‘Ecolette’

‘Ecolette’ to odmiana wyhodowana w Holandii w 1978 roku. powstała przez skrzyżowanie odmian ‘Elstar’ (ze względu na smak owoców) x ‘Prima’ (wnoszącej do krzyżówki gen odporności na parcha jabłoni). Odmiana jest wpisana do Księgi Ochrony Wyłącznego Prawa.

Drzewa ‘Ecolette’ charakteryzują się silnym wzrostem i dużymi koronami o luźnym ułożeniu konarów (konary są grube z małą liczbą krótkopędów). Drzewa tej odmiany wykazują tendencję do ogołacania konarów. Ze względu na silny wzrost poleca się uprawę na podkładkach karłowych. Owoce są średniej wielkości (lub duże po przerzedzeniu zawiązków owocowych), kuliste, lekko zwężające się ku kielichowi. Skórka jest gładka i sprawia wrażenie suchej w dotyku. Zielonkawa barwa zasadnicza skórki w znacznej części pokryta jest czerwonym, rozmytym rumieńcem.

Odmiana jest częściowo samopłodna, jednak w celu uzyskania dobrego plonu niezbędne są zapylacze. Dobrymi zapylaczami dl omawianej odmiany mogą być: ‘Discovery’, ‘Evereste’, czy ‘Gloster’.

‘Ecolette’ jest odmianą zimową i wcześnie wchodzi w okres owocowania dając regularny, dość obfity plon. Typ owocowania tej odmiany (owocuje na przyrostach 1-3 letnich, często w górnej części konarów) skutkuje owocowaniem w zewnętrznych częściach korony. W celu polepszenia plonowania zaleca się stosowanie cięcia odmładzającego.

Owoce ‘Ecolette’ osiągają dojrzałość zbiorczą pod koniec września i na początku października. Owoce zbyt długo przetrzymywane na drzewie mogą pękać, dlatego też poleca się zbiór dwukrotny.

Jabłka dobrze się przechowują (w chłodniach z KA przechowuje się je do kwietnia). Poza chłodnią głucho zachowują dobre właściwości.

‘Ecolette’ jest całkowicie odporna na parcha jabłoni i mało podatna na mączniaka jabłoni. Jest też dość odporna na raka drzew owocowych.

Owoce tej odmiany są smaczne, przypominają smak jabłek ‘Elstar’, poleca się je również do wypieku ciast. ‘Ecolette’ została również doceniona w holenderskich sadach ekologicznych.

Eko-uprawy.pl © 2024