O żeń-szeniu pięciolistnym (Panax ginseng) napisano już wiele, na przykład że:
- poprawia koncentrację, wydolność psychofizyczną organizmu i odporność na stres;
- wzmacnia pamięć;
- działa osłonowo na wątrobę;
- obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi;
- zwiększa odporność na infekcje wirusowe i bakteryjne;
- zapobiega nowotworom;
- zapobiega anemii;
- podnosi poziom sił witalnych.
Niewiele jednak osób wie, że roślinę tę można z powodzeniem uprawiać w Polsce, nie tylko w ogrodzie czy na działce, ale także na skalę towarową. Plantację najlepiej założyć z sadzonek 1- lub 2-letnich. Posłużyć mogą także starsze rośliny – 3- i 4-letnie lub stratyfikowane nasiona.
Właściwości prozdrowotne żeń-szenia ujawniają się dopiero w 4. roku wegetacji, a pierwsze nasiona wykształcają się już na 2-letnich roślinach.
Gatunek ten wymaga gleb żyznych i zasobnych w składniki pokarmowe, przewiewnych, o pH 5,5-6-5. Dobrze rośnie w miejscach cienistych. Sadzonki wysadza się jesienią lub wiosną.