Twoja przeglądarka Internet Explorer 6 nie obsługuje niektórych elementów serwisu. Wskazana jestaktualizacja.

Newsletter

fot. @SamaraPolytech

 

Zespół naukowców z Uniwersytetu Technicznego w Samarze opracował jadalne opakowania z rosyjskich jabłek. Ich produkcja może pomóc w rozwiązaniu problemu usuwania śmieci. 

Zgodnie z początkowymi zamierzeniami jadalne folie miały być pożywieniem astronautów. Projekt miał na celu modyfikację menu w kosmosie. Dla portalu eurekalert wypowiada się szefowa zespołu projektowego Nadieżda Makarowa, która wyjaśnia, że opakowania miały chronić żywność, ale ważne było również, aby można było je podgrzać i spożyć z jedzeniem. Inne rodzaje opakowań są w kosmosie niewygodne, ponieważ nastręczają problemów przy składowaniu.

Wynaleziona folia spożywcza jest całkowicie naturalna, czym wyróżnia się na tle innych tego typu produktów. Bo owszem, istnieją podobne opakowania, ale oprócz naturalnych składników posiadają również sztucznych dodatki, których ludzki organizm nie jest w stanie strawić.

Bazą nietypowego opakowania są przeciery owocowe oraz warzywne. Produkt ma bardzo niską zawartość kalorii, przez co można go uznać za dietetyczny.

Wyrób jest stosunkowo prosty. Przecier owocowo-warzywny jest odpowiednio formowany, a następnie suszony w temperaturze nie wyższej niż 60 stopni Celsjusza. W wyższych temperaturach opakowanie staje się zbyt kruche.  Folie posiadają wysoki poziom wytrzymałości i są w stanie konkurować w tym aspekcie z materiałami otrzymanymi z celulozy.

Produkcja jadalnych opakowań może pomóc w rozwiązaniu problemu usuwania śmieci. Zwykła folia polietylenowa rozkład się 500 lat, podczas gdy opakowania jadalne wytworzone w Samara Polytech rozkładają się tak szybko jak jabłka.

Ponadto, rosyjscy naukowcy eksperymentują z tworzeniem naczyń, a także maseczek kosmetycznych na bazie jabłek.

 

Źródło: eurekalert


Zaproszenia

Właściciel serwisu i zarządzający nie biorą odpowiedzialności prawnej i finansowej za skutki decyzji podjętych na podstawie informacji zawartych w portalu.