REDAKCJA GP 22 kwiecień 2020 Jak wykorzystać potencjał mikoryzy w ekologicznych uprawach roślin? W uprawie roślin zwykliśmy kojarzyć grzyby negatywnie – z całym szeregiem wywoływanych przez nie chorób, jednak ich rola nie zawsze jest...
REDAKCJA GP 08 kwiecień 2020 Owies - zdrowotne właściwości niedocenianego zboża Kiedyś, za czasów naszych dziadków czy pradziadków, jego ziarno stanowiło podstawę w jadłospisie. Później zboże to zostało wyparte przez...
REDAKCJA AA 05 kwiecień 2020 Aaaaapsik! Czyli czym się wspierać w nierównej walce z wirusami… Wirusów jest wiele - jedne atakują nasz układ odpornościowy, inne pokarmowy, a jeszcze inne potrafią nieźle narozrabiać w ogólnym...
REDAKCJA NP 02 kwiecień 2020 Dlaczego wycofano antybiotykowe stymulatory wzrostu z hodowli zwierzęcej? Niewątpliwie wpływ na wycofanie antybiotyków z hodowli zwierzęcej miała coraz większa grupa konsumentów, odrzucająca ich zastosowanie w...
redakcja GP 25 marzec 2020 Durum, samopsza, płaskurka - druga młodość dawnych gatunków pszenicy w rolnictwie ekologicznym Dawniej powszechnie uprawiane odmiany oraz gatunki pszenicy ustąpiły miejsca odmianom nowszym, wysokoplennym, lepiej przystosowanym do...