od początku maja niemal codziennie słyszymy o gradobiciach, które uderzają w różnych częściach Europy. Poszkodowani są polscy producenci owoców i warzyw, ale również Włosi i Holendrzy. Zaczęło się z początkiem maja, a w niektórych regionach grad zdążył spaść już dwukrotnie. Czerwiec również nie zaczął się optymistycznie, bo z Włoch już płyną sygnały o kolejnych stratach.

W sobotę, 26 maja, grad zniszczył natomiast uprawy w miejscowościach

Czytaj więcej o: Temat bardzo aktualny: gradobicia szaleją w Europie

Miniporadnik uprawy w tunelu foliowym

Nic tak nie smakuje jak świeżo zerwany pomidor, soczysta papryka czy chrupiący ogórek. Warzywa z własnego ogródka to nie tylko wyjątkowy smak, ale pewność, że sięgamy po sprawdzone produkty. Jednak w naszym klimacie, aby dłużej cieszyć się własnymi jarzynami, musimy stworzyć im odpowiednie warunki. Może to zrobić każdy, a na pielęgnację wystarczy poświęcić jedną godzinę dziennie. Przedstawiamy krok po kroku, jak rozpocząć uprawę pod osłoną, na co zwrócić uwagę i jakich zasad przestrzegać.

Ten,

Czytaj więcej o: Miniporadnik uprawy w tunelu foliowym

Sok z kapusty

Naukowcy znaleźli przepis na wyciśnięcie maksymalnej ilości soku z kapusty i wydzielenie zawartych w nim substancji grzybobójczych i bakteriobójczych. Wytworzony na bazie soku preparat może zastąpić środki chemiczne używane do ochrony roślin czy owoców.

"W każdej kapuście znajdują się substancje aktywne zwane glukozynolanami. Kiedy roślina zostaje nadgryziona przez roślinożercę, albo z gleby docierają do niej zanieczyszczenia chemiczne, wtedy glukozynolany rozkładają się na dwie substancje o

Czytaj więcej o: Sok z kapusty "leczy" rośliny

Targi TSW od strony ekologicznej

Targi Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbyły się 19 i 20 lutego 2014 roku w halach targowych EXPO XXI w Warszawie potwierdziły, że integracja środowisk producentów i dostawców środków produkcji jest jak najbardziej potrzebna. Targi dotyczyły głównie konwencjonalnych sposobów uprawy, ale mocnym akcentem były maszyny, nawozy i środki ochrony polecane w ekologicznej produkcji i na nich będziemy się koncentrować.

W nowoczesnym gospodarstwie potrzebne są takie rozwiązania techniczne, które

Czytaj więcej o: Targi TSW od strony ekologicznej

Ekologiczne warzywa szklarniowe z Ryczywołu

Produkcja warzyw w obiektach szklarniowych w Ryczywole ma już swoją tradycję. Od niedawna jednak poza integrowaną uprawą postawiono na ekologię. Po roku doświadczeń przyszedł czas na podsumowania.
Spółka Produkcja Warzyw BIO-RYCZYWÓŁ w minionym sezonie oferowała po raz pierwszy między innymi ekologiczne pomidory, ogórki, bakłażany, arbuzy i zioła. Jedna ze szklarni z tradycyjnym podłożem w całości przeznaczona została pod uprawę różnorodnych gatunków.

Wybrano odmiany plenne, smaczne, ale i tak

Czytaj więcej o: Ekologiczne warzywa szklarniowe z Ryczywołu

Kapuściane królestwo

Dożynki w Charsznicy są nietypowe pod każdym względem. Nie dość, że role tradycyjnego wieńca pełni tu pięknie przystrojona, dorodna głowa kapusty, to na dodatek święto odbywa się na kilka tygodni przed zbiorami. No i są to jedyne dożynki, podczas których najważniejszym momentem jest koronacja pary królewskiej. W tym roku królową została Beata Kłucińska. Jej Królewska Mość mieszka w Ciszowicach, jest mężatką, ma dwóch synów. Gospodarstwo, w którym uprawia głównie kapustę, liczy sobie około 10

Czytaj więcej o: Kapuściane królestwo


Nowy portal www.tomato-academy.com

W sierpniu 2012 firma Syngenta Polska uruchomiła nowy portal – www.tomato-academy.com. Portal ten, to jedno z narzędzi, które firma Syngenta dostarcza producentom pomidora szklarniowego – uczestnikom projektu Tomato Academy.
Na portalu dostępne są m.in.: informacje o projekcie Tomato Academy, oferta odmianowa Syngenta, aktualne i archiwalne wydania biuletynów informacyjnych Tomato Academy, gdzie poruszane są np. zagadnienia uprawowe, technologiczne oraz przegląd sytuacji rynkowej w Polsce i

Czytaj więcej o: Nowy portal www.tomato-academy.com

Uprawa warzyw na Certyfikowanym Polu Ekologicznym

W czasie Dnia Otwartego Oddziału Warzywnictwa Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach – prof. dr hab. Stanisław Kaniszewski oraz dr Anna Szafirowska przedstawili doświadczenia ekologicznych upraw warzyw na Certyfikowanym Polu Ekologicznym. Na polu tym uprawiane są różne gatunki warzyw, m.in.: cukinia, pomidor, groch, cebula siedmiolatka, ogórki (projekt – Biorewit – nowe środki ulepszania gleby do redukcji zanieczyszczeń i rewitalizacji ekosystemu glebowego), koper, karczochy, marchew, fasola szparagowa, burak ćwikłowy, papryka, seler oraz   zioła – szałwia, bazylia, kocimiętka i lawenda. W uprawach tych stosowany jest płodozmian z roślin strączkowych i zbożowych oraz różne kombinacje ściółkowania, nawadniania oraz nawożenie naturalnym nawozem z kompostu. W tym celu uprawiana jest mieszanka koniczyny czerwonej z trawami. Czasem do takiego kompostu dodawany jest obornik ekologiczny. W uprawach tych stosowana jest również ekologiczna ochrona, np. podlewanie lub opryskiwanie roślin roztworem z pokrzywy. Do zwalczania mszyc oraz innych szkodników testowano działanie olejku konopnego, który jest bardzo skuteczny, ale bardzo drogi - 1 litr kosztuje 5 tys. zł! Ciekawostką jest to, że w bieżącym roku wiele upraw konwencjonalnych było bardzo silnie zaatakowanych przez mszyce, a w uprawach ekologicznych szkodniki te nie wyrządziły w zasadzie żadnych strat.  Celem prowadzonych doświadczeń na Certyfikowanym Polu Ekologicznym jest opracowanie zaleceń uprawowych dla rolników, którzy stosują się do zasad ekologicznej uprawy roślin. W 2012 r.  po raz pierwszy zostało założone doświadczenie z rośliną wieloletnią – rabarbarem. Okazuje się, że jest to uprawa mało pracochłonna, co bardzo interesuje wielu producentów. W uprawach ekologicznych bardzo ważny jest dobór odpowiednich odmian warzyw oraz jakość nasion do wysiewu. Nie tylko w uprawach ekologicznych, ale również konwencjonalnych ważny jest termin poszczególnych prac zgodnie z kalendarzem biodynamicznym. Przeprowadzone doświadczenia wykazały, że nie wszystkie warzywa zalecane są do upraw ekologicznych, np. zaraza ziemniaka jest dużym problemem w uprawie pomidorów, w uprawie cebuli z siewu oraz roślin kapustnych poważne zagrożenie stanowią śmietki, a w uprawie fasoli szparagowej – strąkowiec. Największe szkody w uprawach ekologicznych powodują ptaki, które wyjadają nasiona.

Czytaj więcej o: Uprawa warzyw na Certyfikowanym Polu Ekologicznym


Zaproszenia

Właściciel serwisu i zarządzający nie biorą odpowiedzialności prawnej i finansowej za skutki decyzji podjętych na podstawie informacji zawartych w portalu.