WorldFood Warsaw ekologicznie

Międzynarodowe Targi Żywności i Napojów WorldFood Warsaw to doskonała okazja dla producentów żywności ekologicznej i tradycyjnej. Mogą oni bowiem zaprezentować swoje wyroby i dotrzeć z ofertą do szerokiej gamy odbiorców – przedstawicieli handlu i dystrybucji.

Rynek żywności ekologicznej w Polsce wciąż rośnie. Według prognoz agencji badawczej Inquiry, w połowie 2013 roku jego wartość wyniosła 550-600 mln złotych. Eksperci zakładają, że w 2015 roku wartość może wynieść jeszcze więcej – aż 700 mln złotych. Polscy konsumenci stają się coraz bardziej świadomi tego, czym jest żywność ekologiczna i jak powinny być oznakowane produkty eko.

worldfoodW naszym kraju wciąż powstają sklepy ekologiczne czy też stoiska i półki z żywnością eko w supermarketach. Konsumenci chętnie uczęszczają na eko-bazary, gdzie kupują produkty prosto od ekologicznych dostawców.
Polski sektor rolnictwa i przetwórstwa ekologicznego ma jeszcze wiele do nadrobienia, choćby w porównaniu do rynku niemieckiego. Organizatorzy WorldFood Warsaw dostrzegają wyzwania i potencjał, jaki niesie ze sobą ta branża. Dlatego do udziału w targach zapraszani są również przedstawiciele sektora ekologicznego. Ponadto na warszawskiej wystawie organizowanych jest wiele konferencji, między innymi na temat znakowania żywności, w tym unijnymi certyfikatami rolnictwa ekologicznego czy produktów tradycyjnych (ChOG, ChNP, GTS).

WorldFood Warsaw może odegrać dużą rolę w promocji ekologicznej. Już w gronie zeszłorocznych wystawców swoją ofertę z sukcesem zaprezentowały firmy z żywnością ekologiczną. A wszystko wskazuje na to, że w tej edycji będzie ich jeszcze więcej.
Zapraszamy do udziału w targach, gdzie obecni będą producenci, dystrybutorzy i sprzedawcy żywności ekologicznej z całego kraju. II edycja Międzynarodowych Targów Żywności i Napojów WorldFood Warsaw już w dniach 14-16 kwietnia 2015 roku!

Polska potęgą drobiarską

WorldFood Warsaw to doskonała okazja do znalezienia nowych rynków zbytu. Również dla producentów drobiu, którzy rozsławiają polski sektor rolno-spożywczy na całym świecie.
Polska jest drobiarską potęgą. Zajmujemy czołowe miejsce w europejskiej i światowej produkcji i eksporcie tego mięsa. Według prognoz Agencji Rynku Rolnego, jeszcze w 2014 roku eksport wzrośnie o ok. 14%. Produkowane w Polsce mięso podbija nie tylko rynek Unii Europejskiej, ale również odległe rynki afrykańskie czy azjatyckie. Nasz kraj słynie także w Europie z produkcji wysokiej jakości gęsiny. Jak podaje Krajowa Rada Drobiarstwa, roczna skala produkcji wynosi 6-7 mln sztuk, z czego 90% przeznaczana jest na eksport (głównie do Niemiec).

Eksperci ARR oceniają, że w całym 2014 roku eksport asortymentu drobiowego może wynieść 820-830 tys. ton. Również w roku kolejnym szacuje się wzrost krajowej produkcji, jednakże z mniejszą niż obecnie dynamiką.
„Sektor drobiarski to prawdziwa wizytówka Polski w świecie. Zapraszamy producentów, eksporterów, dystrybutorów tego mięsa do udziału w II edycji Międzynarodowych Targów Żywności i Napojów WorldFood Warsaw. To będzie doskonała okazja do zdobycia nowych partnerów biznesowych z całego świata"- zachęca Agnieszka Szpaderska, manager targów.
II edycja targów WorldFood Warsaw odbędzie się w dniach 14-16 kwietnia 2015 roku pod honorowym patronatem prezesa Agencji Rynku Rolnego. Wystawa ma charakter B2B i będzie obfitować w liczne spotkania biznesowe, bogaty program wydarzeń merytorycznych czy prezentacji oferty polskich i zagranicznych firm. Na targach zostaną zaprezentowane sektory narodowe, między innymi, egipski, holenderski, mołdawski.

Wsparcie merytoryczne targów zapowiedzieli między innymi eksperci z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego czy Związku Sadowników RP.

Kontakt dla wystawców:
Agnieszka Szpaderska
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
tel. +48 22 395 66 93

Więcej informacji: www.worldfood.pl

Eko-uprawy.pl © 2024