BioFach 2014

W Norymberdze odbyły się XXV Międzynarodowe Targi Żywności i Produktów Ekologicznych BioFach 2014. Tegoroczna edycja targów zorganizowanych 12–15 lutego zgromadziła 2235 wystawców oraz około 40 tysięcy zwiedzających. Rynek produktów bio oferował w tym roku żywność dla alergików, wegetarian oraz produkty gotowe. Imprezami towarzyszącymi były wykłady dotyczące przyszłości branży żywności ekologicznej i produktów naturalnych.

Nie sposób oceniać żywność bez poznania jej smaku. W związku z tym co roku rozwijane są specjalne sekcje. Obecną poświęcono: serom, oliwie z oliwek, kawie, winu i rybom. Zwiedzający mogli brać udział w warsztatach, słuchać prezentacji specjalistów w języku rodzimym, a w języku angielskim na temat produkcji serów, określania cen i trendów na rynku serów. Na BioFachu uwidoczniły się nowe kierunki w żywności eko, m.in. produkty dla konsumentów z uczuleniami pokarmowymi, żywność dla wegetarian. Zwrócono uwagę nie tylko na żywność ekologiczną, ale także na opakowania, które też muszą być przyjazne dla środowiska. Wielu producentów wystawiło na targach opakowania biodegradowalne oraz prezentujące się efektownie opakowania z papieru pochodzącego z recyklingu.

Wzorem ubiegłego roku w przygotowanie polskich stoisk na targach BioFach włączyło się Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi we współpracy z organizacjami zrzeszającymi producentów ekologicznych. Oddzielne stanowiska przygotowało województwo małopolskie, firma Runo i Bioconcept-Gardenia.
Województwo kujawsko-pomorskie reprezentowane było przez firmy zrzeszone w Kujawsko-Pomorskim Stowarzyszeniu Producentów Ekologicznych „Ekołan”, m.in. Wytwórnię Makaronu BIO Babalscy z Pokrzydowa, Bio Food z Ciechocina, Biohurt z Pokrzydowa, Eko Piekarnię Piasecki z Torunia, Piekarnię Internetową naZakwasie.pl.
Grupa rolników, przetwórców oraz przedstawicieli instytucji i organizacji zajmujących się rozwojem rolnictwa ekologicznego uczestniczyła również w seminarium wyjazdowym. Pierwszą wizytę złożono w gospodarstwie ekologicznym w Brodwin, które utrzymuje 250 sztuk bydła rasy HF i posiada 1200 ha ziemi. Gospodarstwo jest pod kontrolą jednostki Demeter. Głównym produktem gospodarstwa jest mleko i jego przetwory, które trafiają do sklepów w Berlinie oraz do około 1500 odbiorców indywidualnych. Gospodarstwo sprzedaje również mięso, wędliny, warzywa i owoce oraz inne przetwory, skupując surowiec z okolicznych gospodarstw bio.

Uczestnicy seminarium zapoznali się z wymogami regulującymi produkcję bio i sprzedaż na terenie Niemiec, a także systemami wsparcia w ramach Wspólnej Polityki Rolnej. Kolejnym celem odwiedzin było gospodarstwo ekologiczne niedaleko miasta Eckental. Ziarno zbóż (wyprodukowane na miejscu oraz skupowane od okolicznych rolników) przerabiane jest we własnych młynach. Prowadzona jest również sprzedaż we własnym sklepie wyrobów wyprodukowanych w gospodarstwie, a także produktów sprowadzanych z innych gospodarstw ekologicznych. W sklepie wystawiony jest bogaty asortyment artykułów bio, nie tylko spożywczych, ale także chemii gospodarczej i artykułów dla zwierząt domowych.
Grupa odwiedzająca gospodarstwa ekologiczne i Międzynarodowe Targi BioFach zdobyła kolejne doświadczenia i pogłębiła wiedzę z zakresu prowadzenia produkcji we własnym gospodarstwie.

Źródło: KPODR, Maria Grabczyńska

Eko-uprawy.pl © 2018