Zwalczanie szkodników w ekologicznej uprawie kapusty pekińskiej

Kapusta pekińska na trwałe trafiła na nasze stoły – jest chętnie spożywana, a nadwyżki są eksportowane. Wegetacja tego gatunku przebiega dynamicznie i po 3 miesiącach uprawy uzyskuje się nawet 200 t/ha masy zielonej.

Mankamentem jest jednak podatność na choroby i szkodniki oraz słaby system korzeniowy (wymagane nawadnianie).

Nie ma jeszcze zaleceń dla ekologicznej uprawy kapusty pekińskiej, najwrażliwszej ze wszystkich kapustnych na działanie patogenów. Naukowcy w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach pod kierownictwem prof. Stanisława Kaniszewskiego badają możliwości uprawy z ograniczeniem ochrony chemicznej. Wykorzystywane są tylko preparaty zarejestrowane do ekologicznego rolnictwa, a także ściółkowanie, aby poprawić zaopatrzenie w wodę i odstraszać szkodniki.

11 uprawy ewelina wiacekKapustę uprawiano po oborniku (30 t/ha) we cyklu jesiennym. Opryskiwano preparatami Dipel WG, Spintor 240 SC, Bioczos płynny, okrywano międzyrzędzia świeżo ściętą koniczyną i czarną agrowłókniną PP.

Stwierdzono uszkodzenia roślin:
46,7% - uszkodził bielinek rzepnik
41% - pchełka smużkowana
32,5% - mszyce
29,2% - chowacz czterozębny
14% - piętnówka kapustnica
5,8% - śmietka kapuściana

Najwięcej uszkodzeń odnotowano przy okrywaniu ściętą koniczyną, mniej w przypadku agrowłókniny, a najmniejsze straty odnotowano na poletkach opryskiwanych preparatami Dipel, Spintor i Bioczos. Spintor skutecznie zwalczał piętnówkę kapustnicę.

Mszyce chętniej zasiedlały poletka okrywane agrowłókniną, a unikały ściółkowanych koniczyną. Pchełka występowała w uprawach kontrolnych i tam gdzie ściółkowano koniczyną.

Choroby występowały rzadko i była to głównie czerń krzyżowych powodowana przez grzyby Alternaria spp. Okrywanie agrowłókniną nie sprzyjało rozwojowi tej choroby.

Źródło: Wyniki badań z zakresu rolnictwa ekologicznego realizowanych w 2012 roku, s. 135-136

Eko-uprawy.pl © 2024