Chów drobiu w ekogospodarstwach dla początkujących

kaczkaWarunkiem ekologicznego chowu jest stworzenie ptakom hodowlanym warunków wybiegu na świeżym powietrzu oraz zapewnienie im żywienia składającego się wyłącznie lub w przeważającej części z komponentów naturalnych. Oznacza to także (a nawet przede wszystkim) karmienie pokarmem zdobywanym (zbieranym) przez ptactwo podczas pobytu na ogrodzonej przestrzeni, czyli na wybiegach. Konsekwencją jest zdecydowanie wyższa (bogatsza) zawartość naturalnych a nie syntetycznych składników odżywczych w takiej paszy. Pasze naturalne są pochodzenia roślinnego (np. rzepak, słonecznik, groch, koniczyna), natomiast pasze mineralne zawierają wybrane dodatki witaminowe oraz mineralne najczęściej pochodzenia syntetycznego. Jeśli chodzi o białko w paszy, to w paszach ekologicznych (naturalnych) powinno znaleźć się przede wszystkim białko pochodzenia naturalnego, z produktów nieprzetworzonych takie jak np.: ryby, mleko i jego przetwory, skorupki jaj oraz mięczaki. W kolejnych etapach rozwoju zwierząt dla utrzymania równowagi produkcji rolnicy powinni wybierać pomiędzy żywieniem ekstensywnym a półintensywnym (np. intensywniej karmimy rosnące pisklęta, ekstensywną dietę stosujemy za to u brojlerów hodowanych z założeniem uzyskania sporej lecz niezbyt otłuszczonej tuszki).

W kwestii przygotowania przestrzeni hodowlanej dla ptactwa hodowlanego są ustalone normy ściśle określone przez prawo w obrębie każdego gatunku. Zgodnie z normami europejskimi (wymogi dla krajów członkowskich UE) na jednego ptaka wystarcza 450 cm2, przy czym w przypadku chowu ekologicznego na każde zwierzę przypada  minimum 1660 cm2  kurnika oraz 4 m wybiegu. Preferowany jest wychów w formie wolnego wybiegu (np. nioski kurze utrzymywane w chowie bezklatkowym).

Ciekawym pomysłem jest tak zwany "mobilny kurnik’’. Po każdym rzucie kurnik jest myty ciepłą wodą (zastosowanie środków chemicznych w gospodarstwie ekologicznym jest zabronione), a następnie przenoszony w nowe miejsce. Taka metoda chowu wymaga mniejszej ilości zabiegów i pozwala ograniczyć liczbę chorób.

Jaja kur z wolnego wybiegu są pakowane i transportowane w sposób podobny jak te z chowu klatkowego i ściółkowego.  Ze względu na większe  koszty  produkcji, ich cena jest znacznie wyższa niż tych powszechnie dostępnych. Jednak wraz z rozwojem świadomości ludzi (z roku na rok coraz więcej Polaków orientuje się, w jakich warunkach hodowane są zwierzęta) i wzrostem zamożności społeczeństwa, coraz więcej konsumentów osób wybiera tylko takie jaja. Ekologiczny chów drobiu przy obecnych trendach w hodowli z całą pewnością jest obiecującą perspektywą w hodowli.

Eko-uprawy.pl © 2024