Zioła – sposób na choroby i szkodniki

Zioła w warzywniku warto uprawiać nie tylko ze względu na ich walory przyprawowo-lecznicze. Udowodniono, że odpowiednie zagospodarowanie grządek warzyw roślinami aromatycznymi wpływa pozytywnie na plon i zmniejsza ryzyko porażeń przez choroby i szkodniki.
 
Uprawa ziół w warzywniaku jest więc jak najbardziej uzasadniona i może być interesującym i ważnym elementem funkcjonowania ogrodu ekologicznego. Do grupy roślin, które chronią warzywa zalicza się zioła aromatyczne – m.in. majeranek, koper, bazylię, kolendrę, cząber oraz…warzywa przyprawowe – cebulę i czosnek.
 
W warzywniaku część ziół warto wkomponować w zagony z warzywami stosując układ geometryczny. Uprawa „w kratkę” jest dość skuteczna pod kątem ochrony warzyw i w dodatku przyjmuje się u osób, które lubią ład i porządek. Warzywniak jest wtedy łatwy do pielęgnacji i atrakcyjnie wygląda. Jest to szczególnie istotne jeśli decydujemy się na potager -francuski styl warzywniaka „dekoracyjnego”.
 
W taki poukładany sposób oczywiście można uprawiać wszystkie wymienione dobroczynne gatunki roślin. Skuteczność ochrony przed chorobami i szkodnikami można jednak jeszcze zwiększyć. Jednym ze sposobów jest obsadzenie (obsianie) obrzeży warzywniaka bakteriobójczymi warzywami przyprawowymi – cebulą i czosnkiem. To stworzy naturalną barierę ochronną. Oprócz tego poszczególne gatunki warto siać losowo po kilka-kilkanaście egzemplarzy w grządkach (podobnie jak uprawia się amatorsko koper – w różnych miejscach w ogrodzie).
 
Jakie rezultaty daje uprawa mieszana?
- rośliny zwiększają swoją tolerancję na choroby i szkodniki;
- choroby i szkodniki rzadziej występują;
- obserwuje się zwiększenie plonu;
 
Natomiast w pobliżu warzywniaka warto posadzić aksamitki i nasturcje, które pełnią rolę pułapek na szkodniki. Dodatkowo pierwszy z wymienionych gatunków niszczy szkodliwe nicienie w glebie, co kilka lat więc warto przeznaczyć część warzywniaka na rabaty.
 
M.M.
Eko-uprawy.pl © 2024