Fruit Logistica 2013 - drogowskaz dla nowoczesnych ogrodników

fruit-logisticaFruit Logistica (6-8.02.2013 r.) to jedne z największych targów dla działających w branży owocowo-warzywnej, prezentacja nowości, jakości, innowacyjności i możliwości – drogowskaz dla tych, którzy chcą produkować nowocześnie i dobrze. Wystawcy (2533, w tym zagraniczni – 2271 z 83 krajów, na powierzchni 109 167 mkw) wychodzą do zwiedzających z ofertą świeżych, nieprzetworzonych, suszonych owoców i warzyw, orzechów, ziół, przypraw, produktów ekologicznych oraz roślin doniczkowych. Dostawcy produktów i usług prezentacją sposoby pakowania, przechowywania, transportu, magazynowania, ewidencjonowania, przygotowywania do spożycia, a także obsługi informatycznej tych procesów . Tak bogata oferta przyciąga 56 000 odwiedzających, ponad 43 200 z zagranicy ze 127 krajów.  
W tym roku nowością jest specjalnie wydzielona „ścieżka” zwiedzania z produktami ekologicznymi. Organiczne owoce i warzywa dobrze zaprezentowane i przygotowane do sprzedaży wzbudzają zainteresowanie tym segmentem żywności i zapewne dotrą do konsumentów świeżych certyfikowanych produktów eko. Sprzedawcy i nabywcy są razem, a bezpośredni kontakt sprzyja podejmowaniu nowych działań.
W berlińskich targach Fruit Logistica firmy corocznie walczą o tytuł Innowacji Roku. W tym roku wytypowano między innymi produkty:
1.    Brzoskwienie o czerwonym miąższu i inne z Izraela powstały w wyniku tradycyjnego krzyżowania . Są one szczególnie słodkie i soczyste (Brix 18-20%), wielkości  44-55 mm średnicy. Brzoskwinia Blackcot ma lekko omszoną skórę, żółty miąższ (Brix 18%), Vaiolet jest czerwona na zewnątrz i ma miąższ tego samego koloru, Tiger z kolei ma czerwoną skórkę, a miąższ jest częściowo ciemno zabarwiony (Brix 20%). Wszystkie mogą być eksportowane, są bowiem dość trwałe.
2.    Apfel-Schiffchen ® (Elbe-Obst Vertriebsgesellschaft GmbH, Niemcy) powstał z plastrów jabłek wysuszonych w innowacyjny sposób – bez uszkadzania struktury, a specjalne opakowanie umożliwia zachowania naturalnego aromatu i chroni przed wilgocią.  
3.    Nergi ® (Nergi ® - Sofruileg, Francja) jest odmianą miniaturowego kiwi. Owoce wielkością zbliżone są do winogron i można je jeść razem ze skórką. Negri zawiera dużo witaminy C i błonnika, może być stosowana w deserach różnego rodzaju i jako przekąska.  Odmianę tę charakteryzuje większa trwałość – zebrane w Europie pod koniec sierpnia są sprzedawane do początku listopada.
W tym roku krajem partnerskim jest odległe Peru. Z tego kraju w minionym roku wyeksportowano 842 tys. ton owoców i warzyw o wartości 1,1 mld. Głównie były to winogrona, szparagi, awokado, mango, banany i owoce cytrusowe. Sprowadzano je do USA (36%), Holandii (24%), Wielkiej Brytanii, Hiszpanii i Hongkongu. Rośnie potencjał Peru w sprzedaży granatów, jagód, fig.

Źródło: www.fruitlogistica.de, fruchtportal.de

perukiwi-minimorele-czerwone

Eko-uprawy.pl © 2024