Udział wystawców z branży ekologicznych świeżych warzyw i owoców rośnie z roku na rok i jest coraz bardziej widoczny np. podczas takich targów jak Fruit Logistica.
Znaczenie importowanych owoców widać dobrze na przykładzie najbardziej popularnych owoców w Niemczech – jabłek. Według AMI od początku zbiorów w 2010 roku sprzedano w Niemczech około 24 tys. ton jabłek z europejskiej produkcji ekologicznej, czyli o ponad 3 tys. więcej niż w 2009 roku. Oczekuje się dalszego wzrostu.
Niemiecka produkcja ekologiczna nie spełnia zapotrzebowanie, a ponadto wiele warzyw i owoców nie rośnie w naszej szerokości geograficznej. W związku z tym importowane są z UE i z krajów pozaeuropejskich.
Dystrybutorzy, aby z sukcesem sprzedawali ekologiczne produkty, muszą posiadać odpowiednią wiedzę, także na temat ich importu.
Źródło: oekolandbau.de, fruchtportal.de