‘Rajka’

‘Rajka’ jest odmianą czeską, pochodzącą od ‘Szampiona’.
 
Odmiana cechuje się silnym wzrostem, tworzy mało zagęszczone korony. Nieliczne, grube, pionowe pędy sprawiają, że korony mają zwarty pokrój. Przez wzgląd na sztywność pędów, drzewa trudno się formuje poprzez ich przyginanie. Owoce są mniejsze od owoców ‘Szampiona’, kuliste, z czerwono-pomarańczowym rumieńcem, pokrywającym większą część owocu. Charakterystyczny dla bardzo dojrzałych owoców tej odmiany, jest występujący na skórce, tłusty, woskowy nalot.

‘Rajka’ bardzo wcześnie wchodzi w okres owocowania – już w 2 roku po posadzeniu. Plonuje bardzo obficie, niestety ma dużą skłonność do przemienności. W celu uzyskania owoców odpowiedniej jakości, w latach obfitego owocowania, wymaga przerzedzania zawiązków owocowych. Plonuje równie obficie jak ‘Szampion’ i podobnie jak „rodzic” wymaga cięcia letniego.

Dojrzałość zbiorczą owoce osiągają w drugiej połowie września. Nie opadają przedwcześnie. Wartość indeksu skrobiowego w optymalnym terminie zbioru wynosi 3-5 (w skali 1-10). Jędrność miąższu owoców podczas zbioru wynosi około 80 N, zawartość ekstraktu w owocach 12–14%, a kwasowość zwykle nie przekracza 0,8%.

Jest odmianą odporną na parcha jabłoni. Podobnie jak owoce 'Rubinoli', wykazuje dużą odporność na mączniaka jabłoni. Jest wrażliwa na gorzką plamistość podskórną i średnio podatna na gorzką zgniliznę
 
W badaniach, konsumenci docenili walory estetyczne owoców, jednak wyżej cenili sobie smak jabłek 'Rajki'. Często stosowana w uprawach ekologicznych. ‘Rajka’ polecana jest do przetwórstwa: ma dobrą wydajność tłoczenia i umiarkowaną kwasowość. W uprawie przydomowej nie sprawia problemów – jest odporna na choroby i łatwa w uprawie.


Źródło: Boniecki P. i in. (2010), Neuronowa identyfikacja dojrzałości wybranych odmian jabłek, Technika Ogrodnicza, Rolnicza, Leśna
Kruczyńska D. i in.(2004), Uprawa drzew ziarnkowych oraz orzecha włoskiego i leszczyny metodami ekologicznymi, Radom: Krajowe Centrum Rolnictwa Ekologicznego
„Ocena jakości i trwałości przechowalniczej nowych odmian parchoodpornych jabłoni” OFERTA WDROŻENIOWA – 2007
„Ocena przydatności do produkcji soków jabłek nowych odmian parchoodpornych” OFERTA WDROŻENIOWA – 2007
Opracowanie: Magdalena Wszołek

Eko-uprawy.pl © 2024