Daniel - wykorzystanie w agroturystyce

Eko-Uprawy-0001Daniele i jelenie, które spotkać można w gospodarstwach agroturystycznych, zawsze stanowią nie lada atrakcję dla turystów i wczasowiczów. Zwierzęta te są bardzo towarzyskie i stosunkowo łatwo się oswajają. Można wtedy podglądać ich naturalne zachowania z bardzo bliskiej odległości. Ekologiczny charakter ferm oraz nietypowy kierunek produkcji budzą więc duże zainteresowanie turystów.

Obecnie uważa się, że nowością oraz dodatkową szansą dla rozwoju fermowej hodowli jeleniowatych, może w przyszłości stać się pozyskiwanie komórek macierzystych z ich poroża. Tempo wzrostu młodego poroża (pantów) stanowi fenomen w świecie zwierząt, ponieważ jest to najszybciej rosnąca tkanka zwierzęca. W początkowych fazach wzrostu przyrasta ona nawet ok. 2 cm/dobę. Zjawiskiem tym zainteresowało się wielu naukowców i lekarzy, którym udało się uzyskać różne nowe linie komórek macierzystych wyizolowanych z poroża jeleni.

Badacze odkryli, że komórki te nie wywołują reakcji uczuleniowej u człowieka,
charakteryzują się właściwościami regeneracyjnymi, umożliwiają odbudowę uszkodzonej tkanki łącznej, nerwowej, mięśniowej i nabłonkowej. Mogą być dodawane do kremów i maści przyspieszających gojenie się ciężkich ran, regenerację ścięgien czy walkę ze zmarszczkami, bliznami i rozstępami. Krajowe przepisy obecnie zabraniają jednak pozyskiwania młodego poroża (pantów), gdyż jest to raczej mało humanitarny proceder. Dlatego ta gałąź hodowli jeleniowatych póki co, nie ma w Polsce racji bytu.

Eko-uprawy.pl © 2024