Na początku za winowajcę choroby spowodowanej przez bakterie uznano hiszpańskie ogórki, potem niemieckie kiełki ekologiczne, teraz podejrzenia padają na egipskie nasiona. Brytyjska firma Thompson & Morgan czeka na wyniki testów.
Raport Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności i Europejskiego Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób z dnia 29 czerwca 2011 r. stwierdza w organicznych kiełkach kozieradki, pochodzących pierwotnie z Egiptu bakterię E. coli E 0104. To ona jest odpowiedzialna za zachorowania w Niemczech i Francji.
Brak jeszcze ostatecznych wyników badań bakteriologicznych, ale bierze się pod uwagę organiczne nasiona i kiełki kozieradki, gorczycy. Testowane są przez Food Standards Agency w Wielkiej Brytanii.
Niewielka liczba osób zachorowała po uroczystościach szkolnych w rejonie Bordeaux we Francji, z których część jadła kiełki. Zawierały E. coli 0104 tego samego szczepu, który rozpoznano w Niemczech. Ta druga fala zachorowań przyczyniła się do znalezienia przyczyny.
Źródło: www.freshplaza.com, Nichola Watson