Najlepsze gospodarstwa ekologiczne

kozynkoPodczas targów Natura Food w Łodzi w Centrum Konferencyjno-Wystawienniczym EXPO 11 października 2013 roku odbyło się uroczyste wręczenie nagród w dwóch kategoriach dla najlepszych mniejszych rodzinnych i większych towarowych gospodarstw ekologicznych.
Jury doceniło sery owcze ręcznie wytwarzane w Ranczu Frontiera, które jest własnością państwa Sylwii Szlandrowicz i Rusłana Kozynko. Zwyciężyli oni w kategorii mniejsze gospodarstwa ekologiczne. Właściciele Rancza Frontiera w Warpunach koło Sorkwit na Mazurach polecają ręcznie wytwarzane ekologiczne sery owcze z mleka owiec wschodnio-fryzyjskich oraz krów rasy jersey (także sery podpuszczkowe dojrzewające i pleśniowe).

W kategorii gospodarstw towarowych zwyciężyło  Gospodarstwo Szkółkarsko-Sadownicze Izabeli i Krzysztofa Sosków, którzy z okolic Wilgii przenieśli się do Elżbietowa w województwie lubelskim i tam zajmują się uprawą borówki amerykańskiej, produkcją materiału szkółkarskiego oraz od niedawna przetwórstwem. Z tegorocznych owoców wytłoczono pilotażową partię soków (korzystając z urządzeń Dar Ogrodu): borówkowy, borówkowo-malinowy (maliny także z własnego gospodarstwa) i borówkowo-jabłkowy. Owoce uzyskiwane są zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego, a właściciele planują zwiększyć nasadzenia oraz ilość tłoczonych soków, aby sprzedawać je we własnym  gospodarstwie.
Gratulujemy zwycięzcom!

soska-borowka

Eko-uprawy.pl © 2024