Być ekoproducentem – oto jest wyzwanie!

Artykułem tym pragnę rozpocząć cykl poświęcony odmianom roślin uprawnych, które są szczególnie przydatne na potrzeby ekologicznej produkcji. Nowoczesne warzywnictwo i sadownictwo rozwija się w kierunku uprawy tzw. zdrowej żywności. Produkty pochodzące z gospodarstw intergowanych i ekologicznych osiągają na rynkach światowych kilku, a nawet kilkunastokrotnie, wyższą cenę od tych pochodzących z uprawy tradycyjnej. Dzieję się tak w wysoko rozwiniętych, konsumpcyjnych społeczeństwach, których członkowie są gotowi więcej zapłacić za żywność, która będzie zdrowa, czysta i smaczna. No i tu pojawia się problem, jak wyhodować dorodne, przyciągające klienta owoce czy warzywa, nie sięgając po pomoc herbicydów, pestycydów i sztucznych nawozów.

Jak uzyskać obfity plon i opłacalną produkcję? Odpowiedź na te pytania jest oczywiście bardzo złożona, ale podstawą sukcesu w ekologicznym gospodarstwie jest właściwy dobór odmian. Zastanówmy się zatem, jakie cechy powinna mieć odmiana nadająca się do ekoogrodnictwa? Oczywistym jest, że odmiany takie powinny być odporne lub chociaż mało podatne na najgroźniejsze choroby i szkodniki zagrażające danemu gatunkowi. W dzisiejszej dobie hodowla roślin skupia się na aspekcie odporności znaczniej bardziej niż to było dawniej. Należy się spodziewać, że w najbliższych latach będzie stopniowo przybywać odmian tworzonych właśnie z myślą o odporności i ekosadownikach. Z dostępnej puli odmian wybierajmy jednak te, które charakteryzują się możliwie jak najmniejszą podatnością na ataki ze strony patogenów i szkodników.                                                  

Musimy zwrócić uwagę na to, iż zainteresowanie produktami ekologicznymi systematycznie wzrasta, a wzrost zainteresowania konsumentów pociąga za sobą również wzrost konkurencji. Z uwagi na to ekoprodukt musi być wysokiej jakości. Odmianę przydatną w rolnictwie ekologicznym powinna cechować zatem wysoka plenność,  dobra jakość i wygląd, a także wyśmienite walory smakowe. Uzyskanie tych wszystkich cech naraz nie jest wcale zadaniem łatwym, ale może być opłacalne, biorąc pod uwagę otwarcie światowych rynków, rosnącą popularność zdrowej żywności, a także dopłat oferowanych nam przez Unię Europejską. Dodatkowym, a w zasadzie najważniejszym chyba, aspektem upraw ekologicznych jest oczywiście nasze zdrowie i zdrowie przyszłych pokoleń. A i jeszcze walory sentymentalne i kulturowe, które stanowią istotny element w uprawie starych odmian. Dawne, czasem zapomniane odmiany nadają się bowiem często świetnie do ekouprawy.           

W kolejnych odsłonach cyklu przyjrzymy się szczegółowo różnym odmianom spełniającym warunki do tego aby być EKO. Postaram się przybliżyć ich walory i obiektywnie spojrzeć na wady. Zachęcam do odwiedzania naszej strony, w najbliższym czasie zerkniemy do doboru odmian jabłoni.

Autorka: A. Sobczyk

Eko-uprawy.pl © 2024