Smaki tradycji i regionów na Targach Regionalia 2015

Sektor spożywczy będzie główną częścią IV Targów Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia 2015, które odbędą się w dniach 17-19 kwietnia br. w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie. Poza tym na targach zaprezentują się firmy z branży kosmetycznej, które oferują naturalne produkty, obecni będą również wytwórcy rzemiosła artystycznego.

Regionalia 4Żywność regionalna, tradycyjna i ekologiczna będzie szeroko prezentowana podczas Targów Regionalia 2015. Targi wpisują się w modny nurt slow food. Potwierdza to fakt, iż już po raz drugi partnerem targów został Targ Śniadaniowy. Jest to inicjatywa, która co weekend gromadzi liczne grono wielbicieli prawdziwego smaku w największych polskich miastach. Wyniki ostatniego sondażu CBOS ("Zachowanie żywieniowe Polaków", 08.2014) wskazują, że Polacy chcą jeść zdrowo i są tradycjonalistami. Osiem na dziesięć osób twierdzi, że odżywia się zdrowo, a co siódma deklaruje, że często sprawdza skład produktów i datę ważności.

W targowym menu
Oferta Targów Regionalia 2015 zadowoli zarówno świadomych konsumentów, jak też przedstawicieli branżowych, których celem jest powiększenie grona dostawców czy wprowadzenie nowości do menu restauracji. Na targach pojawi się szeroki wachlarz żywności i napojów, powstałych na bazie naturalnych składników i w oparciu o unikalne, sprawdzone receptury.

ryby-RegionaliaWystawcy promujący kuchnię tradycyjną będą kusić wyrazistym smakiem mięs i wędlin domowej roboty, wypiekami czy miodami o szczególnych właściwościach. Przysmaki regionów będzie można poznać dzięki licznym degustacjom rozmaitych gatunków pieczywa, serów oraz innych wyrobów mleczarskich. Zwiedzających orzeźwi łyk regionalnego chmielowego trunku, zaś energii doda woda brzozowa słodzona stewią. Pasjonaci zdrowego odżywiania znajdą tu wysokiej jakości artykuły bio oraz nieprzetworzone wyroby pochodzące z ekologicznych upraw. Dodatkowo ofertę urozmaicą regionalne produkty z Turcji, Bułgarii, Grecji, Włoch oraz Armenii.

Daj się poznać kontrahentom
Targi Regionalia 2015 to wydarzenie, które umożliwia promocję firmy oraz produktu na dużą skalę. Międzynarodowe Targi Polska, organizator Targów Regionalia, zapewni obecność przedstawicieli branżowych, w tym sieci handlowych, restauracji i hoteli, sklepów ze zdrową żywnością stwarzając tym samym okazję wystawcom do nawiązania kontaktów biznesowych.

Franciszek Sałaciak, prezes Stowarzyszenia Dolina Karpia, którego jeden z produktów otrzymał złoty medal w Konkursie na Najlepszy Produkt Targów Regionalia 2014, potwierdza, że udział w targach był doskonałą promocją nie tylko działalności Stowarzyszenia, ale całego obszaru Doliny Karpia. – Wyroby rękodzielnicze, atrakcje turystyczne - to wszystko cieszyło się ogromnym zainteresowaniem odwiedzających nasze stoiska – dodaje.

Wystawcy dodatkowo mogą zorganizować warsztat lub konkurs dla zwiedzających. – Taka aktywność pozwala przyciągnąć dodatkową uwagę zarówno konsumenta, jak i potencjalnego kontrahenta. Warto z niej skorzystać – radzi Bartosz Sosnowski, prezes Międzynarodowych Targów Polska.

chleb-RegionaliaKonkurs o nagrodę Ministra
Dostawcy i producenci mogą zgłaszać swój produkt do prestiżowego konkursu na Najlepszy Produkt Targów Regionalia 2015. Nagroda główna, Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Złoty Medal Targów Regionalia to nie tylko dodatkowe korzyści promocyjne, ale i szansa na zdobycie zaufania klientów. – Zdobyty medal za karpia zatorskiego wędzonego pozwolił producentom z Doliny Karpia na nawiązanie licznych kontaktów z różnymi sieciami handlowymi – mówi Franciszek Sałaciak, prezes Stowarzyszenia Dolina Karpia.

Wyróżnienia zostaną przyznane produktom odznaczającym się najwyższą jakością w następujących kategoriach: „Skarby natury", „Promile i procenty", „Natura i uroda" i „Rękodzieło". Konkurs odbywa pod patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Termin zgłoszeń upływa 10 kwietnia br.

Co nieco dla urody
Podczas IV Targów Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia 2015 poza sektorem spożywczym zaprezentowana zostanie oferta firm kosmetycznych. Obejmie ona różnorodne produkty do pielęgnacji ciała oraz ekologiczne środki czystości opracowane na bazie naturalnych składników. Oko zwiedzającego ucieszy także regionalne rzemiosło artystyczne, a w nim biżuteria i moda inspirowana folklorem oraz wyroby z drewna.

Patronaty
IV Targi Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia 2015 odbędą się pod honorowymi patronatami Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałka Województwa Mazowieckiego oraz Polskiej Izby Produktu Regionalnego. Równolegle z IV Targami Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia odbywają się XX Targi Turystyki i Wypoczynku Lato oraz III Targi Agroturystyka.

Informacje praktyczne
IV Targi Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia 2015 odbędą się w dniach 17-19 kwietnia 2015 w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie przy ul. Marsa 56c. Wstęp na targi jest bezpłatny. Więcej informacji znajduje się na www.targiregionalia.pl oraz www.targiagroturystyka.pl.

***

Eko-uprawy.pl © 2024