Ekologiczne warzywa szklarniowe z Ryczywołu

bioryczywolProdukcja warzyw w obiektach szklarniowych w Ryczywole ma już swoją tradycję. Od niedawna jednak poza integrowaną uprawą postawiono na ekologię. Po roku doświadczeń przyszedł czas na podsumowania.
Spółka Produkcja Warzyw BIO-RYCZYWÓŁ w minionym sezonie oferowała po raz pierwszy między innymi ekologiczne pomidory, ogórki, bakłażany, arbuzy i zioła. Jedna ze szklarni z tradycyjnym podłożem w całości przeznaczona została pod uprawę różnorodnych gatunków.

Wybrano odmiany plenne, smaczne, ale i tak plony były znacznie niższe w porównaniu z konwencjonalną produkcją (w przypadku pomidorów 15-16 kg z mkw, w IP – 50 kg z mkw). Do podlewania stosowano wodę z corocznie badanego ujęcia głębinowego, wolną od zanieczyszczeń. Codzienny zbiór i ręczne sortowanie gwarantowały świeżość i właściwą jakość warzyw.

W uprawie w Ryczywole stosowano tylko i wyłącznie nawozy i środki ochrony zaaprobowane w ekologicznej uprawie, czyli np. obornik bydlęcy, komposty roślinne. Specjalna mata zapobiegała wyrastaniu chwastów, a pożyteczne organizmy w naturalny sposób zwalczały szkodniki. Muraki ogrodowe i trzmiele zapylały kwiaty.
W tak intensywnej uprawie, jaką jest produkcja szklarniowa, należy spełnić wszystkie warunki dla zachowania dobrej jakości i opłacalności. Właściwe przygotowanie gleby jest niezwykle ważne. EM-y firmy Greenland stosowano na każdym etapie – od przygotowania podłoża, poprzez produkcję rozsady aż do zbioru, czyli przez cały cykl produkcyjny. System korzeniowy dobrze sie rozrastał, co widać na załączonym zdjęciu.Jedynie w przypadku ogórków odnotowano połowiczny sukces, gdyż efektywne mikroorganizmy nie zabezpieczyły dostatecznie dobrze uprawy. Poza tym wyniki były bardzo obiecujące i warto je kontynuować w kolejnych sezonach.
Cechą wyróżniającą ekologicznych warzyw był smak znacznie bardziej atrakcyjny niż z integrowanej produkcji.

Warzywa z Ryczywołu trafiają z pominięciem pośredników do sklepów ekologicznych, a nie supermarketów, co też warto odnotować. Choć warzywa były sprzedawane głównie w Warszawie, to w ciągu 48 godzin mogły być dostarczone w dowolne miejsce w Polsce.

Źródło: własne,                                                                   
http://www.bioryczywol.pl/uprawyekologiczne.php

Eko-uprawy.pl © 2024