Odmiany - Portal ekologiczny dla rolników i ogrodników
Twoja przeglądarka Internet Explorer 6 nie obsługuje niektórych elementów serwisu. Wskazana jestaktualizacja.

Newsletter

Jest odmianą pochodzącą z Czech, której autorem jest J. Tupy. Wyselekcjonowano ją w Stacji Doświadczalnej Strižovice.

Drzewa ‘Biogoldena’ cechuje umiarkowana siła wzrostu. Korony są lekko rozłożyste i stożkowate w zarysie. Owoce są kuliste, zdarzają się spłaszczone, mają średnią wielkość. Skórka owoców jest gładka o zielonkawożółtej barwie zasadniczej. Gdy skórka osiąga dojrzałość, wówczas całkowicie żółknie. Jabłka w dobrze doświetlonych częśiach korony pokrywa delikatny różowo-pomarańczowy

Czytaj więcej o: ‘Biogolden’


Odmiana pochodzi z Francji. Została wyselekcjonowana w Stacji Doświadczalnej w Angers w 1985 roku. Jest spokrewniona z 'Granny Smith', do której ma podobne owoce.

Drzewa 'Baujade' charakteryzują się średnią siłą wzrostu. Korony są mało zgęszczone, ponieważ wykazują skłonność do ogałacania się. Konary z górnej części korony przewisają pod ciężarem owoców. Owoce mają średnią wielkość, są kulisto stożkowate. Skórka jest barwy zielonej, natomiast dojrzała jaśnieje. Na słonecznych stanowiskach na

Czytaj więcej o: 'Baujade'


Jest odmianą, która powstała w ramach współpracy angielsko–szwajcarskiej. W 1986 roku w Szwajcarii skrzyżowano 'Golden Delicious' z klonem A849-5 zawirającym geny odporności na parcha i mączniaka jabłoni. Po 10 latach 'Ariwa' została wpisana na listę odmian. Jest odmianą wpisaną do Księgi Ochrony Wyłącznego Prawa.

Drzewa tej odmiany mają umiarkowaną siłę wzrostu i tworzą stożkowate korony z dużą liczbą krótkopędów. Jabłka są kuliste, lekko zwężające się w kierunku kielicha. Owoce mają średnią

Czytaj więcej o: 'Ariwa'


‘Waleria’ została wyhodowana w Warszawie w SGGW. Powstała przez wolne zapylenie odmiany 'Primula'.

Jej wzrost jest umiarkowanie silny, dlatego można ją szczepić na podkładkach karłowych oraz półkarłowych. Dobrą podkładką dla tej odmiany jest zarówno 'M.9', jak i 'M.26'. Drzewa tej odmiany tworzą średnio zagęszczoną, rozłożystą koronę z wiotkimi pędami, co czyni je łatwymi do formowania. Ze względu na dużą ilość cienkich pędów drzewa mają lekko płaczący pokrój (uginają się pod ciężarem

Czytaj więcej o: ‘Waleria’


Jest odmianą polskiego pochodzenia, wyhodowaną przez prof. Aleksandra Rejmana, który skrzyżował ‘Fantazję’ z amerykańską ‘Primulą’. 'Witos' jest dostatecznie wytrzymały na mróz.

Drzewa tej odmiany cechują się silnym wzrostem, korony są rozłożyste, słabo zagęszczone. Szczepione na karłowych podkładkach zaczynają owocować w 3. roku po posadzeniu, obficie plonując. O wiele lepiej plonuje na podkładkach superkarłowych. Owoce są duże i kuliste, pokryte delikatną skórką z czerwonym, rozmytym

Czytaj więcej o: ‘Witos’


Gdybym któregoś z sadowników poprosiła o wskazanie najpopularniejszego w Polsce gatunku sadowniczego, z pewnością powiedziałby, że jest nim jabłoń. Oczywiście to absolutnie prawda. Szacuje się, że w tym roku zbiór tych owoców wyniesie ok. 2,3 mln ton.  Większość z nich pochodzi z sadów prowadzonych metodami tradycyjnymi, niemniej jednak jabłoń jest gatunkiem, który jako pierwszy zagościł w sadach ekologicznych naszej strefy klimatycznej ze względu na swoją ogromną popularność.

Do ekoupraw

Czytaj więcej o: Ekosadownik - odmiany jabłoni

Jest polską odmianą, powstałą ze skrzyżowania ‘Fantazji’(autorstwa A. Rejmana) z ‘Primulą’(amerykańskiego pochodzenia). Wyhodował ją prof. Aleksander Rejman. Przez niektórych uważana jest ona za najcenniejszą polską odmianę odporną na parcha jabłoni. Ma dużą odporność na mróz.
Drzewa odmiany ‘Sawa’ mają dużą siłę wzrostu, dlatego lepiej plonują na podkładkach karłowych. Po rozpoczęciu owocowania siła wzrostu drzew słabnie. Piramidalna, stożkowata korona ma tendencję do zagęszczania się. Owoce

Czytaj więcej o: ‘Sawa’


Artykułem tym pragnę rozpocząć cykl poświęcony odmianom roślin uprawnych, które są szczególnie przydatne na potrzeby ekologicznej produkcji. Nowoczesne warzywnictwo i sadownictwo rozwija się w kierunku uprawy tzw. zdrowej żywności. Produkty pochodzące z gospodarstw intergowanych i ekologicznych osiągają na rynkach światowych kilku, a nawet kilkunastokrotnie, wyższą cenę od tych pochodzących z uprawy tradycyjnej. Dzieję się tak w wysoko rozwiniętych, konsumpcyjnych społeczeństwach, których

Czytaj więcej o: Być ekoproducentem – oto jest wyzwanie!


‘Rajka’ jest odmianą czeską, pochodzącą od ‘Szampiona’.
 
Odmiana cechuje się silnym wzrostem, tworzy mało zagęszczone korony. Nieliczne, grube, pionowe pędy sprawiają, że korony mają zwarty pokrój. Przez wzgląd na sztywność pędów, drzewa trudno się formuje poprzez ich przyginanie. Owoce są mniejsze od owoców ‘Szampiona’, kuliste, z czerwono-pomarańczowym rumieńcem, pokrywającym większą część owocu. Charakterystyczny dla bardzo dojrzałych owoców tej odmiany, jest występujący na skórce,

Czytaj więcej o: ‘Rajka’


Odmiana ta jest mieszańcem 'Melrose' i 'Freedom' wyselekcjonowanym w ISK w Skierniewicach przez prof. dr hab. Edward Żurawicza. Jej wytrzymałość na mróz jest średnia. Od 2 lutego 2007 roku wpisana do Krajowego Rejestru.

Drzewa tej odmiany cechują się średnio silnym wzrostem i tworzą rozłożystą koronę. Owoce 'Melfree' są duże, kulisto-stożkowate, lekko spłaszczone, z bardzo małym żebrowaniem. Skórka jest barwy zielono-żółtej, w dużej części pokrywa ją czerwony rumieniec z paskami. Pokrywający

Czytaj więcej o: 'Melfree'


Podkategorie


Zaproszenia

Właściciel serwisu i zarządzający nie biorą odpowiedzialności prawnej i finansowej za skutki decyzji podjętych na podstawie informacji zawartych w portalu.