sitte2 20 styczeń 2013 Duńskie mity na temat polskiej żywnosci Podważanie jakości polskiej żywności przez minister rolnictwa Danii Mette Gjerskov jest niedopuszczalne uważa minister Stanisław Kalemba....
sitte2 19 styczeń 2013 Apel Kościołów o ochronę stworzenia! W siedzibie Sekretariatu Episkopatu 16 stycznia 2013 roku przedstawiciele kościołów chrześcijańskich podpisali „Apel Kościołów w Polsce o ochronę...
sitte2 16 styczeń 2013 Zazielenienie spowoduje spadek dochodów? Rolnicy w całej Unii Europejskiej są zaniepokojeni propozycjami zaostrzenia przepisów dotyczących ekologii i gospodarowania gruntami w ramach nowej...
sitte2 15 styczeń 2013 Chrońmy nasze gleby W Europie pospolite ruszenie na rzecz zatrzymania procesu degradacji gleb i ich regeneracji. Aż 22 niemieckie organizacje włączyły się do kampanii...
sitte2 11 styczeń 2013 Żywność organiczna – dwucyfrowy wzrost W pierwszym półroczu 2012 roku odnotowano dwucyfrowy wzrost spożycia produktów organicznych (10,5%). Czy taki trend się utrzyma? W wielu krajach...
sitte2 06 styczeń 2013 Rola pszczół w rolnictwie Najważniejszą rolą pszczół w przyrodzie jest przenoszenie pyłku, czyli zapylanie. Dla pszczelarzy liczy się jednak przede wszystkim ilość i jakość...
sitte2 05 styczeń 2013 Bułgarzy myślą coraz bardziej „ekologicznie” W Bułgarii rośnie popularność zdrowej żywności i popyt na nią. Już ponad 500 firm zajmuje się sprzedażą produktów ekologicznych pochodzących od...
sitte2 29 grudzień 2012 Rośnie eksport eko z Danii W ciągu minionych 6 lat czterokrotnie wzrosła sprzedaż zagraniczna produktów ekologicznych. W latach 2010–2011 eksport zwiększył się o 21% do 1,038...
sitte2 27 grudzień 2012 Międzynarodowy system certyfikacji ekologicznej Z końcem listopada dwie platformy wydające certyfikaty ekologiczne „EASY-CERT” oraz „bioC” połączyły się. „EASY-CERT” to platforma założona kilka...
sitte2 27 grudzień 2012 Wio koniku Na fali „powrotu do natury” naukowcy zastanawiają się, czy nie warto pogodzić się ze zwierzętami pociągowymi. Paul Starkey w 2010 roku w raporcie...
sitte2 22 grudzień 2012 Tajemnice regionalnej żywności Niemal każdy supermarket i niektórzy producenci oferują „żywność regionalną”. Lecz co to właściwie znaczy? Supermarkety chcą definiować regionalność...