Kompostownik – budowa i utrzymywanie

Założenie kompostownika pozwoli na wprowadzenie do upraw większej ilości nawozów organicznych. Efektywne rozwiązanie wpływa pozytywnie na jakość i wielkość plonów, przy czym nie powoduje degradacji gleby oraz środowiska. To jednocześnie dobry sposób na wykorzystanie zielonej masy z koszenia trawnika lub cięcia roślin. Jak widać mocne atuty przemawiają za jego budową. Od czego więc zacząć?

Budowa kompostownika jest łatwa i nie powinna przysporzyć problemów. Do budowy można wykorzystać drewniane paliki, impregnat, siatkę, płaskie i szerokie deski oraz czarną folię perforowaną. Kompostownik można zbudować w formie skrzyni.

Krok po kroku:
1. Na początku należy wyznaczyć odpowiedni obszar działki o powierzchni co najmniej 1m2 i dokładnie go wyrównać (pozbywając się chwastów lub darni).
2. Następnie w czterech rogach należy wbić drewniane słupki (najlepiej po impregnowaniu – by zwiększyć ich trwałość). Wysokość uzależniona jest od potrzeb, ale dobre rezultaty dają kompostowniki o wysokości około 1m.
3. Do palików należy przymocować siatkę – z trzech stron.
4. Kolejno do siatek mocuje się czarną folię perforowaną (np.: za pomocą drutu lub zszywek). Czarna folia podnosi temperaturę kompostu i tym samym przyśpiesza jego rozkład.
5. Wcześniej warto przygotować również szerokie deski o równej długości, które będą układane od wewnątrz w kompostowniku (wraz z przybywaniem warstw) i utworzą później czwartą, zdejmowalną ścianę. Zielona masa unieruchomia deski, tworząc szczelną skrzynię.
6. Na dnie zaleca się ułożyć cienką warstwę torfu.
Kompostownik można zbudować również w podobny sposób, ale zagłębiony częściowo w ziemi.

kompostow

Prawidłowe ułożenie warstw w kompostowniku (rys 1):
1 – torf;
2 – resztki roślinne (prawie rozłożone);
3 – obornik;
4 – trawa, wióry, zmielone gałązki;
5 – wapno ogrodnicze (nie za dużo), ewentualnie mączka bazaltowa;
6 – obornik;
7 - resztki roślinne, trawa, wióry, itp;
8 – wapno ogrodnicze lub mączka bazaltowa;

Warto wiedzieć:
- z ilością wapna w kompoście nie należy przesadzać (1-2 kg wapna palonego na m3). Zwykle używany jest w przypadku rozkładania ściętej trawy);
- przykry zapach kompostu można złagodzić stosując mączkę bazaltową lub bentonit (ok. 5kg na m3);
- kompost warto wzbogacić dodatkowo nawozami zielonymi i preparatami ekologicznymi z roślin;
- rozkład kompostu można stymulować stosując kompostartery;
- do kompostu nie wolno dodawać roślin porażonych przez choroby lub szkodniki;
- skórki z cytrusów hamują procesy rozkładu i nie powinny być dodawane;
- kompostowanie powinno odbywać się przy udziale powietrza, dlatego zielonej masy nie można ubijać na siłę.
- tworzenie kompostu dojrzałego trwa około 12 miesięcy (stosuje się go wiosną na gleby ciężkie);
- tworzenie kompostu świeżego trwa 3-4 miesięcy (stosuje się go wiosną lub jesienią na gleby lekkie);

M.M.

Eko-uprawy.pl © 2024