Eko-oczyszczanie warzyw i owoców

1Opracowano innowacyjną metodę mycia warzyw i owoców tuż po zbiorze przy użyciu środka dezynfekującego, co opóźnia procesy psucia. Na szwajcarskim rynku procedury pozbiorcze zostały już przetestowane i zatwierdzone. Badania laboratoryjne wykazują, że wszystkie wymierne pozostałości środków po myciu są znacznie poniżej dopuszczalnych limitów.

W zasadzie metoda nadaje się do wszystkich owoców i warzyw, ale również do innych produktów spożywczych. Jeśli sterylizacja będzie powtarzana w określonych terminach, rozwój patogenów staje się praktycznie niemożliwe. W przypadku np. marchwi powinno być zastosowane oczyszczanie wstępne, a dopiero potem inne metody czyszczenia, w tym innowacyjna biodezynfekcyja.

Metoda ta jest odpowiednia nawet dla delikatnej sałaty. Ogranicza wydatki , przy zachowaniu jakości. Jest używana przez wielu dużych detalistów.

Do biodezynfekcji używane są tylko składniki zatwierdzone prawem i dyrektywami UE przy zastosowaniu wody pitnej. Ostateczne przyjęcie warzyw lub owoców odbędzie się na podstawie rygorystycznych norm unijnych.

Dużą zaletą jest, że okres ważności produktów wskutek biodezynfekcji będzie przedłużony do około tygodnia, co umożliwia transport na większe odległości. Koszty aplikacji środka są różne w zależności od technologii (natryskiwanie, łaźnia wodna). Jeśli odpowiednie urządzenia są już dostępne w sortowni (mycie owoców, klimatyzacja), koszt środka dezynfekującego jest mało znaczący.

Źrodło: www.innoway.eu, fruchtportal.de

Eko-uprawy.pl © 2024