Powrót pasternaku?

Pasternak zwyczajny (Pastinaca sativa L.) z rodziny selerowatych (Apiaceae) podobny jest z wyglądu do pietruszki. Występujący naturalnie w Europie, Azji, rośnie dziko również w Polsce. Dawniej był ważnym warzywem, dzisiaj popadł w zapomnienie. U odmian jadalnych tej dwuletniej rośliny korzeń jest gruby i silnie pachnący. Uprawiany jest kultywar Pastinacea sativa subsp. sativa var. sativa.

Do XVIII wieku pasternak uprawiano powszechnie, potem wyparły go ziemniaki. Obecnie wraca do łask.
Pasternak jest pożywny i ma bardziej pikantny smak niż ziemniak (zawiera olejki eteryczne). Jest bogaty w minerały: potas, fosfor, wapń, magnez oraz ma więcej witaminy C niż marchew.  

Korzeń może być spożywany na surowo, nawet bez obierania, smażony podobnie jak frytki, podawany w gulaszach i zupach, a liście jako przyprawa.  

Jest łatwy w uprawie, odporny, mało wymagający. Woli gleby wilgotne.

W Szwajcarii to niszowe warzywo uprawiane jest na powierzchni 9 ha, z tego w ponad połowie w systemie ekologicznym.

Źródło: lid.ch, fruchtportal.de

Eko-uprawy.pl © 2024