Technologia Efektywnych Mikroorganizmów EM w sadownictwie

 

Uprawy sadownicze charakteryzują się stosunkowo wysokim zużyciem chemicznych środków ochrony roślin co nie pozostaje obojętne dla jakości uzyskiwanych owoców. Dla zapewnienia odpowiedniej ochrony przed chorobami i szkodnikami atakującymi sady wydaje się niemożliwe zrezygnowanie z takiej technologii upraw zapewniając jednocześnie jej opłacalność. 

pszczoakwiatTechnologia EM™ jest alternatywą która pozwala na ograniczenie stosowania chemicznych środków ochrony roślin poprzez pobudzenie naturalnych mechanizmów obronnych roślin i ograniczenie występowania szkodników. Produkty dostępne w Technologii EM™ stosowane w sadownictwie: • EM Naturalnie Aktywny • EM 5 • EM Bokashi Starter Kompostowy Stosowanie poszczególnych preparatów jest uzależnione od rodzaju uprawy i sezonu wegetacyjnego, a także od stopnia zdegradowania gleby.
Podstawą przy rozpoczęciu pracy z Technologią EM™ jest wykonanie analizy gleby pod kątem zawartości próchnicy i poziomu pH. Na podstawie uzyskanych wyników dostosowujemy dawkowanie preparatu EM Naturalnie Aktywny. Poniższa tabela przedstawia zalecane dawki preparatu EM Naturalnie Aktywny w zależności od stopnia zdegradowania gleby:
Skomplikowany proces symbiozy roślin i mikroorganizmów glebowych posiada zdolność samoregulacji dopiero od pewnego poziomu. Gleboznawcy ustanawiają dolną zawartość węgla na poziomie ok. 1% (czyli zaw. próchnicy ok. 2%). W glebie przy takim poziomie węgla azot może być wykorzystany do wzrostu roślin. Optymalna regulacja zaczyna się od około 2,5% węgla (ok.5% próchnicy). Jednocześnie stosunek węgla do azotu musi zawierać się pomiędzy 7/1 a 10/1. Na podstawie wiosennej mineralizacji może być oszacowana zdolność plonotwórcza gleby. Typową glebę zawierającą ok. 1% węgla można nazwać zdegradowaną. Zawiera ona w warstwie ornej ok. 3,5t/ha organicznego azotu, z którego co roku mineralizuje się ok. 1-2%. Przy wiosennej mineralizacji otrzymuje się 35-70 kg/ha( N-NO3). Organiczne nawożenie może wnieść dodatkowo około 40kg azotu. Na przykładzie pszenicy ozimej, ogranicza to jej plon do poziomu 3-4 t/ha. W produktywnej ożywionej glebie, która z reguły należy odtworzyć, zawartość organicznego azotu w warstwie powierzchniowej ( o głębokości ok. 10 cm) wynosi nawet 19 t/ha. W okresie wegetacji, uwalniane jest w glebie min. 300 kg/ha azotu. Jest to dolna granica przy plonie pszenicy ok. 10 t/ha. Taka gleba nie potrzebuje już więcej wapnowania, ponieważ sama utrzymuje się w równowadze chemicznej. Powszechnie wiadomo, że naturalny proces odbudowywania żyzności gleby może trwać wiele lat i jest uzależniony od nawożenia, rodzaju uprawy i płodozmianu, następnie od lokalnego klimatu, stosunków wodnych, typu gleby itd. Z tego wynika, że jest to proces długotrwały. Życie biologiczne w glebie przy jej intensywnej uprawie i braku nawozów organicznych trzeba wspierać z pomocą Efektywnych Mikroorganizmów EM ™. Jeśli do masy organicznej w glebie dostarczymy Efektywne Mikroorganizmy EMTM wówczas zaczynają one dominować nad mikroorganizmami chorobotwórczymi, co objawia się fermentacyjnym procesem rozkładu i mineralizacji. Dla osiągnięcia optymalnych rezultatów stosowania tej technologii należy skrupulatnie przeprowadzać zabiegi oprysku wg poniższego harmonogramu: I. Okres jesienny, zaszczepienie gleby Efektywnymi Mikroorganizmami. Oprysk preparatem EM Naturalnie Aktywny i EM-5 należy przeprowadzić już po zbiorach owoców. Zabieg ten przeprowadzamy za pomocą opryskiwacza sadowniczego, kierując strumień oprysku w kierunku dolnych partii drzewek i na glebę. Celem tego oprysku jest wprowadzenie mikroorganizmów do gleby i zabezpieczenie jej przed procesami gnicia zachodzącymi przy rozkładzie opadających liści. Ponadto preparat EM-5 chroni przed rozwojem patogennych grzybów w opadłych liściach które z wiosną stanowiły by niebezpieczne siedlisko chorób. Podstawowa dawka EM Naturalnie Aktywny w tym zabiegu wynosi 40l/ha w 400 litrach wody i 2litry EM-5 (oprysk łączony). II. Początek wiosny, pojawienie się zawiązków liści. Pierwszy wiosenny oprysk preparatem EM Naturalnie Aktywny należy przeprowadzić w momencie gdy na drzewach pojawiają się zawiązki liści. Dla wzmocnienia efektu ochronnego jeszcze przed rozpoczęciem kwitnienia EM Naturalnie Aktywny w ilości 20l/ha w 300l wody łączymy z EM-5 w ilości 2-3 litrów/ha (oprysk łączony). III. Faza pąka, przed rozpoczęciem kwitnienia. Faza pękania pąków jeszcze przed rozpoczęcie okresu pełnego kwitnienia to wyjątkowo newralgiczny moment w sadownictwie. Jest to czas wytężonych sił witalnych roślin i czas kiedy są one narażone na ataki patogenów. Należy przeprowadzić oprysk jak w punkcie II ( EM-5 w ilości 3-5l/ha). Nie należy przeprowadzać oprysku w czasie pełni kwitnienia. IV. Koniec kwitnienia, początek zawiązywania owoców. W tym okresie przeprowadzamy zabieg oprysku jak w punkcie III. Efektywne Mikroorganizmy i wyciągi roślinne zawarte w EM-5 zabezpieczają rośliny przed szkodnikami. Wpływają również stymulująco na rośliny, wzmagając ich naturalną odporność. Dzięki temu zmniejszamy ryzyko opadania zawiązków owoców. V. Wzrost owoców, przed okresem dojrzewania. Podczas wzrostu i dojrzewania owoców są one stale narażone na infekcje i ataki szkodników. Dla zabezpieczenia wysokich, doskonałej jakości plonów zalecamy jeszcze jeden oprysk EM Naturalnie Aktywnym i EM-5 jak w punkcie III. Bardzo ważne jest zachowanie okresu karencji pomiędzy opryskami Efektywnymi Mikroorganizmami i chemicznymi środkami ochrony roślin, minimum 2 tygodnie. W przypadku Technologii EM niezwykle istotna jest możliwość a nawet wskazanie przeprowadzania oprysku w czasie deszczu, kiedy żadne środki chemiczne nie mogą być zastosowane. Często pozwala to na zachowanie okresu karencji i wpływa na ułatwienie przenikania Efektywnych Mikroorganizmów w głąb gleby z wodą opadową. W uprawie roślin kwasolubnych można zastosować preparat EM Bokashi Starter Kompostowy. Należy rozprowadzić go na powierzchni międzyrzędzi w ilości 10 kg/a, i dokładnie wymieszać z glebą podczas uprawek. Można go także stosować przed nasadzeniami bezpośrednio w miejscach planowanych rzędów, na kilka dni przed nasadzeniem, dokładnie mieszając z glebą i opryskując ją roztworem EM Naturalnie Aktywny w stężeniu 1:10.
Stosowanie Technologii EM w sadownictwie wpływa na : - jakość i wysokość uzyskiwanych zbiorów - przechowalnictwo owoców - znaczne obniżenie zawartości metali ciężkich w zbiorach Technologia EM poprzez działanie na rośliny wpływa na jakość produktów które spożywamy my i nasze dzieci!

 

Eko-uprawy.pl © 2024