Norowirusy i jak ich uniknąć

7 uprawy ekologiczne ewelina wicekNorowirusy należą do rodziny kaliciwirusów i powodują zakażenia pokarmowe. Choroba rozwija się w ciągu 1-2 dni od zakażenia (wymioty i/lub biegunka, gorączka, bóle głowy, stawów). U zdrowych dorosłych osób choroba trwa krótko (24-60 godzin) natomiast u małych dzieci – do tygodnia. Najczęściej nie ma powikłań.
Wirusy są odporne na łagodne detergenty, ulegają inaktywacji dopiero w środowisku kwaśnym o pH 3-5 lub w temperaturze 60 st. C W dezynfekcji skuteczne są związki chloru i woda utleniona. 
 
Drogi zakażenia
Zakażenie może nastąpić wskutek niezachowania zasad higieny w czasie kontaktów z chorą osobą lub zanieczyszczonymi przedmiotami. Źródłem infekcji mogą być także świeże lub mrożone warzywa i owoce niepoddane obróbce cieplnej, które uległy zakażeniu norowirusem na etapie zbioru, skupu lub produkcji. Najlepszą metodą wyeliminowania potencjalnego zakażenia jest stosowanie Dobrej Praktyki Rolniczej (GAP) i Produkcyjnej (GMP) oraz Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP).
 
Zasady postępowania dla producentów żywności:
  •  Woda i gleba na obszarach upraw rolniczych nie mogą być zanieczyszczone fekaliami.
  •  Woda stosowana do podlewania owoców i warzyw musi spełniać wymagania jakościowe i nie może być skażona fekaliami ludzkimi.
  •  Uprawy nie mogą być nawożone fekaliami ludzkimi, ani nie wolno wylewać fekaliów do sadów i na plantacje.
  •  Do mycia żywności należy stosować wodę przeznaczoną do spożycia spełniającą wszystkie wymagania jakościowe.
  •  Sprzęt używany do zbioru, transportu, przechowywania, sprzedaży i przetwórstwa owoców i warzyw powinien być myty zgodnie z wdrożonymi procedurami mycia i dezynfekcji.
  •  Najlepiej, aby na każdym etapie produkcji była możliwość prześledzenia drogi surowców i produktów. 
 
Szczegółowe wytyczne, które mogą być stosowane przez producentów żywności, zawarte są w:
  • Code of hygienic practice for fresh fruits and vegetables (Kodeks praktyki higienicznej dla świeżych owoców i warzyw ) Cac/rcp 53 – 2003
  • Recommended international code of practice General principles of food hygiene (Zalecany międzynarodowy kodeks zasad higieny) Cac/rcp 1-1969, -2003
Eko-uprawy.pl © 2024