'Ariwa'

Jest odmianą, która powstała w ramach współpracy angielsko–szwajcarskiej. W 1986 roku w Szwajcarii skrzyżowano 'Golden Delicious' z klonem A849-5 zawirającym geny odporności na parcha i mączniaka jabłoni. Po 10 latach 'Ariwa' została wpisana na listę odmian. Jest odmianą wpisaną do Księgi Ochrony Wyłącznego Prawa.

Drzewa tej odmiany mają umiarkowaną siłę wzrostu i tworzą stożkowate korony z dużą liczbą krótkopędów. Jabłka są kuliste, lekko zwężające się w kierunku kielicha. Owoce mają średnią wielkość, a ich zasadnicza barwa jest zielonożółta. Skórka jest gładka i błyszcząca, w większośći pokryta czerwono-pomarańczowym rumieńcem.

'Ariwa' może być zapylana przez: 'Angold', 'Resi', 'Rewenę' i 'Golden Delicious'.

Jest odmianą zimową.  Wcześnie wchodzi w okres owocowania i daje umiarkowanie obfite plony. Owocuje na przyrostach 1-3-letnich. Na końcach pędów zawiązują się owoce. Taki sposób owocowania powoduje u tej odmiany brak owoców wewnątrz korony. By tego uniknąć zaleca się przeprowadzanie cięcia odmładzającego, które spowoduje regularniejsze ułożenie owoców w koronie.

Owoce 'Ariwy' osiągają dojrzałość zbiorczą na przełomie września i października. Przechowują się dobrze, w chłodni zachowują dobrą jakość do marca. Jest odmianą odporną na parcha jabłoni, a jej dodatkowym atutem jest jednoczesna odporność na mączniaka jabłoni.

Owoce są smaczne i aromatyczne. Ponad to jest jedną z niewielu odmian jaka nadaje się do produkcji metodami ekologicznymi, w której nie korzysta się z chemicznych środków ochrony roślin. 'Ariwa' jest ważną odmianą, która wzbudza zainteresowanie ze względów ekologicznych, ale i ekonomicznych, ponieważ pozwala na zmniejszenie nakładów na środki chemiczne. Pomimo tylu zalet odmiana nie jest łatwa w produkcji, ponieważ wymaga starannego formowania koron drzew oraz przerzedzania zawiązków.

Eko-uprawy.pl © 2024