Twoja przeglądarka Internet Explorer 6 nie obsługuje niektórych elementów serwisu. Wskazana jestaktualizacja.

Newsletter

 

W Szwecji 13 osób zostało zarażonych wirusem zapalenia wątroby typu A. Źródłem infekcji są polskie mrożone truskawki.

Serwis foodsafetynews.com podaje, że zachorowało 9 kobiet i 4 mężczyzn (w wieku od 11 do 92 lat). W dochodzeniu udział bierze Folkhälsomyndigheten – szwedzka Inspekcja  Zdrowia Publicznego, Livsmedelsverket  – Krajowa Agencja ds. Żywności oraz władze lokalne. W toku postepowania wyjaśniającego ustalono, że źródłem infekcji są mrożone truskawki pochodzące z naszego kraju, sprzedawane w Szwecji pod postacią koktajli owocowych bądź będące dodatkiem do deserów. Owoce nie były sprzedawane konsumentom w sposób bezpośredni, a za pośrednictwem restauracji, a także innych dostawców żywności (trafiły m.in. do domu opieki).

Proces wycofywania towaru z rynku trwa, a w oficjalnym oświadczeniu podano, że owoce mogą być jeszcze dostępne dla konsumentów. Dystrybutor poinformował, że w razie posiadania skażonej partii, mrożonki należy zwrócić lub wyrzucić.

Mrożone truskawki sprowadził szwedzki importer Skogsmat i Uddeholm AB, a po Szwecji towar dystrybuowała hurtownia Menigo. Firma nie została ukarana, ponieważ Krajowa Agencja ds. Żywności uznała, że importer działał zgodnie z prawem. Szwedzki importer zaznaczył w oficjalnej wypowiedzi, że wcześniej nie miał żadnych problemów z dostawami.

Agencja wprowadziła dodatkowe kontrole importowanej żywności. Wirus zapalenia wątroby tupu A przenoszony jest poprzez spożycie skażonej żywności lub przez bezpośredni kontakt z osobą zarażoną.

Źródło: foodsafetynews.com, livsmedelsverket.se, fot. pixabay

 


Zaproszenia

Właściciel serwisu i zarządzający nie biorą odpowiedzialności prawnej i finansowej za skutki decyzji podjętych na podstawie informacji zawartych w portalu.