Preparaty roślinne w ochronie warzyw

kapustaZwolennicy ekologicznych rozwiązań w ogrodzie zwykle są zgodni co do jednego – uprawa warzyw jest możliwa bez chemii – od racjonalnego zagospodarowania po nawożenie i ochronę. Duże znaczenie w ogrodach ekologicznych mają więc preparaty naturalne – z roślin, które można zakupić w sklepach ogrodniczych bądź przyrządzić domowym sposobem. 
 
Poniższe receptury na preparaty ekologicznie, korzystające najczęściej z łatwo dostępnych surowców, pomagają zwalczać wiele szkodników, niektóre choroby i jednocześnie wzmacniają odporność roślin. Warto więc je stosować, gdyż pozwolą ograniczyć lub nawet wyeliminować chemiczne środki ochrony roślin.
 
Ochrona warzyw przed szkodnikami:
Mszyce i przędziorki:
Wyciąg z pokrzywy (1kg ziela – bez kwiatów – należy zalać 10l gorącej wody. Po 1-2 dniach preparat stosować bez rozcieńczenia – zapobiegawczo i przy porażeniu);
 
Stonka ziemniaczana:
Wyciąg z pomidora (100g liści zalać 3l gorącej wody. Po 1-2 dniach stosować w rozcieńczeniu 1:2 na całą roślinę – przy porażeniu);
 
Bielinek kapustnik:
Wyciąg z pomidora (przygotowanie jak powyżej);
Wyciąg z wrotyczu (150g świeżych roślin zalać 5l gorącej wody, po1-2 dniach stosować w rozcieńczeniu – zapobiegawczo i przy porażeniu);
 
Śmietka cebulanka:
Wyciąg z rabarbaru (500g liści z ogonkami należy zalać 3l gorącej wody. Po 1-2 dniach stosować bez rozcieńczenia na całą roślinę – zapobiegawczo i przy porażeniu);
Wyciąg z wrotyczu (przygotowanie jak powyżej);
 
Wgryzka szczypiorka:
Wyciąg z rabarbaru (przygotowanie jak powyżej);
Wyciąg z wrotyczu (przygotowanie jak powyżej);
 
Pchełki ziemne:
Odwar z piołunu (300g ziela zagotować w 10l wody, stosować bez rozcieńczenia na całą roślinę – zapobiegawczo i przy porażeniu);
 
Połyśnica marchwianka:
Wyciąg z cebuli (100g łusek zalać 10l gorącej wody, po 4-5 dniach stosować bez rozcieńczania na całe rośliny – zapobiegawczo i przy porażeniu);
 
Ślimaki:
Gnojówka z orlicy pospolitej (500g liści zalać w 5l wody odstawić na kilka tygodni, po tym czasie stosować w rozcieńczeniu 1:10 na całe rośliny – zapobiegawczo i przy porażeniu);
 
Ochrona warzyw przed chorobami:
Grzyby glebowe/septorioza pomidora:
Gnojówka ze skrzypu polnego (500g świeżych roślin zalać 5l wody i odstawić na kilka tygodni. Po tym czasie stosować w rozcieńczeniu 1:4 na liście warzyw i doglebowo – zapobiegawczo i przy porażeniu);
 
Choroby grzybowe:
Wyciąg z cebuli (przygotowanie jak powyżej);
Wyciąg z czosnku (50g zmiażdżonych ząbków należy zalać 10l wody, stosować bez rozcieńczenia na całą roślinę – zapobiegawczo i przy porażeniu);
 
Zaraza ziemniaka:
Wyciąg z cebuli (przygotowanie jak powyżej);
 
M.M.
Eko-uprawy.pl © 2024