Artykuły
Smaczne i słodkie owoce wydawane podczas trwania lata, piękne białe i pachnące kwiaty oraz stosunkowo niewielkie wymagania pielęgnacyjne i środowiskowe – czego chcieć więcej? Świdośliwa będąca jednym z niezwykle niedocenianych krzewów może poszczycić się samymi pozytywnymi aspektami, które z pewnością przekonają niejednych ogrodników do posadzenia jej w swych ogrodach.
Świdośliwa to niewielki krzew o wdzięcznych białych kwiatach oraz smacznych i słodkich owocach, będący idealną propozycją do ogrodów o glebach zarówno lekko kwaśnych, jak i lekko zasadowych. Roślina ta preferuje bowiem pH w granicach od 6,2-7,5. Jej naturalne siedlisko bytowania jest niezwykle zróżnicowane – w naturze porasta zarówno skaliste zbocza gór, jak i tereny bagienne. Rodzaj ten wywodzi się z Ameryki Północnej oraz Kanady, gdzie surowy i niekiedy wręcz ekstremalny klimat przystosował niektóre gatunki świdośliwek do wysokiej odporności na niesprzyjające temperatury oraz warunki pogodowe. Z tego względu, świdośliwa nadaje się idealnie do polskich ogrodów jako roślina łącząca walory estetyczne z użytkowymi.
Najlepszym stanowiskiem do posadzenia krzewu świdośliwy jest stanowisko słoneczne lub półcieniste ze stale wilgotnym podłożem w pierwszych fazach jej wzrostu. W późniejszym czasie rozwoju świdośliwa tworzy rozległe systemy korzeniowe, które będą odporne nawet na długotrwałe susze, dlatego po etapie pierwszych faz rozwoju, częste podlewanie jej nie jest już wskazane. Krzew ten nie lubi jednak ciężkich i silnie uwilgotnionych gleb, dlatego stały monitoring jej warunków wilgotnościowych będzie idealnym rozwiązaniem.
Warto pamiętać, że w Polsce świdośliwa uznawana jest za gatunek inwazyjny lokalnie, dlatego jej sadzenie powinno odbywać się racjonalnie. Wśród zaleceń sadzenia dotyczących gatunków inwazyjnych, o których warto pamiętać, znajdują się następujące zasady: Świdośliwy nie należy uprawiać w pobliżu lasów, w otwartym krajobrazie oraz na obszarach chronionych i w ich otulinie. Co więcej, podczas regularnych prac ogrodowych warto wprowadzić również systematyczne koszenie lub wyrywanie młodych roślin z obszarów sąsiadujących z miejscem uprawy, ścinanie kwiatostanów po przekwitnięciu i ich utylizację oraz usunięcie rośliny po zakończeniu uprawy.
Świdośliwa do najlepszego zawiązywania owoców potrzebuje regularnego przycinania silnie odrastających pędów. Jest to krzew o umiarkowanym tempie wzrostu, dlatego nadaje się do prowadzenia cięć zarówno w kierunku drzewa, jak i krzewu. Kwiaty świdośliwek rozwijają się w końcach pędów, a same kwiatostany są wzniesione i wyrastają w formie białych, niekiedy bladoróżowych gron. Kwitnienie rozpoczynają w okolicach maja, natomiast pierwsze owoce zawiązują się już w czerwcu. Świdośliwa owocuje w postaci okrągłych, niewielkich kuleczek, przypominających borówkę amerykańską. Ich smak w zależności od odmiany może się różnić, jednak u przeważającej części jest słodki. Owoce świdośliwy można spożywać zarówno na surowo, jak i po przetworzeniu np. w formie dżemu czy soku. Jej owocowanie następuje już po kilku latach od zasadzenia, co w porównaniu z innymi krzewami lub drzewami owocowymi jest niezwykle szybkim czasem.
Świdośliwa posiada niezwykle dużo właściwości zdrowotnych, głównie przeciwutleniających, przeciwnowotworowych, przeciwzapalnych oraz wazoochronnych. Dzięki zawartym w owocach antocyjanom, nadającym im niebiesko-granatowego zabarwienia, świdośliwa posiada zdolności do hamowania wzrostu niepożądanych komórek nowotworowych w organizmie oraz jego stanów zapalnych. Co więcej, w swym wnętrzu skrywa również moc witamin i składników mineralnych m.in. witaminę C, karotenoidy, kwas foliowy, żelazo, mangan i potas.
Wśród innych zalet świdośliwy możemy wyróżnić jej wysoką odporność w stosunku do szkodników oraz chorób. Jednymi z możliwe występujących organizmów wyrządzających szkody roślinie są przędziorki oraz zwójki. Choroby, które mogą wystąpić u świdośliwy, jednak zdarzają się rzadko to m.in. rdza, brunatna zgnilizna lub mączniak. Wśród polecanych odmian świdośliwy do sadzenia w przydomowych ogrodach wymienia się Honeywood, Smoky, Success, Thiessen oraz Nelson.