Badania mikrobiologiczne konieczne w Niemczech

Od 2012 roku w związku z zakażeniem bakterią E. coli typu EHEC monitoring mikrobiologiczny owoców i warzyw w Niemczech staje się koniecznością. Jest to ważne zwłaszcza w przypadku żywności porcjowanej, a także innej przeznaczonej do bezpośredniego spożycia (fresh-cut).
Opracowano kryteria i zakres badań, mając na względzie straty wynikłe na skutek posądzeń, że to żywność jest źródłem epidemii szkodliwych drobnoustrojów.

Monitoring będzie dotyczył zgodności z wymogami Niemieckiego Towarzystwa Higieny i Mikrobiologii (VAH) na każdym etapie, od producenta do sklepowych półek.  Badania będą także prowadzone w procesie przetwarzania owoców i warzyw (mikrobiologiczne i sensoryczne) na obecność drobnoustrojów: Salmonella i Listeria, EHCE oraz na drożdże, pleśnie, gronkowce koagulazo-dodatnie i kolonie bakterii tlenowych mezofilnych. Obejmą także skrzynki, stoły, noże, skrzyniopalety i inne opakowania używane w procesie produkcji i przetwarzania.

Źródło: Biuletyn QS, fruchtportal.de

Eko-uprawy.pl © 2024