Kwiaty piękne kolorowe, małe i duże rosnące tuż przy oknach w przydomowych ogródkach lub nałąkach skrajów lasów. Kwiaty spotykamy wszędzie, coraz modniejsze stają się również nasadzenia odgraniczające pasy ruchu samochodów. Czy te kolorowe płatki mają jeszcze jakieś właściwości oprócz cieszenia oka ? Czy jest w nich jakaś zawarta tajemnica ?
Co można zjeść
W dzisiejszym świecie naszpikowanym nowoczesną technologią oraz nowinkami gastronomicznymi warto czasem wrócić do korzeni. Otworzyć stare księgi naszych babć, a może i prababć i sprawdzić z czego one gotowały, co dodawały do sałatek, kanapek czy racuchów. Czy aby napewno kuchnia molekularna czy fusion to nasz kierunek. A może nie zauważamy czegoś co mamy bardzo blisko. Idąc na spacer na łąke widzimy mnóstwo kolorowych kuleczek o czasem symetrycznych, a czasem zupełnie nie kształtach. Są wszędzie przybierają różne kolory i intensywność zapachu. Raz są delikatne, raz swoją wonią, aż duszą. O czym mowa ? O kwiatach ! Są wszędzie, ale co z tego zapyta nie jedna osoba. Okazuje się, że bardzo duża ich część jest jadalna. Kwiaty od wielu, wielu lat są nie tylko gościem potraw, ale nawet ich nieodłączym składnikiem. Możemy spożywać je zarówno smażone, gotowane jak i niektóre na surowo. Dodają potrawom pikanterii, wzmacniają smak, nadają koloryt oraz są zdrowe. Z powodzeniem w swojej kuchni możemy sięgać po kwiaty: aksamitki, anyżu, bazyli pospolitej, begoni, bzu lilaku, bzu czarnego, bratka ogrodowego, chabru bławatka, czosnku, dynii zwyczajnej, fiołka trójbarwnego, fiołka wonnego, fasoli wielokolorowej, gożdzika ogrodowego, hibiskusa, koniczyny białej i łąkowej, kopru ogrodowego, lawędy wąskolistnej, lebiodki, mniszka lekarskiego, miezyka, mięty, nagietka lekarskiego, nasturcji większej, niecierpka Waleriana, ogórecznika lekarskiego, pierwiosnka, prawoślazu lekarskiego i wysokiego, pelargonii, robinii, róży, rumianku pospolitego, słonecznika zwyczajnego, stokrotki pospolitej, szałwi błyszczącej i lekarskiej, szczypiorku, tymianku, wiesiołka, wrzosu zwyczajnego i wiele innych. Przy spożyciu kwiatów należy uważać na ich właściwości alergizujące zupełnie jak przy spożywaniu ziół. Dlatego jeżeli wprowadzamy do kuchni kwiaty powinniśmy robić to małymi porcjami. Jest kilka zasad, ktorych warto się trzymać.
- zbieramy kwiaty tylko ze znanych nam stanowisk
- nie spożywamy kwiaów z bukietów zakupionych w kwiaciarni
-nie spożywamy kwiatów zakupionych w centrach handlowych
-zachować należy również ostrożność przy spożyciu kwiatów kiedy chorujemy na ostry katar sienny, astmę lub mamy skłonności alergiczne, bowiem kwiaty mogą nasilić te objawy
Pod żadnym pozorem nie wolno również sięgać po kwiaty, których nie znamy lub nie jesteśmy pewni co do ich odmiany. Bowiem nie wszystkie, które ładnie wyglądają nadają się do jedzenia. Absolutnie nie spożywamy kwiatów roślin trujących, które również zawierają w sobie substancje toksyczne. Najczęstsze kwiaty, które wabią wyglądem, a są dla nas trujące to: azalia, chryzantemy, groszek pachnący, hortensja, konwalia, oleander i różanecznik.
Czy oprócz koloru mają coś w sobie
Choć może niepozorne i wydawałoby się takie delikatne zawierają sporo cennych i zdrowotnych dla nas substancji i witamin. Popularny bratek czyli fiołek trójbarwny zawiera duże ilości witamy C, kwas salicylowy, kwasy organiczne i olejki eteryczne. Spożywając go wpływamy korzystnie na ciśnienie krwi, zmniejszają się dolegliwości reumatyczne oraz zmiany trądzikowe. W innych kwiatach znajdziemy:
- sole mineralne
-błonnik
-substancje śluzowe
-karotenoidy
-flawonoidy
Wszystko to wpłynie na poprawę funkcjonowanie ukladu trawiennego, przyspieszy usuwanie toksyn z organizmy, wzmocniodporność, a nawet przyspieszy rekonwalestencje organizmu po przebytych chorobach czy urazach. A zatem sięgajmy po kwiaty na zdrowie!
Jak przyrządzamy kwiaty
Kwiaty tak samo jak zioła najlepiej zbierać tuż po opadnięciu porannej rosy, jeżeli nie mamy takiej możliwości zbieramy je w dowolnym momencie i możliwie szybko przyrządzamy by nie zwiędły. Kwiaty których nie zuzyjemy od razu można rozłożyć na suchym papierze w przewiewnym miejscu i pozostawić do wyschnięcia, by następnie zamknąć je w szkanych opakowaniu i stosować kiedy najdzie nas ochota jako suszony dodatek do sałatek, dań duszonych czy herbatek zimowych. Świerze kwiaty w większości przypadkówopłukujemy pod bierzącą wodą (delikatnie!) tak by nie poniszczyć płatków. Następnie usuwamy pręciki i mamy gotową bazę do gotowania. Kilka ważnych rad:
-aby zaostrzyć smak sałatki dodajemy do niej kwiaty nasturcji większej, która ma pikantny smak
-kwiaty lawendy wąskolistnej oddadzą cały aromat po dodaniu ich do ciasta na ciasteczka
-kwiaty ogórecznika dodane do kostek lody wzmocnią smak napojów oraz nadają się do kandyzowania
-aby nadać ciekawy kolor białym potrawom wystarczy dodać płatki nagietka lekarskiego, który zabarwi idealnie masło, ryż czy sery nadając potrawie zupełnie nowy koloryt
-zabrakło sałaty do sałatki nic strasznego wystarczy wzbogacić ją o kwiaty bratka ogrodowego, które w smaku do złudzenia ją przypominają
-płatki stokrotek są idesalne do tortów i słodkich deserów
-kwiaty mniszka lekarskiego dzięki swojemu miodowemu posmakowi są idealne do robienia syropów i nalewek
Poniżej kilka porad kuchennych jak z kwiatów wyczarować pyszne dania i przekąski.
Kolorowe kanapki
Składniki:
kwiaty stokrotki, fiołka, nagietka i nasturcji
świerzy chleb
masło lub margaryna
Chleb kroimy na małe kawałki smarujemy masłem lub margaryną i na wierzchu układamy kwiaty. Do smaku możemy oprószyć solą lub pieprzem i gotowe!
Sałatka z stokrotką
Składniki:
kwiaty stokrotki, bratka i pierwiosnka
sałata kilka liści
½ mango
2 łzyżki oleju zmieszanego z octem
Sałatę drzemy na mniejsze kawałki i układamy w salaterce , mango kroimy w kosteczkę i dodajemy do sałaty, na koniec posypujemy kwiatami. Wszystko polewamy sosem z oleju i octu dodajemy do smaku sól i pieprz.
Racuchy z kwiatów czarnego bzu
Składniki
kwiaty czarnego bzu – baldachimy
2 jajka
2 szklanki mleka
½ szklanki mąki
tłuszcz do smażenia
Z wszystkich składników oprócz baldachimów przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Wlewamy do miski mleko dodajemy jajka i dodajemy po trochę mąkę ciągle mieszając. Po uzyskaniu gładkiej masy moczymy w niej baldachimy. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i na gorący dodajemy baldachimy. Rumienimy z obu stron, wykładamy na papier aby ociekł tluszcz. Możemy posypać cukrem pudrem. W identyczny sposób możemy przygotować kwiaty chryuzantemy lub mniszka lekarskiego.
Nadziewane kwiaty nasturcji
kwiaty nasturcji
serek ricotta – 1 op
mięta – kilka liści
parmezan – 2 łyżki startego
sól i pieprz
Serek mieszamy z miętą, parmezanem oraz przyprawami. Formujemy z niego małe kulki i nadziewamy kwiaty nasturcji. Podajemy jako dodatek do sałatek lub jako przekąskę. W identyczny sposób przygotowujemy nadzienie do kwiató cukinii, które póżniej zapiekamy lub smażymy około 15 minut. Gotowe!