REDAKCJA 24 luty 2020 Niezwykła symbioza roślin motylkowatych z bakteriami brodawkowymi i jej znaczenie w produkcji rolniczej Rodzina roślin motylkowatych, do której zaliczamy m. in. soję, łubin, groch, fasolę czy wykę, swoje ogromne znaczenie w przyrodzie...
REDAKCJA GP 20 luty 2020 Łagodna zima to wzrost ryzyka wystąpienia groźnych chorób roślin oraz gradacji szkodników! Choć dyskusja na temat jego przyczyn jest otwarta, samo ocieplenie klimatu stało się faktem – wystarczy porównać temperatury zimą 30 – 40...
REDAKCJA 13 luty 2020 Moc biowęgla w rolnictwie Zrównoważony rozwój naszej cywilizacji nie może odbywać się kosztem nieodwracalnej degradacji zasobów środowiska naturalnego. Jednym...
REDAKCJA GP 12 luty 2020 Znaczenie bakterii celulolitycznych w glebie – jak stworzyć im optymalne warunki bytowania? Z obserwacji wiemy, że rozkład w glebie jednych materiałów roślinnych zachodzi szybciej niż innych – porównajmy na przykład miąższ...
REDAKCJA GP 11 luty 2020 Brachina – prosty i ekologiczny sposób na słodyszka rzepakowego Słodyszek to powszechny i wyjątkowo podstępny szkodnik plantacji rzepaku. Chrząszcz ten, choć niewielki (dorasta do 2,7 cm), potrafi...