Jabłka o czerwonym miąższu

jablka-o-czerwonym-miazszuJabłko o czerwonej skórce jest dość banalne, ale o czerwonym miąższu uchodzi już za oryginalne. W wielu krajach świata widoczne jest zainteresowanie owocami tego typu.
Prace hodowlane prowadzone są w wielu ośrodkach, które już w tej chwili mogą poszczycić się nowymi odmianami jabłoni o barwnym wnętrzu. Pierwsze badania wskazują, że są bardziej odżywcze niż tradycyjne odmiany - zawierają więcej antyoksydantów, cukrów i kwasów. Warto spożywać je na surowo, tym bardziej że niektóre odmiany są smaczne i soczyste. Także przetwórcy widzą także wiele zalet jabłek o czerwonym miąższu.

Warto przyjrzeć się im bliżej, gdyż niedługo tafią na stoły konsumentów w większej ilości i wiele wskazuje, że będą się upowszechniać. Według szacunków w ciągu najbliższych 5 lat jabłka o czerwonym miąższu staną się odrębną marką handlową.

W filmie skrótowo opisano w jaki sposób dziedziczy się czerwona barwa skórki:
http://youtu.be/CpmycbNqgjM

W Polsce mamy dwie odmiany o czerwonym miąższu 'Trinity' i 'Alex Red', o projekcie badawczym i hodowlanym napisano w e-sadownictwo.pl

Zabarwienie skórki u tych odmian jest różne, od zielonego poprzez żółty, odcienie czerwieni do ciemnoborodowego. Kolor miąższu może być lekko różowy we fragmentach przekroju owocu, ale także purpurowy od gniazda nasiennego aż po epidermę, co widać na zdjęciu.

Sadownicy w innych krajach, poszukując możliwości zwiększenia dochodu, decydują się na uprawę jabłoni o czerwonym miąższu. Czasami jest to kolekcjonerska pasja, która zaczyna się szukaniem odmian, potem produkcją materiału szkółkarskiego, a kończy sprzedażą specyficznych owoców lub ich przetworów. Stosunkowo niewiele wiadomo na temat odmian czerwonoowocowych.

'Maggy'
Jej owoce mają bardzo czerwony miąższ, są wyjątkowe w smaku, delikatnie kwaśne. Skórka jest żółta, pomarańczowa lub czerwona.  Jabłka dojrzewają we wrześniu w warunkach francuskich. Drzewka kosztują od 6 euro/szt.

‘Bioactiveapfel Vitalstar’ ®
Jabłka o czerwonym miąższu dobre jakościowo, średniej wielkości, łagodne z lekko cierpkim posmakiem, wyjątkowo bogate w składniki odżywcze. Skórka jest żółta lub czerwona. Odmiana polecana do jedzenia na surowo, na kompoty (piękna barwa), musy, soki. Rośnie średnio silnie. Jest odporna na parcha jabłoni i średnio wrażliwa na szarą pleśń. Kwitnie różowo. Dojrzewa w połowie września w Niemczech.

Redlove® era
Jabłoń odporna na parcha jabłoni o chrupiących, soczystych delikatnych owocach. Dojrzewa od połowy września.
Więcej informacji na temat tej odmiany w filmach:

http://youtu.be/zAmYOVxvkDs
http://www.youtube.com/watch?v=vG4kXleb7ow
http://youtu.be/nN0DJohM9HE


Opracowano na podstawie:
http://www.gentside.com
http://www.lavenir.net
http://www.willemsefrance.fr

Eko-uprawy.pl © 2024