Założenie szklarni w przydomowym ogrodzie lub działce może przynieść wiele korzyści. Szklarnie stwarzają dobre warunki do upraw ciepłolubnych gatunków roślin, dając możliwość wydłużenia sezonu wegetacyjnego oraz umożliwiając lepszą kontrolę warunków hodowlanych. Łatwość i wygoda korzystania ze szklarni skłania wielu ogrodników do zakładania szklarniowych upraw, powodując żywe zainteresowanie ciekawymi odmianami roślin. Jakie gatunki warto wprowadzić do naszej uprawy szklarniowej i co robić, aby cieszyć się zdrowymi i obfitymi plonami?
W praktyce ogrodniczej szklarnie zrewolucjonizowały postrzeganie upraw niektórych gatunków roślin. Praktykowanie uprawy szklarniowej może skutkować bowiem otrzymaniem plonu roślin nawet o kilka tygodni szybciej niż w przypadku uprawy na otwartej przestrzeni. Szklarnia tworzy dla naszych upraw specyficzny mikroklimat, który w łatwy i prosty sposób jesteśmy w stanie kontrolować. Dodatkowo, jeśli zdecydujemy się na szklarnię ogrzewaną z termoregulacją, niespodziewane zmiany pogody, silny wiatr lub obfite, niszczące opady deszczu, a niekiedy również niskie temperatury, nie będą stanowiły żadnego problemu w uprawie wymagających roślin. Owoce, warzywa czy zioła uprawiane w szklarni są chronione również przed szkodnikami, które bardzo często atakują uprawy zewnętrzne.
W dzisiejszych czasach coraz częściej pojawiają się rozmaite gatunki roślin dostosowane do upraw szklarniowych, jednak w praktyce najczęściej wybieranymi roślinami hodowanymi w pomieszczeniu są gatunki roślin ciepłolubnych takich jak ogórki, bakłażany czy papryka. W okresie letnim można sadzić je od końca kwietnia do maja. Dobrym pomysłem jest zaopatrzenie naszej szklarni w nowalijki – pomidory, ogórki, rzodkiewki czy cebule. Dzięki temu pierwsze plony otrzymamy w okresie wczesnej wiosny i będziemy mogli cieszyć się świeżymi warzywami, zaraz po długotrwałej, ubogiej zimie.
Szklarnie stwarzają również odpowiednie warunki do uprawy egzotycznych gatunków roślin. Dobrze będą się tu czuły owoce cytrusowe takie jak limonki czy mandarynki, jak również melony oraz ananasy. Musimy jednak pamiętać, o zapewnieniu im warunków obfitego nasłonecznienia i minimalnej 25-stopniowej temperatury. Do ciekawszych gatunków uprawianych w szklarni należą ogórek kiwano, komatsuna oraz kapusta mizuna.
Najbardziej wymagającymi roślinami w uprawie szklarniowej są pomidory. Gatunek ten jest bowiem wrażliwy na gwałtowne zmiany pogodowe, a co za tym idzie, powinien posiadać stabilną temperaturę oraz jednostajne nasłonecznienie, w obrębie stanowiska uprawowego. Jedynym z wyzwań w pielęgnacji upraw pomidorów w szklarni jest zadbanie o systematyczne wietrzenie pomieszczenia oraz zapewnienie uprawom pomidorów optymalnej ilości wody. Pamiętajmy jednak, aby podczas podlewania woda nie zraszała ich liści. Bezpośrednie podlewanie do gruntu będzie więc o wiele lepszym rozwiązaniem w przypadku uprawy tych roślin.
Nawożenie upraw szklarniowych najlepiej przeprowadzić wiosną, szczególnie w przypadku gleb lekkich i przepuszczalnych. Powinniśmy pamiętać, że ze względu na intensywny wzrost roślin w warunkach szklarniowych, wszelkie składniki mineralne i organiczne mogą szybko ubywać z podłoża. Oprócz systematycznego nawożenia upraw hodowanych w szklarniach, co kilka lat warto wymienić wierzchnią warstwę gleby w kontenerach pomieszczenia. Zabieg ten pozwoli na wzbogacenie upraw o świeżą materię organiczną oraz zapobiegnie wyjaławianiu gleby.
Innym ważnym zabiegiem w przypadku przygotowywania gruntu pod uprawy w szklarni jest odkwaszanie. Podłoże o odczynie zbliżonym do obojętnego stanowi jedne z podstawowych wymogów uprawy większości roślin hodowlanych, dlatego stały monitoring pH gleby znajdującej się w szklarni jest niezwykle istotny. Do zabiegu odkwaszania gleby w szklarni niezwykle ważne jest zaopatrzenie się w odpowiednie nawozy wapniowe, najlepiej takie, które w swym składzie nie zawierają tlenków. Kreda posodowa czy mączka wapienna to jedne z przykładów bezpiecznych preparatów dostępnych na rynku. Odpowiednio dobrany nawóz powinniśmy wymieszać z glebą i zastosować w szklarni podczas zmniejszonej ekspozycji słonecznej w ciągu dnia. Pamiętajmy również, żeby po wykonaniu zabiegu wapnowania nie nawozić podłoża innymi nawozami, ponieważ mogłoby to zaburzyć prawidłowe stosunki składników znajdujących się w glebie.
Innym ważnym zabiegiem, o którym powinniśmy pamiętać przy uprawach szklarniowych, jest regularna dezynfekcja pomieszczenia, w którym przebywają rośliny. Jednym ze sposobów odkażania szklarni jest gazowanie z użyciem mieszanki siarki oraz związku potasu np. w formie saletry. Tak samo, jak w przypadku zabiegu wapnowania, gazowanie powinno odbywać się przy określonej temperaturze powietrza, oscylującej w granicach 20 stopni Celsjusza. Przy przeprowadzaniu dezynfekcji powinniśmy zadbać o jak najdokładniejsze zamknięcie szklarni (wszelkie otwory należy zabezpieczyć na czas zabiegu) i stopniowe rozprzestrzenianie gazu w kontrolowanych warunkach.
Prawidłowe stosowanie zabiegów pielęgnacyjnych i agrotechnicznych pozwoli na zminimalizowanie strat w uprawach szklarniowych i przyniesie nam zdrowe i bezpiecznie plony, którymi będziemy mogli cieszyć się w granicach własnych potrzeb żywieniowych.