Odkrywamy na nowo lokalne produkty

miodyBryndza podhalańska, sudecki miód gryczany, karp małuszyński czy kaszubska truskawka - te oraz inne regionalne produkty o wyjątkowym smaku, staną się podstawą do kreowania nowoczesnej kuchni polskiej. Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej zaprasza szkoły gastronomiczne do wzięcia udziału w projekcie "Gotuj lokalnie". Nabór trwa od 21 stycznia do 28 lutego br.

Jak gotować nowocześnie, korzystając z polskich produktów regionalnych i tradycyjnych? Jak te wyjątkowe produkty zaprezentować w nowej formie, zachowując ich charakterystyczny smak? Jak ważna jest współpraca z lokalnymi producentami żywności? Na te oraz na inne pytania już wkrótce odpowiedź poznają uczestnicy projektu "Gotuj lokalnie". Fundacja EFRWP przy współpracy z Akademią Marcina Budynka, przygotowała dla nauczycieli oraz uczniów ze szkół gastronomicznych cykl zajęć, poszerzających wiedzę na temat produktów tradycyjnych i regionalnych, które mają pokazać, że istnieją liczne możliwości wykorzystania takich produktów w kreowaniu nowoczesnej kuchni. Dodatkowo warsztaty mają zachęcić przyszłych kucharzy do współpracy z lokalnymi producentami i rolnikami - dzięki temu potrawy przez nich serwowane zawsze zachowają wysoką jakość i podbiją serca ich gości. Zgłoszenia do programu - wypełniony formularz zgłoszeniowy, dostępny na stronie www.efrwp.pl - należy przesłać drogą elektroniczną na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.  w terminie od 21 stycznia do 28 lutego br. Do projektu zakwalifikuje się 20 szkół z całej Polski, które prześlą swoje zgłoszenie jako pierwsze.Polska ma wiele tradycyjnych, regionalnych, a tym samym wyjątkowych produktów, które niestety nie są powszechnie znane i wykorzystywane przez szefów kuchni. Poprzez nasze warsztaty chcemy pokazać przyszłym adeptom sztuki kulinarnej, że polska kuchnia nie kończy się na kotlecie schabowym i flakach. Mamy wiele regionalnych produktów, które mogą stanowić podstawę nowoczesnej kuchni. Chcemy w naszym projekcie zwrócić także uwagę na korzyści, jakie płyną z bezpośredniej współpracy z producentami w przyszłej pracy kucharza - mówi Krzysztof Lipiński, z-ca dyrektora Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej.

chlebekoProjekt "Gotuj lokalnie" podzielony jest na trzy etapy: szkolenie z szefami kuchni dla nauczycieli z placówek biorących udział w programie w ramach Targów EuroGastro 2014, warsztaty kulinarne prowadzone przez nauczycieli w szkołach (zajęcia teoretyczne oraz praktyczne), a także konkurs dla uczniów na danie główne wykorzystujące produkty regionalne. Jego zwycięzcy otrzymają nagrodę specjalną - kurs w Akademii Kulinarnej Marcina Budynka. Dodatkowo na wszystkich finalistów czekają nagrody rzeczowe.Projekt "Gotuj lokalnie" realizowany jest przez Fundację EFRWP we współpracy z Akademią Kulinarną Marcina Budynka, przy wsparciu Fundacji Klub Szefów Kuchni.Więcej informacji o projekcie "Gotuj lokalnie" znajduje się na stronie: www.efrwp.pl.

O projekcie
"Gotuj lokalnie" to projekt promujące regionalne, tradycyjne produkty. Jego głównym celem jest wspomaganie szkół gastronomicznych w przekazywaniu wiedzy na temat optymalnego wykorzystywania regionalnych, tradycyjnych produktów najwyższej jakości oraz w kreowaniu nowoczesnej kuchni polskiej przy jednoczesnym zastosowaniu krótkich łańcuchów dostaw. W ramach projektu "Gotuj lokalnie" organizowane są, m.in.: warsztaty kulinarne w szkołach gastronomicznych, szkolenia dla nauczycieli oraz konkursy kulinarne. Warsztaty kulinarne "Gotuj lokalnie" to kontynuacja programów Fundacji EFRWP realizowanych od 2011 roku: "Tradycyjne Produkty - Nowoczesna kuchnia Polska" (od maja 2011 roku do marca 2012 roku) oraz "Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta", realizowany w 2012 roku - projekty współfinansowane z grantu Unii Europejskiej, a także "Regionalne i tradycyjne produkty wysokiej jakości w nowoczesnej kuchni polskiej", projekt realizowany w 2013 r., którego operatorem była Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego (PIPRiL).W trzech dotychczasowych edycjach programu wzięło udział już ponad 400 uczniów!Więcej informacji o projekcie znajduje się na stronie: www.efrwp.pl.

O EFRWP:
Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej jest organizacją pozarządową, działającą na rzecz rozwoju polskiej wsi. Od ponad 20 lat pomaga zmieniać jej wizerunek oraz aktywnie wspiera rozwój społeczno-gospodarczy lokalnych społeczności na terenach wiejskich. Działania EFRWP skupiają się przede wszystkim na wspieraniu inwestycji z zakresu infrastruktury technicznej i rozwoju lokalnych przedsiębiorstw oraz działaniach społecznych i edukacyjnych skierowanych do osób zamieszkujących obszary wiejskie. Do jednego z najważniejszych zadań Fundacji należy wspieranie oświaty na terenach wiejskich. Od samego początku istnienia EFRWP aktywnie działa na rzecz edukacji oraz wyrównywania szans dzieci i młodzieży, zamieszkujących wsie i małe miasta. Więcej informacji na stronie: www.efrwp.pl

Kontakt dla dziennikarzy:
Justyna Iżycka, ITBC Communication
Tel.: 22 250 49 20, 698 444 432
Email: justyna_izycka @itbc.pl Kontakt do EFRWP:
Karolina Lupa, EFRWP
Tel.: 22 639 87 63
Email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.=

Eko-uprawy.pl © 2024