‘Freedom’

Odmianę wyselekcjonowano w USA w Stacji Doświadczalnej Geneva. Utworzył ją R.C. Lamb. W jej powstaniu miały udział odmiany takie jak: ‘McIntosh’, ‘Macoun’, ‘Antonówka’, ‘Golden Delicious’, ‘Rome Beauty’ oraz Malus floribunda 821 – niosąca gen odporności na parcha jabłoni. W naszych warunkach klimatycznych ‘Freedom’ jest odmianą dostatecznie wytrzymałą na mróz.

Drzewa ‘Freedom’ charakteryzuje duża siła wzrostu. Tworzą rozłożyste korony o przewijających pędach. W koronie wyrasta dużo drobnych gałązek.

Owoce ‘Freedom’ są kulisto stożkowate – delikatnie zwężają się ku kielichowi. Są lekko asymetryczne. Skórka owocu jest gładka, sprawia wrażenie suchej w dotyku. Jest barwy zielonkawej, a po dojrzeniu żółknie. Paskowany rumieniec, karminowej barwy, maskuje nieco ponad połowę zasadniczej barwy skórki. W przypadku, gdy prowadzi się cięcie letnie, wybarwienie może objąć cały owoc.
Dobrymi zapylaczami dla ‘Freedom’ mogą być: ‘Gala’, ‘Liberty’, ‘Primula’, ‘Szampion’ oraz ‘Wealthy’.

‘Freedom’ jest odmianą zimową. Drzewa tej odmiany wchodzą w okres owocowania już w drugim roku po posadzeniu. Plonują obficie i stosunkowo regularnie. U starszych drzew zaleca się przerzedzanie zawiązków owocowych, gdyż występuje u nich przemienność owocowania.
Owoce osiągają dojrzałość zbiorczą na przełomie września i października. Atutem odmiany jest fakt, iż owoce nie osypują się przed zbiorem, a przechowywane w chłodni utrzymują dobrą jakość do końca stycznia. Zdarza się, że w niektórych sezonach przechowalniczych długość okresu przechowywania ograniczany jest przez rozpady miąższu, zbrązowienia przygniezdne oraz oparzeliznę powierzchniową.

‘Freedom’ jest odporna na parcha jabłoni. Jej odporność na mączniaka jabłoni i zarazę ogniową jest średnia.
Omawiana odmiana ceniona jest za plenność i wytrzymałość na mróz. Polecana jest na stanowiska, gdzie nie można uprawiać odmian wrażliwych na mróz. Ponad to jej pyłek nadaje się jako zapylacz dla innych odmian. Można ją również polecać do upraw ekologicznych.

Eko-uprawy.pl © 2024